Jordärtsoppa är en av mina absoluta favoriträtter. Innan jag smakad hade jag aldrig kunna ana hur gott det är!
Idag när det är regn och rusk så passar det bra med en riktigt god jordärtsoppa.
Vi hade min familj, min fina kusin och min moster på middag. Även om jag är jätte trött så älskar jag att ha folk hemma. Så denna goding hade vi som förrätt men det går så klart lika bra som huvudrätt.
MUMS med stora bokstäver!
Jordärtskocksoppa
(4 vanliga portioner eller 6 små förrättspotioner)
600 g jordärtskockor
3 potatisar
1 matsked smör
2 vitlöksklyftor
1 1/2 dl vitt matlagningsvin
5 dl vatten
1 1/2 dl grädde
2 hönsbuljong
Salt
Svartpeppar
Timjan kvistar
Gör så här:
Skala jordärtskockor och potatis och skär i bitar. Skala vitlöken och hacka den smått. Stek vitlök i smöret. Lägg i jordärtskockor och potatis och stek någon minut. Häll över vinet och låt det puttra 1 minut. Häll över vattnet och hönsbuljong. Låt det koka tills allt är mjukt och mixa. Häll grädden och låt det koka ihop salta och peppra. Servera med några kvistar timjan.
toppa gärna med lite tryffelolja eller timjankvistar