TinasTaste

Varje människa bär på en historia

Om jag får drömma mig i väg lite och inte behövde tänka på ansvar och vara beroende av en stadig inkomst som rullar in varje månad så skulle jag verkligen vilja spendera ett år att intervjua en handfull människor och sedan skriva en bok om det.

Jag är intresserad av det man brukar kalla vanliga människor. Tittar man lite närmre än bara på ytan så finns det nog inga vanliga människor, bara unika. Jag tycker det är oerhört intressant att alla människor bär på en historia. Bakom varje polerad yta gömmer sig ljus, mörker, kamp, öden och slutligen insikter man inte kan föreställa sig. Jag och Du bär på en historia. Det är det som skapar vårt djup och som gör oss intressanta som människor.

Jag tänker många gånger på att ens historia är det som formar oss. Om man inte fastnar där i mörkret och motgångar så är det problemen, misslyckandena och smärtorna som får oss att växa och få ett större djup och vi kan utmana livet och se det i ett nytt ljus.

Ibland funderar jag på vad är det som gör att en del fastnar i det negativa och i mörkret medan andra som trots att de har gått igenom hemska trauman ändå lyckats hitta en väg att blomstra.

Bild av Anders Bergh

Jag tror att en del i svaret kan ligga i begreppet Kasam. Kasam betyder känsla av sammanhang och myntades av Aareon Antonovsky som forskade i frågan -vad det är som gör att människor är friska och förblir det.

Det som är riktigt intressant är att han började studera detta genom att intervjua kvinnor som suttit i koncentrationsläger och överlevt. Trots att alla upplevt fruktansvärda ohyggligheter som vi inte ens kan föreställa oss upplevde 29 % av dem i efterhand att de levde väl, hade hälsa och livskvalitet.

En tredjedel lyckades alltså skapa sig ett meningsfullt friskt liv efter sina trauman. De skillde sig från de andra som bland annat hade självmordstankar, depression och Postraumatiskstress.

Hur är det ens möjligt? Antonovsky menar att dessa människor hade en hög förmåga att bemästra följande.

Hanterbarhet
Att inte vara hjälplösa offer utan hade resurser i att hantera motgångarna

Begriplighet
Att klara av göra både kända händelser och oförutsedda begripliga och greppbara

Meningsfullhet
För att vi ska må bra är det också viktigt att vi upplever de utmaningar vi ställs inför som värda att investera energi i. Människor som försöker hitta en mening med de olyckliga händelser hen ställs inför mår bättre än de som inte gör de
t.

Jag kan inte säga att jag är en sån människa som blomstrar, jag har brottats med min beskärda del av mörker men jag strävar efter att göra det.  Jag har det som mitt mål. Jag tror starkt på att finns viljan att utvecklas och uppnå något nytt med din person så finns det en väg. Vil du tillexempel bli starkare, ha mer pondus, bli bättre på att sätta gränser eller finna inre ro så tror jag att man ska hitta en person som du tycker har just den egenskapen och sedan studerar du den människan noggrant. Hur gör den? Härma – öva!

Tankens kraft är magisk

Anthony Robbins är en stor inspirationskälla. Tips! Det finns en ny dokumentär med honom på Netflix nu. Den är så värd att se).

Han pratar om att man inte ska fastna i sin historia på ett negativt sätt. Då är det inte du som styr utan du låter dig styras och blir kvar i nedstämdhet och tycker synd om dig själv. Använd din historia. Den har byggt dig. Du är stark på grund av den.


Tankens kraft är magisk…


Tänker du hela tiden att du är nedbruten, deprimerad, otillräcklig osv då blir du det. Då är det du skapar eftersom det är det du matar din hjärna och kropp med. Börjar du istället mata dig med positiva tankar då kan det börja hända saker. Testa tillexempel att säga ett peppande mantra till dig själv varje morgon


”JAG BÄR PÅ EN ENORM STYRKA”


”JAG KAN UPPNÅ PRECIS DET JAG VILL UPPNÅ, MIN STYRKA BÄR MIG DIT JAG VILL”.


eller ”MIN INTELLIGENS HJÄLPER MIG DIT JAG VILL”.


Skapa det mantra som passar just dig.. Tillslut händer något i hjärnan. Du kommer att börja tro på det. Du kan se en värld full av möjligheter och din beslutsamhet kan ta dig dit du vill gå. Sätt upp delmål och mål.


För några år sedan gjorde jag mitt livs första lista och jag satte tillexempel upp att jag ville ha en kärleksfull familj som gav mig kärlek utan villkor. Jag hade en stark längtan efter ett barn så det fanns högt upp i listan. När jag satte dessa mål var jag i en plats i livet där jag länge trott att den var omöjligt och innan hade jag sett mitt liv i mörker och trott att det var min livs lott.. Men där och då bestämde jag mig för att förändring var möjligt och jag drev mig själv framåt åt att ta steg mot det som jag satt upp som mål. Det var upp till mig att skapa mitt liv. 


3 år senare har jag uppnåt allt som stod där. Vägen dit var definitivt inte smärtfri och enkel men bara genom att möta livet och stirra svårigheterna i vitögat kan du ta dig dit och vara sann mot dig själv.


Kroppens språk – det börjar här

En viktig del i det här är att tänka på är inte vad du sänder ut med din kropp utan vad du sänder in till dig själv. Vad ger du för meddelande till din hjärna när axlarna är uppdragna, blicken nedåtvänd och hållningen böjd likt en ostkrok. Du säger flera saker till dig själv, att du är stressad, livet är farligt, att du inte tror på din egen förmåga. Så påminn dig själv. Stå rak – jag är stolt, stark och modig. Släpp ner axlarna och tänk ”vad jag än i världen möter så kommer jag att hitta en väg att hantera det”. Säg till din kropp nu ska vi läka gamma ärr och jag har mod nog att följa mitt hjärta och leva till fulla min kapacitet.


Nu känner jag att det är dags att göra en ny lista. Vad vill jag uppnå nu. Listan kanske inte är lika stark och avgörande som den tidigare men jag tror att det är viktigt att vi hela tiden strävar framåt. Så helgens uppgift får bli att börja fundera på en ny lista med mål och del mål. En lista kan ju handla om allt från självutveckling eller bryta destruktiva mönster till att få det arbete som du drömmer om. Jag tror att många av er redan har mål uppsatta och det skulle vara oerhört intressant att ta del av era mål och personliga listor.


Livets resa

Tänk vilken rikedom av historier, äventyr och insikter jag skulle få ta del av i mina intervjuer. Det kanske helt enkelt borde stå på min lista för långsiktiga mål att jag ska skriva den där boken.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Rosa Chica - Linda

    TÄVLING inne på bloggen!Vinn valfri färg på den kända EOS fjäderlampan! ?Tipsar även om massa bra Lyx vs Budget tips! ?