TinasTaste

Julgodis och vinterkräksjukan

Nu i helgen hade jag tänkt lägga upp fina mysiga bilder på härligt julgodis som jag och min fina underbara vän Anna och jag tänkt göra. Ibland blir dock inte allt som man tänkt sig. Halvvägs i kolabaket så har kräksjukan satt klorna i lilla C. Detta elände fortsätter sedan genom hela natten till dagen därpå. Därefter avlöser jag henne och är dålig hela natten och halva dagen därpå. Usch hoppas alla slipper detta. Det enda positiva var att C har varit så himla gosig de här dagarna. Så mellan eländet har vi myst massor. Kolorna var tyvärr bara att slänga men jag hann smaka och blev stormförtjust i Annas favoritrecept på lakritskola doppad i choklad med flingsalt. Det är något speciellt med choklad, kola och flingsalt. Det gifter sig riktigt i munnen. Att lakritssmaken kommer från turkiskpeppar gör ju inte saken sämre. Ska jag vara ärlig har jag inte gillat lakritskola innan denna pg av den konstgjorda smaken. Denna blev en ny favorit som helt klart mäter sig med min andra favorit Rocky road.
Jag hann tyvärr inte med att knäppa bilder på Kolorna. Men vill ändå dela med mig av receptet så jag lånar bild från Coop där oxå originalreceptet finns. Jag har dock gjort några ändringar.

Recept

3 dl vispgrädde
3 dl socker
1 dl sirap
Nästan en hel påse krossad turkisk peppar
1 msk smör
100 g mörk choklad (minst 70%)
flingsalt

Gör så här:

Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Koka upp och tillsätt krossad turkisk peppar. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret.

Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15×15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.

Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.

Garnera med flingsalt innan chokladen stelnat.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.