TinasTaste

Världens godaste kanelbullar

Ikväll var jag lite rastlös och bestämde mig för att baka något. Jag frågade Eric om han ville ha något speciellt och snabbt svarade han ”kanelbullar”. Eric är verkligen ingen ”fikamänniska”men man kan nog gott och väl säga att han är tokig i dessa bullar. Jag som tycker bullar är lite tråkigt att baka pg av alla jästider.. Trodde jag skulle slippa undan när jag svarade -ok om du åker och handlar. Det rasslade bara till sen stod han påklädd och klar med bilnyckeln i handen.. Så det var bara att stå vid sitt ord. Måste säga att det är värt det lilla besväret när man ser hans nöjda min.

De flesta som äter dessa bullar säger att det är de godaste de ätit. Jag vet inte om det är vetemjöl special, kardemummakärnorna eller den vita sirapen som ger det där lilla extra.. Eller så är det att jag gör de bra mycket större än de vanliga så de blir ordentligt saftiga!

Recept: ca 30 st om man gör små. Jag dubblar ofta satsen när jag ändå håller på. Istället för att skära dem i 1 cm skivor så tar jag bortåt det dubbla.

Ugn: 250 grader. Tid i ugn ca 8 min i mitten av ugnen

50 g jäst
5 dl mjölk
1 tsk kardemummakärnor
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl vit sirap
Ca 18 dl vetemjöl special
125 g smör
1/2 tsk salt

Fyllning
150 gram Rumstempererat smör
2 1/2 msk kanel
1 tsk vaniljsocker
2 dl strösocker

Topp
1 uppvispat ägg att pensla över
Pärlsocker

Tips! Lägg ett bakplåtspapper under dina bullformar så slipper du svära över allt fastbränt pärlsocker på plåten.

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölk fingervarmt och rör med kardemummakärnor. Sila bort kärnorna och häll mjölken över jästen tills den smält. Rör ner sirap och sedan mjöl lite i taget plus salt. Knåda länge. Helst tio min och klicka i smör under tiden. Jäs under bakduk i 40 min.

Rör ihop fyllningen. Det är lättast med elvisp så den blir riktigt mjuk och krämig.

Dela degen i två delar, kavla ut platt och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär i bitar och lägg i en bullform. 1 cm stor är vanlig strl. Jäs sista gången 30 min. Pensla på ägget och ha på mycket pärlsocker. Grädda i 8 min i mitten av ugnen.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.