TinasTaste

Lyxpaj!

Tack Ica! Jag googlade runt för lite inspiration på pajer och hittade en riktig fullträff. Denna provade jag igårkväll och jag kan säga att detta är den godaste paj jag ätit alla kategorier!
Receptet är en kopia från Ica.

Pajdeg:
5 dl mjöl
200 g margarin
5 msk kallt vatten
Lite salt
(Förgrädda 10 min)

Fyllning
1/2 grillad kyckling
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd paprika
1 liten zucchini (à ca 150 g)
2 dl marinerade soltorkade körsbärstomater
3 msk finstrimlad persilja
2 dl riven parmesanost
ca 3 marinerade kronärtskockshjärtan
1 msk olivolja
1/2 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar

Äggsmet:
3 ägg
3 dl riven ost (3 dl motsvarar ca 150 g)
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk salt

Topping:
1 1/2 dl marinerade, gärna kärnfria, oliver

Jamon serano

Gör så här:

Börja med att göra pajfegen. Platta ut den i en smörad form och nagga med en gaffel. Förgrädda på 200 grader i tio minuter.Plocka och skär kycklingköttet i tärningar.
Skala och finhacka lök och vitlök. Dela och kärna ur paprikan. Skär paprika och zucchini i cm-stora bitar.
Fräs lök, zucchini och paprika i olja i en stekpanna ca 5 minuter. Ta från värmen.
Blanda i kyckling, hälften av tomaterna, persilja, parmesan och salt och peppar.
Äggsmet: Vispa ihop allt till äggsmeten med salt.
Sätt ugnen på 200 ˚C.
Varva 2-3 lager med kycklingfyllning (för 1 paj) och äggsmet i det förgräddade pajskalet. Avsluta med att toppa pajen med kronärtskockor delade i bitar och resten av de hela soltorkade tomaterna.
Täck pajen med oljad aluminiumfolie. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare ca 20 minuter tills äggsmeten har stannat och pajen fått fin färg. Lägg på jamonseranon.
Topping: Toppa med oliver, flingsalt, svartpeppar och basilika vid servering.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.