TinasTaste

Focaccia

Jag gillar att göra en extra stor foccaccia som är ett väldigt gott bröd. Jag älskar att ha det som en starter på en grillkväll. Innan maten är färdig så lägger man fram detta bröd halvt inlindad i en vacker kökshandduk. Sedan kan folk bryta loss delar lite avslappnat och enkelt och om man vill kan man dippa i lite aioli. Jag använder färsk basilika och körsbärstomater som smakförstärkare men det är bara fantasin som sätter stopp för vad du vill fylla din med. Nästa gång ska jag även ha i lite svarta oliver i min.

Recept

2 st

  • 50 g jäst
  • 6 dl ljummet vatten
  • 1 dl olivolja
  • 4 msk honung
  • 15 dl vetemjöl special
  • Olivolja
  • 1 msk salt
  • Färsk basilika
  • Körsbärstomater

Gör så här:

Ställ ugnen på 225 C

Smula jästen i en bunke och blanda den med vatten, olivolja, honung och flingsalt.
Rör lite vetemjöl i taget, arbeta samman till en deg och arbeta med den några minuter.
Låt degen jäsa i bunken täckt med duk över sig i 40 min.

Häll upp degen på mjölat bakbord, dela i två delar. Platta ut tills de är cirka 1 1/2 cm tjocka. Jäs dem igen till dubbel storlek under bakduk på en oljad plåt med lite flingsalt i bottnen i 30 minuter. Stick nu ner fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja, tryck ner basilikablad och körsbärstomater, strö över flingsalt.
Grädda tills bröden fått en gyllene färg i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.