Det är så mycket enklare än folk tror att göra egen aioli/majonäs. Innan min sambo visade mig så köpte jag också majonäs på tub. Men sen första dagen jag smakade hemmsgjord aioli kan jag inte tänka mig något annat. Smaken är så otroligt mycket godare. Dessutom går det väldigt snabbt att göra!
Du behöver en mixerstav och en smal bunke.
1 ägg
Rappsolja
1/2 citron
Salt
Vitlök (om du ska glra aioli)
Använd ett rumstempererat ägg (annars kan det skära sig).
Gör så här:
(Jag använder mig av ett helt ägg för jag tycker det ger bättre smak än bara äggvita)
Knäck ägget i en smal bytta. Mixa medan du häller oljan i en tunn stråle. Efter en liten stund tjocknar det. Det är då dags att ha i 1 hackad vitlöksklyfta (om du gör aioli) , en halv citron och ganska mycket salt. Citronen gör aiolin lösare så efter får du tjocka upp den med mer olja. Smaka av:)
Tips!
Smaksätt gärna med färska kryddor ex basilika. Dijonsenap är en annan favorit.