Rebecca Dufwall

Rutiner för barn!

Vi har haft väldigt svårt att sätta punktliga rutiner på kvällarna och morgonen sedan Nellie föddes, sen gör vi alla olika, mamma på ett sätt och pappa på ett annat. Vi la henne när hon va trött men ändå tog det ca 1-1,5 timme för henne att somna. Läste alltid en bok sedan låg vi där tills hon somnade. Det slutade med att någon av oss alltid somnade med henne sen var hela kvällen förbi.

Vi testade alla möjliga sätt att få henne att somna själv i sin säng, men hon gråter tills hon stupar och man hör att hon är ”rädd”. Vi slutade genast med det då vi insåg att hon var så pass otrygg och rädd så vi skulle bara skada henne om vi fortsatte. (Har själv läst en hemsk biografi om just detta) Barnet kunde inte ty sig till föräldrarna och var rädd för dom, då de lämnade henne skrikandes och rädd!
Det jag vill komma till är att man känner ju igen barnens gråt! Rädsla eller inte?

Nattningen var inte det enda jobbiga, få på pyjamasen och borsta tänderna tog en evighet. Vi kämpade och det var en evig kamp varje dag. Men vi hade aldrig några riktigt bra rutiner, allt var lite halvdant. Man gav efter lite för lätt! Även morgonen var jobbig, hon ratade påklädning och vi fick kämpa tills svetten rann!

Sedan ca 1 år tillbaka gör vi på exakt samma sätt fast allt sker i samma ordning och på samma plats varje dag och TADA där har vi det. Allting går som en klocka! Pyjamas, tandborstning, gå på toa sen hopp i säng! Inte ett enda gnäll, ALDRIG. Vi läser en bok, släcker lampan, håller handen sedan sover hon på 5-10 min! Även morgonen går som en dans, påklädning i soffan framför Barnkanalen, in på toan för att borsta tänderna och gå på toa, färdig! Aldrig ett pip av gnäll :) så smidig!

Vissa barn behöver mer punktliga rutiner än andra, Nellie behöver verkligen en förutsägbar morgon och kväll! Men det blir så mycket smidigare med punktliga rutiner och vi slipper kriga för att få tänderna borstade!

Denna gången ska vi försöka ha samma tider och rutiner på båda barnen, självklart blir det annorlunda eftersom bebisen äter oftare och oregelbundet men allt ska ske på sin plats! Jag hoppas verkligen Nellie håller sig till sina rutiner nu när bebis kommer!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Linn

    Vi började med lite rutiner o samma mat och sovtider från att vår tjej var 3 månader och hela vårt liv blev mkt lättare. Jag visste när hon skulle bli hungrig, när hon behövde sova mm. Sen dess har hon somnat mellan kl 18.30-19 och sover till 7-8,30 på morgonen nu är hon 2,5 år. Jag hade inte klarat av en vardag hemma utan tider och rutiner.

  2. Sabina

    Vi körde på fasta rutiner redan från början, alltid varje dag även om vi var på middag, hemma eller hos våra föräldrar eller annat! Inga undantag accepterades, vår dotter sov i egen säng i eget rum från 8 veckor :) Skälla har hon fått komma in till oss på nätterna när hon varit sjuk/orolig! Inte så ofta det händer dock! Lycka till med rutinerna och hoppas att det går lättare med nästa barn! ;)