Rebecca Dufwall

Recept på Nicoles 1-års kakor 

Många ville ha recepten på Nicoles 1-års kakor. Så här kommer några av recepten! 

Minibiskvier

Mandelbotten:

200g mandelmassa

1 äggvita

1/2 dl strösocker

  1. Vispa äggvitan LÄTT och blanda med strösocker. Riv mandelmassan i blandningen och vispa jämnt.
  2. Spritsa ut små bottnar (inte större än en 5 krona för minibiskvier) på en bakpappersklädd plåt.
  3. Grädda i 175 grader tills de fått en fin färg, ca 10-20 min beroende på storlek och ugn.

Hallonsmörkräm:

250g rumstempererat smör

1 1/2 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker

2 st äggulor

225g frysta hallon (eller efter smak) 

  1. Koka upp och mosa hallon i en kastrull till en slät konsistens. Sila bort fröna och låt sedan hallonsåsen svalna.
  2. Vispa ihop rumstempererat smör med florsocker och vaniljsocker. Blanda i äggulorna en i taget. Tillsätt sedan den kalla hallonsåsen. Till en början ser det ut som att krämen har skurit sig men vispa kraftigt så ska du se att den går ihop!
  3. Ställ in smörkrämen i kylen en liten stund så blir den lättare att hantera. Bred smörkrämen lite toppigt på undersidan av mandelbottnarna.
  4. Ställ in i frysen minst en timme (över natten går också bra).

Garnering:

200g vit choklad 

  1. Smält chokladen på svag värme över vattenbad. Tänk på att chokladen inte ska vara för varm, då kommer den inte fästa lika bra på smörkrämen.
  2. Doppa biskvierna i chokladen och vrid dom lite så att överflödig choklad rinner av. Låt hallonbiskvierna stelna i kylen! 

  
Mini cupcakes

3 ekologiska ägg

2 1/2 dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

100 g smör

1 dl mjölk

3 1 /2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 nypa salt

Skal och saft av 1 citron

Creem Cheese Frosting

60 g mjukt smör

5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

1 msk färskpressad citronsaft

100 g philadelphiaost

Några droppar valfri karamellfärg

Strössel eller cupcakeflaggor från Leilas General Store.

Cupcakes:

Sätt ugnen på 175 grader.

  1. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  2. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. 
  4. Blanda i rivet skal och saft av en citron.
  5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
  6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna. 

Creem Cheese Frosting:

  1. Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt.
  2. Dela upp frostingen och färga den i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.
  3. Bred frostingen på cupcakesen och garnera med strössel eller cupcakeflaggor.

 
Mini cheesecake 
Här gjorde jag ett vanligt recept på cheesecake och la i mindre formar. Valde en enkel cheesecake och toppade bara med jordgubbar! 

3 st ägg

1.5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

200 g philadelphiaost

3 dl vispgrädde

10 st digestivekex

ev. 1 st citron

eller ca 0.5 tsk citronarom och ca 3 msk pressad citron

Gör så här:

  1. Dela äggen. Lägg äggulorna i en lite större bunke och häll äggvitorna i en annan lite mindre bunke.
  2. (Den bunke som äggvitorna hälls i måste vara torr och fettfri.)
  3. Häll strösocker och vaniljsocker över äggulorna. Vispa till en ljus fin pösig smet för hand eller med elvisp.
  4. Tillsätt philadelphiaosten. Blanda ner den till en jämn smet för hand eller med elvisp på lägsta hastighet.
  5. Vispa grädden i en egen bunke. Den ska vara lite lagom fast, ungefär som du skulle ha vispat den att äta till en efterrätt, det är inte så jättenoga.
  6. Rör därefter ner den vispade grädden i smeten för hand eller med lägsta hastigheten på elvispen.
  7. Vispa äggvitorna till ett fast skum (med rena, fettfria vispar) med elvisp.(Skummet ska vara så fast att man kan vända upp och ner på bunken.)
  8. Rör försiktigt med en sked eller slickepott ner de vispade äggvitorna.
  9. Om du vill ha citronsmak: tvätta och riv skal av citron och pressa ur saften. Blanda ner rivet citronskal och citronsaft i smeten. Alternativt kan man droppa i citronarom och hälla i lite citronsaft.(När du river citronskal: Tänk på att tvätta skalet ordentligt först. Jag använder diskmedel och diskborste. Köp gärna ekologisk citron. Torka av skalet. Riv endast av det yttersta ljusgula, inte det vita för då blir det en besk bismak.)
  10. Krossa kexen. Använd gärna en mortel. Man kan också krossa dem med fingrarna eller en sked eller gaffel på en skärbräda.
  11. Lägg hälften av kaksmulorna jämnt fördelat på botten av små runda formar.
  12. Häll smeten ovanpå och bred ut den jämnt.
  13. Strö resten av kaksmulorna ovanpå eller gravera med bär som jag gjorde! 
  14. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Vid servering: Tag ut cheesecaken 15-30 minuter i rumstemperatur före servering som du gjort en stor, har du gjort små räcker det med 2-5 min. 

  
På kakbordet fanns även vanliga mördegskakor, chokladbollar, maränger och kälekesmums som jag också gjorde i miniformat. 

Mysigt när allt är i mini så man kan smaka av alla sorter! 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.