Rebecca Dufwall

Julbak! 

Igår julbakade jag och mamma lite! Tre sorter blev det denna gången

Pepparkakor med mandel

  • Pepparkaksdeg
  • Mandel

Så här gör du:

Blanda pepparkaksdeg och skollad hackad mandel. Rulla till en rund rulle och dela i 0,5 cm tjocka skivor. In i ugnen tills pepparkakorna fått färg! Förvara i burk men låt locket stå öppet ett tag. 


Knäckbräck

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl ljus sirap
  • 3 dl strösocker
  • 60 g smör

Topping: hackad mandel

Så här gör du:

Blanda grädde, sirap, socker och smör i en vid tjockbottnad kastrull.
Koka upp under omrörning. Låt koka på medelvärme till 130°C, koktiden varierar beroende på hur pass vid kastrullen är och hur krafigt det kokar. Rör om då och då. 

Häll upp smeten på en bakpappersklädd plåt. Strö över ev topping direkt när smeten hällts ut. 

Låt knäcken svalna och bryt sedan i bitar. Förvara i kyl eller frys!

Vaniljfudge

  • 4 dl vispgrädde
  • 4 ½ dl strösocker 
  • 50 g smör
  • 1 msk glykossirap
  • 1 vaniljstång
  • 1 nypa salt

GÖR SÅ HÄR

1. Värm grädde, strösocker, smör och glykossirap försiktigt i en kastrull tills smöret och sockret smält. Rör om då och då.

2. Höj värmen på spisplattan till medel och sätt ner en termometer i smeten. Låt smeten småkoka till 116 grader och rör om då och då. Klä under tiden en form, ca 20 x 20 cm, med bakplåtspapper.

3. När termometern visar 116 grader tar du kastrullen från plattan och låter smeten stå i några minuter tills den når 110 grader.

4. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Rör ner fröna och saltet i smeten. Skulle det ha bränt fast lite i botten i kastrullen så kan du hälla över smeten i en mindre kastrull, då går det också lättare att röra i smeten.

5. Nu är det dags att röra ordentligt. Rör i smeten tills den når 60 grader och är tjock och glanslös. Ta bort termometern och rör lite till.

6. Häll ner den tröga smeten i formen och jämna till ytan. Låt fudgen stå i rumstemperatur för att stelna, gärna över natten. Ställ den sedan i kylen innan den skärs upp i bitar. Skär fudgen i lagom stora bitar. Förvara dem i kylen!



Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Johanna Håkansson

    Åh så gott ?. Måste testa det med pepperkanorba. Kan man köpa färdig pepparkaksdeg och bara lägg i mandel o in i ugnen? Kram