På Smällen!

Svar på frågor kring föräldrapenning

Så här ligger det till med föräldrapenningen. Ni minns mina frågor om föräldrapenningen. Nu har jag tagit reda på exakt vad som gäller och jag har dubbelfrågat allt så jag vet att jag inte har missförstått något. Jag trodde att Försäkringskassans facebooksida hade semesterstängt men ja hade läst fel när jag läste deras ”öppettider”. Så jag har både fått svar på mail och via fb, jag har alltså verkligen dubbelkollat allt.

Första frågan:

När man ska söka föräldrapenning så finns en regel att man måste ha jobbat 8 månader för att föräldrapenningen ska baseras på den lön man har idag, annars får man minibeloppet tills man tagit ut 180 dagar. Stämmer det? Så om man har varit tjänstledig månad 1 och sedan haft fast jobb med en fast inkomst i 7 månader, får man ändå bara minimum i föräldrapenning den första tiden?

Svar: Ja, detta stämmer. Regeln om 8 månader kallas för 240-dagars-villkoret och den gäller för VARJE barn man får. Det finns en regel att om man blir gravid med nästa barn innan första barnet är 1 år och 9 månader så får man behålla samma föräldrapenning för nästa barn. Men den regeln är endast aktuell om man först haft en föräldrapenning och sen förlorat den efter första barnet har fyllt 1 år. Då spelar 240-dagarsvillkoret ingen roll. Men om man inte har haft en SGI ännu så blir denna regel inte aktuell.

Andra frågan:

Hur gör man för att höja sin SGI om man har förlorat den? Hur snart kan man göra det? Efter en månad? Efter första lönen?

Svar: Generellt gäller att man ska ha arbetat eller har haft för avsikt att arbeta 6 månader i sträck för att försäkringskassan ska kunna fastställa en ny inkomst.

Tredje frågan:

Kan man ha olika SGI för olika barn?

Svar: Nej, men om man inte uppfyller 240-dagars-kravet när barn nummer 2 föds så kan man inte ta ut enligt den ersättningsnivån (SGI) som är cirka 80% av ens lön förrän 180 dagar är uttagna för det barnet. Då får man SGI enligt grundnivå som är 225 kr per dag tills dag 181. Det spelar ingen roll vem av föräldrarna som tar ut dom första 180 dagarna, huvudsaken är att 180 dagar tas ut. Man får alltså ingen sänkt SGI, utan man får ta ut sina dagar enligt en annan ersättningsnivå och då kan det upplevas som man fått olika SGI för olika barn. Totalt finns det tre olika SGI-nivåer. SGI-nivån som är cirka 80% av lönen, SGI enligt grundnivå och lägsta nivådagar. Och får man löneförhöjning så ska man anmäla det till försäkringskassan så att dom kan föra in det, då höjs SGI-nivån för alla barn. Man har alltså bara en SGI.

 

PS. Jag har inte glömt att göra video och svara på alla mina frågor jag har fått. Jag ska försöka ordna detta innan denna veckan är slut 🙂

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.