Ni som följer mig, vet att jag har varit lite bekymrad över det där med stå- och gå-träning. Jag skrev ett bekymrat inlägg här för ett tag sen, ni hittar det här: Hjulbent bebis av att stå för tidigt
Jag fick höra att för tidig stå-träning kunde göra bebisar hjulbenta och att det som jag trodde Lucas hade lärt sig bara var en reflex. När Lucas var knappt 3 månader började han försöka stå upp i mitt knä när jag höll honom under armarna. Det var inget jag försökte öva fram, jag bara märkte att han gjorde det och att han ville göra det. Efter hand stod han med hela sin tyngd själv och det har han gjort sen någon månad tillbaka. Nu är Lucas 5 månader och jag har verklihen supersvårt att tänka mig att det bara är en reflex som kommer försvinna om nån månad. Isf måste den ju göra det väldigt väldigt snart för vid 6-9 månader lär sig nämligen barnen att stå på egen hand! Istället för att fråga folk den här gången gjorde jag en egen liten efterforskning på vad det är för reflexer små bebisar har och när dom dyker upp och kom fram till att det inte alls är en reflex som gör att Lucas står upp. Nej, nej, den reflexen som min moster menar försvinner nämligen vid TVÅ månader. Min moster måste tänkt fel!
Så här står det på mammasidan.se, som har trovärdiga källor, ni hittar texten här: 6 stadier för att lära sig gå
1:a stadiet – gåreflex
Det allra första tecknet på att bebisen är programmerad för att gå visar sig när barnet bara är ett par dagar gammal. När man håller den nyfödda upprest med stöd under armarna och fötterna nuddar underlaget kommer det att sparka hårt ifrån, som om han försöker att gå. Läs mer om bebisens reflexer
2:a stadiet – reflexen försvinner
När bebisen är två månader har den tidigare reflexen försvunnit. Bebisen sjunker ihop om föräldrarna håller honom under armarna och låter fötterna beröra golvet.
3:e stadiet – styva ben
När bebisen är ungefär tre månader sjunker inte längre bebisen ihop i knäna när han hålls mot ett fast underlag, med bra stöd under armarna. Benen blir styva och gör ett försök till att stötta upp kroppen. Allt som veckorna går och bebisen får stå på detta vis ett par gånger om dagen, blir benen hela tiden starkare och han klarar bättre av att hålla kroppen upprätt.
4:e stadiet – dra upp sig själv
När bebisen är mellan sex och nio månader kommer det att vara dags att resa sig upp på egen hand. Bebisen tar tag i en lämplig möbel och drar upp sig på benen. Spjälsängen, lekgrinden eller möbler kan användas som ”handtag”. När han äntligen har klarat av att resa sig upp tittar han stolt ut på sin nya utsikt. Och snabbt rasar han i backen igen, men låter sig inte avskräckas av det. Känslan av att skåda ut över ett nytt rike är oemotståndligt och han är snart på benen igen. Sakta men säkert blir han van vid att balansera sin egen kroppsvikt på sina egna ben.
Vid 11 månader klarar 50% av barnen av att stå utan att hålla i sig i något.
5:e stadiet – gå med stöd
Mellan nio och tolv månader kan barnet röra sig framåt med hjälp av stöttande föräldrahänder. Under denna fas kommer barnet att ta steg med stöd för att sedan tappa balansen. Den vuxna förhindrar att bebisen ramlar. Bebisen tycker att det är förfärligt frustrerande att ramla. Nu vet han precis vad han vill göra, men blir förtvivlad av nederlaget när balans och styrka i benen sviker. Men han håller ut och för varje steg blir han mer stöddig. Det stora ögonblicket när han klarar av att gå helt själv närmar sig…
6:e stadiet – gå själv
Mellan 12-15 månader tar de flesta barn sina första steg. Det är faktiskt en myt att de flesta barn går vid 12 månaders ålder. Bara 50% klarar av det och de resterande 50% lär sig att gå inom loppet av de kommande 3 månaderna.
De första stegen tas med armarna höjda och armbågarna böjda för att hålla balansen. De går bredbent, är ostadiga och stegens längd varierar för varje steg. Efter ett par månader är rörelserna mycket mer kontrollerade och armarna är inte längre höjda. Vid 18 månader går de flesta småbarn och har få fall.
Mer om gåreflexen som barnen har när dom föds hittar ni på 1177s hemsida här: Nyföddhetsreflexer
För tidiga stå- och gå-träning måste ju vara när man tränar ett nyfött barn som inte står eller går viljestyrt utan det är bara en reflex! Lucas vill varken hoppa eller gå än, men jag märker tydligt att han vill stå så om jag ska låta honom styra sin utveckling så ska jag låta honom göra det. Det är iaf så min känsla säger och det är så jag kommer göra. Men allt med måtta och jag kommer inte försöka öva Lucas att göra nåt som han inte själv väljer. Naturen fö ha sin gång helt enkelt!
Det här inlägget blev inte alls vad jag hade tänkt mig, egentligen hade jag bara tänkt visa upp Lucas nya gåstol som han har fått ärva från sin morbror 🙂 Än då länge står han bara i den 🙂 men roligt tyckte han det va iaf 🙂
Vi använde gåstol till Robin och han började gå vid 10 månader, iofs kröp han aldrig… Vi kommer absolut använda gåstol till Jennifer också, dom sitter(går?) ju inte i den hela dagarna 🙂
Som du vet säger ju alla olika och man gör ju som man själv tycker är bäst för sitt barn. Jag har hört en del negativt. Om gåstol, tex att det kan hämma gå och ståutvecklingen. Att bebisen blir lite slö och inte försöker själv utan nöjer sig att sitta i den. Men jag kan tänka mig att det kan va så om den sitter i gåstolen mycket. Inte då och då.
Vi kommer nog inte använda gåstol. Dels för att jag vill att han ska få kämpa, vara envis och lära sig att stå själv. Men också för att vi har hund som antagligen intrigör att bli jagad/påkörd av en gåstol 🙂
Hej! Tack för en bra blogg! Är inne varje dag o läser:) Måste bara varna för gåstol! Min BM informerade i vår mammagrupp om att vi absolut inte skulle använda det, det hämmar barnets utveckling rejält. Vi har oxå fått ärva en o jag var in o googlade på det sen eftersom det var så vanligt förr i tiden, o det stämmer tyvärr! /Linda