På Smällen!

Testrecension av TENS-apparat som smärtlindring

Jag har i ett tidigare inlägg skrivit att jag skulle testa en TENS-maskin som smärtlindring under min förlossning och jag vet att ni undrar hur jag tyckte att det var så här kommer en liten testrecension. 🙂

Jag har testat TENS-apparaten, Ladytens,  från Holorgon. Ni hittar mer information om LadyTens på Holorgons hemsida HÄR!

Hur fungerar TENS?
För er som undrar hur TENS fungerar så är det en apparat som skickar små elektriska impulser till en ömmande kroppsdel och då kan dessa impulser blockera vägen för smärtsignalerna så att de inte når hjärnan, och du kommer att känna mindre av smärtan. 

LadyTens som jag har testat kan kopplas med totalt fyra elektroder och då kan man sätta antingen fyra stycken på ryggen, t.ex. två i svanken och två lite högre upp beroende var man har ont. Man kan också välja att sätta två i ljumskarna och två i svanken som exempel. Dom två som man sätter i ljumskarna kan under utdrivningsskedet flyttas ner till låren om det ger bättre smärtlindring.

Mina värkar körde igång under natten till en början så hade jag konstant ont i svanken och när jag väl hade en värk så kände jag den i nedre delen av magen också. Jag började använda TENS-maskinen direkt när jag kände att jag hade regelbundna värkar som gjorde såpass ont att jag inte kunde sova längre och sen använde jag den under resten av öppningsskedet, alltså tills jag var 4 cm öppen. Efter det så fick jag ta ett bad på förlossningen och sedan gick allt så fort så det fanns ingen tid att använda TENS-maskinen. Men man kan använda TENS-maskinen under hela förlossning och även under utdrivning av moderkakan. 

Enkelt att använda?
Jag valde först att sätta i två elektroder i svanken och två ljumskarna och det var busenkelt att få dit dom! Jag funderade på att prova högre upp på ryggen också, men eftersom jag inte ville väcka min sambo för att få hjälp att sätta dit dom så blev det aldrig av. Senare kändes mina värkar enbart i svanken och i nedre delen av magen och då kanske det inte var så mycket nytta med att sätta dit dom högre upp på ryggen. 

LadyTens var också väldigt smidig för man kunde fästa den i byxlinningen (det gjorde jag när vi promenerade) och den hade ett litet lock som sköts för så det var ingen risk att man råkade dra på volymknappen för högt av misstag 🙂 En annan funktion som jag gillade och använde flitigt, det var dom två olika lägena av pulsform. Genom en knapp så kunde man ändra pulsformen från pulserande stimulering till kontinuerlig stimulering. Tyvärr så förstod jag inte för än nu efteråt att den kontinuerliga var tänkt att användas under värken och den andra mellan värkarna. Men jag tyckte att det fungerade bra ändå. 

Hur känns det med TENS-maskin?
Jag tyckte det var skönt att använda TENS-apparaten. Dom elektriska impulserna kändes som massage när jag hade på låg volym och om jag höjde tyckte jag att det liksom stack till lite och då kändes det faktiskt som att jag störde ut smärtimpulserna till hjärnan.  Det kändes ungefär som att apparaten ”överröstade” det onda och istället för en ond värk kunde jag känna tusen nålar som var betydligt mycket skönare.

Hur fungerade TENS som smärtlindringen för mig? Hjälpte LadyTens?
Ja, jag tyckte att LadyTens var jättebra till svanken, men när värkarna väl kom och blev starkare kändes det som att dom satt i nedre delen av magen och just där kunde jag inte sätta elektroderna. Jag provade att sätta två i ljumskarna men dom hamnade inte riktigt där som de gjorde ont så tillslut nöjde jag mig med de två i svanken. Egentligen behöver inte elektroderna sitta precis där det gör ont eftersom signalerna ändå ska gå via ryggen upp till huvudet. Men det var inget som jag tänkte på just då… Jag är väldigt glad att jag provade Ladytens för den helvetespromenaden som jag har skrivit om i min förlossningsberättelse hade varit tusen ggr värre om jag hade haft ont både i svanken och i magen. LadyTens störde faktiskt ut smärtan jag hade i svanken nästan helt och hållet!!!

Hur tyckte du att man bäst placerade “elektroderna”? 
Elektrodernas placering är helt individuell, man måste prova sig fram. Till LadyTens får man med en bruksanvisning som ger en fingervisning om var det är vanligast att sätta elektroderna. Jag tyckte att elektroderna satt bäst i svanken, precis under byxlinningen. Där satt dom dessutom på sin plats när jag gick helvetespromenaden. Men om jag hade haft förlossningen idag så hade jag antagligen provat att sätta dit två elektroder i ljumskarna också under den där promenaden. Jag provade bara att ha mina i ljumskarna i början när värkarna inte var så starka.

Hur maximerar man effekten?
Jag tror att det bästa sättet för att maximera effekten är att läsa bruksanvisningen noga i förväg för det är inte så enkelt när man har värkar. Ladytens som jag använde skulle man genom en knapp ändra pulsformen under tiden man hade en värk, men det fattade inte jag. Jag undrar om jag kanske hade fått ännu bättre smärtlindring om jag hade gjort det!? Det stör mig lite att jag inte fick veta det… Ett annat sätt för att maximera effekten tror jag är om man försöker optimera elektrodernas position genom att testa sig fram. Vad som är bra för mig kanske inte är bra för en annan så man måste nog prova sig fram själv.

Hur stark är smärtlindringen?
Detta ä väldigt individuellt så detta är helt omöjligt för mig att svara på. Det enda jag kan säga är att den var stark nog för att ta bort smärtan jag hade i svanken nästan helt och hållet tills dess att jag var öppen 4 cm. Efter det så fick jag bada på förlossningen och sen blev det ingen mer tid för TENS-maskinen eftersom min förlossning gick så fort.

Hur kan man förbereda sig med sin TENS-maskin?
Läs bruksanvisningen och titta på bilderna så att du vet var du ska prova att sätta elektroderna när förlossningen väl drar igång. Läs och lägg på minnet vad du ska göra med maskinen när en värk kommer. Med Ladytens ska man med en knapp ändra pulsform, det la jag aldrig på minnet 🙁 När min förlossning gick igång så var jag inte riktigt i skicket att läsa en bruksanvisning så jag önskar att jag hade kommit ihåg detta!

Om jag kommer använda TENS igen? Och rekommenderar jag TENS till andra?
Ja, jag kommer absolut vilja ha TENS igen vid nästa förlossning även om jag upplevde att mycket av mina värkar satt i magen. Jag vill inte ens tänka på hur den där promenaden på sjukhuset hade varit utan TENS-apparaten! Och ja, jag rekommenderar TENS till andra! TENS är en jättebra maskin för att lindra smärta under förlossning!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.