Hanna och hennes grabbar

Veckans måltider – en bättre ekonomi

Mycket prat om ekonomi nu men det är ju sådana tider. Dels har det precis varit januari vilket är årets fattigaste månad, och nu är vi i vabruari. Vi blir inte så påverkade av vabruari eftersom jag är hemma, men det är en slitsam månad för många.

Ekonomi är ju ett ganska viktigt ämne idag över lag. Med all inflation är det många som har svårt att få ihop vardagen. Jag ska vara ärlig, tack vare Jonas arbete så ligger vi ändå bra till men jag är ändå nervös. De här senaste månaderna har vi inte kunnat spara undan något. Det har varit mycket utgifter, lediga dagar och sen det största problemet, f-kassan som är så fruktansvärt långsamma med sina beslut. Nu har jag åtminstone fått beslut så imorgon får jag en utbetalning i alla fall.

Hur som helst. Jag tänkte dela med mig av mitt tips på vad man kan göra för att göra ekonomin lättare. För mig är det dock så mycket mer än bara ekonomin som påverkas av det här, vår vardag blir betydligt lättare! Det jag pratar om är såklart att planera veckans måltider. Här nedan på bilden ser ni vår veckoplanerare. Jag köpte den på Dollarstore för 20 kr och den funkar så bra!

På söndagar efter vår middag brukar jag sätta mig med denna. Till höger skriver jag vilka dagar Jonas jobbar samt vilka dagar barnen är i förskolan. Då kan jag lätt se vilka dagar jag behöver rester och vilka dagar jag måste tänka på att vi ska ha en lunch till flera personer. Om vi dessutom fått reklamen under söndagen kan jag skriva ner hela veckans middagar för då vet jag ju vad som är billigare i butiken just denna vecka.

På måndagar och fredagar exempelvis, då är jag och smågrabbarna alltid hemma vid lunch. Varannan vecka är Jonas också hemma vid lunchen. Är Jonas hemma vid lunch, brukar jag laga mat, exempelvis makaroner och köttbullar. Snabbt och smidigt. Om Jonas inte är hemma gör jag nästan alltid fisk dessa dagar. Jag och smågrabbarna äter mer än gärna fisk (eller ja de äter ju allting) men det gör varken Jonas eller Lucas så det är perfekt att göra fisk när det bara är vi som äter.

Tisdag – torsdag går smågrabbarna i förskolan. Beroende på vecka så är Jonas hemma på förmiddagen. Om Jonas är hemma tisdag förmiddag, brukar jag se till att vi ätit något under helgen, eller under måndagen som vi kan värma oss till lunch. Men om Jonas sover och jag är själv för lunch, ja då tar jag bara något som finns. Jag gör alltid lite extra mat vid varje middag och så plockar jag det som rester. Jag tänker att jag äter ju lunch 7 dagar i veckan så det går alltid åt. Och skulle det inte finnas matlåda, ja då har jag några extra i frysen för just sådana tillfällen.

Om vi tar igår som exempel. Jag visste ju att det bara var jag som skulle äta lunch, så vi åt pulled pork till middag. En sådan färdig som finns att köpa på exempelvis maxi. En sådan förpackning räcker precis till vår familj till middag. Eftersom jag tidigare i veckan gjorde kycklinggryta, visste jag att det skulle finnas rester, så jag hade redan en matlåda färdig från en annan dag.

De dagar Jonas jobbar äter vi väldigt tidig middag. Första dagen brukar inte vara så jobbig men andra dagen är det väldigt ont om tid så då brukar vi göra enkla måltider, exempelvis makaroner och falukorv, eller ett pizza kit eller någon annan smidig maträtt.

Så när jag planerar våra middagar tänker jag alltid på flera saker – vilka dagar jobbar Jonas? Hur många är det som ska äta lunch och vilka dagar? Vad har vi hemma i kyl/frys och vad är på kampanj denna vecka? Vi lägger mycket pengar på mat, men inte så mycket som många andra familjer i samma situation som vi.

Jag som dessutom är hemma med barnen och bor så pass centralt, jag kan gå i flera olika affärer och köpa det som är billigt på olika ställen. Jag har gångavstånd till Lidl, Coop Xtra, Willys och Maxi. Vi storhandlar på Maxi 1-2 gånger i veckan, beroende på vilken vecka det är och då tar vi alltid bilen även om vi kan gå. Vi måste ju få med oss alla inköp hem. Skulle det vara mycket att handla på Willys också, kan vi stanna där på vägen hem. Vi kör nämligen förbi alla mataffärerna när vi åker till och från Maxi. Men många gånger så har jag promenerat till Willys eller Coop med barnen i vagn för det kanske är en eller två saker vi ska köpa. Och det måste vi inte alltid göra samma dag som vi storhandlar. Lidl ligger bredvid gymmet så jag brukar stanna till där när jag tränat, nu tränar jag ju inte så mycket men det är fortfarande gångavstånd så det är smidigt för oss.

Jag vet att alla har det inte lika smidigt som vi, att en av oss är hemma och kan lägga mycket tid på planering av allting, eller att man bor så centralt som vi och kan handla i alla affärerna utan att det blir ett projekt att åka runt och lägga pengarna på drivmedel. Men vi är tacksamma att vi har det så här. Under sommaren har vi dessutom cyklat och handlat flera gånger. Vi köpte en cykelvagn när Gabriel var liten. Förra året använde vi den inte alls mycket då det regnade jämt kändes det som, men innan Mikael kom använde vi den jättemycket. Jag hoppas vi kan använda den mycket denna sommar, bra med motionen och det kostar inget drivmedel. Så bra för plånboken och bra för miljön.

Det här är ju något som fungerar för oss just nu, sen får vi ju se vad som händer när Skruttan kommer. Och framför allt nästa år när jag börjar studera igen, hur kommer detta upplägget fungera då? Kanske inte fungerar alls utan vi får lägga om allting. Jag vet exempelvis att direkt när jag börjar plugga igen blir det praktik. Sex veckor där jag behöver matlåda varje dag, under de veckorna behöver jag kanske laga storkok på helgerna för att hinna med, vem vet?

Hur gör ni med måltider i veckan? Storkok varje söndag så ni har matlådor klara? Eller lagar ni mat varje dag? Planerar ni eller tar ni det som finns?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.