Hanna och hennes grabbar

Försäkringskassan är obegriplig

Alltså jag blir lite smått galen. Det är försäkringskassan igen.

Jag ringde ju till dem för att fråga hur jag skulle göra nu när jag tagit studieuppehåll, att jag snart ska föda barn och att min arbetsplats har varslat mig. Jag hade ingen aning om hur jag skulle ansöka om f-peng nu när det var så mycket förändringar på en och samma gång.

Jag fick prata med en kvinna som var fantastisk! Hon sa att så länge jag har 100 % aktivitet, händer ingenting. Så vecka 3 i år var jag hemma helt med Mikael. Och efter det så är barnen på förskolan tre dagar och jag tar f-ledigt med Gabriel de övriga dagarna. Jag behöver för min SGI bara vara f-ledig måndag och fredag, men ni som har ersättning från f-kassan vet ju hur rik man blir, eller inte.

Att jag sen blir arbetslös spelar ingen roll, då ändrar jag det när min anställning löper ut och jag fortsätter bara på samma sätt. Tack så mycket för hjälpen och sen var det inte mer med det. Eftersom jag uppger en ny inkomst så har jag ju även gjort det steget nu innan jag lägger in att jag är just arbetslös.

Dagen efter, eller om det är två dagar senare, ringer f-kassan upp mig. De måste kontrollera mina uppgfiter. Absolut sa jag, men jag trodde ni skulle göra det när jag la in om att jag blir arbetslös eftersom jag pratade med en kollega till dig för bara några dagar sen. Men denna fattade ingenting. Hon ringde dessutom vid 8.10 en vardag. Där tycker jag det är komiskt. Visst jag förstår deras arbetstider, men att ringa oanmäld till en förälder 8.10? Vem som helst kan ju räkna ut att det blir kaos, eller? Ett barn som precis ska iväg till skolan, två barn som är hemma och snart ska till förskolan. Hon blev nästan sur när jag sa att jag hinner faktiskt inte mer nu för jag måste ta barnen till deras skola/förskola.

Hon ville i alla fall ha mina uppgifter: hur har jag räknat ut min nya lön, när slutade jag studera och sen var det något mer men det minns jag inte vad det var. Det komiska är att jag uppgav exakt alla dessa uppgifter till den personen som jag ringde och pratade med en eller två dagar innan. Men f-kassan har säkert så många anställda så de kan göra dubbeljobb, eller hur var det nu igen?

Jag lämnar alla barnen och sen åker jag till det lokala kontoret för jag kommer inte hinna ringa igen med tanke på deras nya arbetstider. Återigen har jag gjort allting rätt och personen på kontoret förstod inte riktigt varför de ens hade ringt. Och jag kunde ju inte förklara det heller.

Dagen efter det ringer jag igen eftersom personen här på kontoret inte gjorde något med mina uppgifter. Vet inte om han missade den detaljen eller om han inte får. Men återigen i telefonkö och fick prata med ännu en trevlig kvinna. Vi dividerade fram och tillbaka. Och till slut hade hon skrivit in alla uppgifter som de behövde, vi sa tack och hej.

Nu till det som stör mig. Den 30 januari gav de mig mina uppgifter som jag skulle lämna in, det här med när jag slutade plugga och så vidare. Jag hade på mig till den 16 februari att lämna in. Jag lämnade in dagen efter, kanske två dagar men i alla fall 1-2 februari. Då ringde jag till dem och vi gick igenom precis allting. Allt stämde och inga fel. Men de har ändå inte uppdaterat att jag lämnat in alla uppgifter. De är så snabba med att checka av att de fått in ansökningar och allt vad det är, men att lägga till att jag lämnat in det de begärt kan de inte göra. Så nu sitter jag här paranoid och tveksam. I fredags var sista dagen att lämna in allt och igår var jag helt enkelt tvungen att lägga in om mer f-penning eftersom jag ärligt talat är barskrapad. Vi har pengar men jag fick ju bara barnbidrag i januari så ja, jag är hyfsat tom på cash nu. Vår ekonomi har jag skrivit om innan så den tar jag inte upp här mer än att vi har inte pengar in på samma konto men vi har konton där gemensamma räkningar dras och så vidare.

Men varför kan f-kassan inte ge mig informationen om att de fått alla uppgifter? Varför ska jag sitta och vänta? Hade det varit tvärtom hade de ju kommit påminnelser stup i kvarten om detta. Det är sjukt störigt!

Brukar ni få bra hjälp från f-kassan eller blir det alltid krångligt?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.