Hanna och hennes grabbar

Stressigt med alla kalas

Jag måste ju ändå berätta lite mer om det här med alla kalas och grejer som vi har just nu. Det är fullt ös hela tiden känns det som!

Min brorson William fyller år den 10 januari. Min mor den 31 januari och min far den 1 februari. Dessutom fyller min svåger Pierre år den 28 januari men han bjuder inte in till firande längre. Mor och far brukar åka dit med en blomma och ta en kaffe bara. Pierre har själv sagt ifrån att det räcker liksom. Utöver det så fyller Gabriel år den 23 februari.

Men det blir ändå alltid kaos när det ska vara kalas och grejer. För det första så har min bror delad vårdnad med sin förra fru. Så varannan vecka har bror grabbarna hemma. Vi har lyckats pricka så den helgen Lucas är iväg hos sin biologiska pappa, är brorsans söner också iväg.

Men i år fyllde William år på en vecka då han var hos sin mamma. Helgen innan när han var hos bror min var de på cup med hockeyn. Då var det matcher både lördag och söndag. Dessutom spelar ju även Williams lillebror Viggo hockey och han har ju också matcher så det är alltid mycket på just helgen. Först en och en halv vecka efter födelsedagen fanns nästa möjlighet för kalas men då var det något annat som ställde till det. Helgen efter det var grabbarna iväg igen. Så nu är vi framme vid helgen då grabbarna är hos brorsan igen och Lucas är hemma. Så på lördag ska vi ha kalaset. Men just denna lördag hade ju mormor tänkt ha kalas för henne och morfar för då kan hon bjuda alla. Men då var det bättre att brorsan hade för William.

Detta gör ju att mor och far får firas nästa helg, då är dock både William, Viggo och Lucas iväg. Men vad ska man göra? Vi kan inte skjuta alla kalas framåt hela tiden så att alla kan vara med. För vad händer om två helger? Jo då ska vi ha kalas för Gabriel. Han fyller den 23 februari, men vi ska ha kalaset den 18:e för den helgen är Lucas hemma och då även William och Viggo. Samma dag som Gabriel fyller år, ska Lucas iväg till sin pappa så hade vi väntat till dess hade Lucas missat kalaset. Så vi kör kalaset för min familj helgen innan födelsedagen, sen kommer vi istället bjuda ner Jonas familj den 24 februari. Och hade mor då väntat så hade vi inte kunnat komma på deras kalas eftersom vi bjuder in andra samma helg.

Ni hör ju vilka problem vi har! Och det är inte bara nu i januari och februari det ställer till sig. I april blir det samma sak. Jag och Lucas fyller med tre dagars mellanrum så vi har ju alltid gemensamt kalas. Kalaset blir alltid helgen innan valborg. Sen är det som sagt Valborg och helgen efter det fyller min syster år. Vi fyller med 14 dagars mellanrum, ja och så några år förstås, men det gör att vi alltid har kalas på var sida av Valborg. Min bror har husvagn på säsong på Öland så de brukar åka ner över Valborg och börja stöka. Eller ja tillåter vädret så börjar de redan tidigare i april eftersom de bygger upp en gigantisk trall och sådär så det är lite slit. Men då brukar vi försöka ha kalaset när Lucas är hemma för då kan vi ha ett gemensamt kalas, sen har syrran sitt kalas första helgen i maj och då brukar det vara cruising också så vi kan kolla lite på det samtidigt och så vidare.

Sen har vi juni…Mikael fyller år den 10 juni och kusinen Julia den 11 juni. Dessutom är det ju skolavslutning nästan samtidigt och i år tar Julia studenten. Så även där blir det lite stressigt i år. För min del blir det dock lätt. Julia fyller 19 i år, nästa år fyller hon 20. Jag har bestämt mig för att vi inte firar kusinerna efter de fyllt 20 år, det får räcka känner jag. Vi kan inte hålla på i evigheter. Så för oss blir det ju bara skolavslutningar och Mikaels kalas sen. Men självklart ska vi ju ta hänsyn till att Julia fyller och anpassa lite så det ändå fungerar för båda.

Men ni förstår våra problem? Det är så många kalas och grejer och det krockar jämt! I september/oktober blir det likadant – Hugo fyller år den 29 september (han fyller 21 så jag behöver inte fira honom mer), den 2 oktober fyller min bror år och den 7 oktober fyller Jonas. I år fyller Jonas 40 dessutom så då blir det party. Jag har redan bestämt vilken helg för vi får ju ta en helg då Lucas inte är hemma eftersom vi ska ha en större fest. Men det betyder ju att brorsan måste ta helgen innan, men om Hugo tar sitt då? Ja ni hör ju vilket krångel vi har!

Hur som helst, vi har många som fyller år och det är rätt skönt att känna att man inte måste fira de som fyllt 20 år. Vem vet, vi kanske går på kalas ändå men jag vet inte. Hugo har inte kommit på något kalas den sista tiden, bara dop och knappt stannat de gångerna, varför ska vi hålla på att köpa massa grejer till honom när han aldrig firar oss? Sen är det ju kul att träffa alla och faktiskt få träffa Hugo också ibland, han är ju aldrig med annars än vid dessa större grejer.

Julia är dock alltid med. Så där blir det svårare att säga nej känner jag.

Men ni ser vårt dilemma vi dras med varje år? Hur kaosartat det är. Men sen är det ju också lite framförhållning och planering som gäller. Så fort jag får hem vår nya kalender så skriver jag in vilka helger Lucas är hemma och inte. Jag antecknar om han är hemma jul/påsk eller nyår/midsommar. Efter det skriver jag in vår familjs födelsedagar och kollar vilken helg som passar för kalas. Sen är jag klar typ. Jag vet med andra ord redan i slutet av det förra året hur det kommer se ut året efter. Sen är det inte alltid det blir så, men man måste försöka. I år tänkte vi ju ha kalaset för Gabriel på en lördag, det har vi nämligen alltid. Men Jonas jobbar natten till lördag så jag får ingen hjälp av honom varken torsdag, fredag eller lördag. Det kommer jag inte hinna så då måste vi flytta på kalaset till söndagen så han kan hjälpa mig lördag eftermiddag och söndag förmiddag.

Nästa år kan vi inte ens fundera på ännu. Hur jobbar Jonas? Hur ser mina studier ut? Då har vi mer att anpassa oss efter. Men som sagt, det är ju ett år bort men det är ändå bra att redan i slutet av 2024 se över 2025 så man har lite koll. Det gör inte båda mina syskon alltid utan det får bli som det blir. Därav kan det ibland bli att inbjudningarna kan komma bara några dagar innan det är dags för just kalas, då blir det stressigt för oss med små barn.

Har ni många ni firar? Och hur gör ni? Planerar ni kort inför eller gör ni som jag och åtminstone antecknar lite för att ha lite koll redan från början av året?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.