Hanna och hennes grabbar

Myndigheter är förvånansvärt värdelösa

Alltså jag får lätt panik på min situation nu. Och att behöva krångla med myndigheter hit och dit gör mig galen.

En snabb återblick – jag pluggade fram till den 12 januari i år. Då var första terminen avklarad och lättast att bryta vid ett sådant tillfälle. Jag bryter ju för att jag snart ska föda barn. När terminen börjar nästa år i januari, är jag först på plats i Jönköping kan jag garantera.

Nu kommer det knepiga. Jag blev varslad från min arbetsplats och kan därför inte ansöka om gravidpenning nu den sista tiden. Istället måste jag skriva in mig som arbetslös för att skydda min SGI. När blev jag då uppsagd? Jo min sista arbetsdag var veckan efter terminen slutade. För att lösa detta valde jag att vara föräldraledig.

Så för en vecka sen skrev jag in mig på arbetsförmedlingen. Och hur lätt är det? Är jag arbetslös? Ja. Heltid? Ja. Har du en anställning som drar igång inom tre månader? Nej. Hur mycket kan du jobba? Vad kan du söka inom? Och så vidare. När jag fyllt i allt får jag en tid om tre veckor där en handläggare ska ringa upp och vi ska lägga en plan. Det är alltså bara flersvarsalternativ, finns inget där man kan välja ”förklara mer” eller något.

Jaja, nu har jag rätt att ha barnen på förskolan åtminstone. Då tar vi nästa grej – försäkringskassan. Ja om man har studerat ska man kontakta dem via telefon då andra regler kan gälla vad gäller mina utbetlaningar. Så efter mycket om och men sätter jag mig med telefonen i högsta hugg.. 162 i kön före mig. Helt sjukt. Det går dock fortare än jag tror och jag får komma fram till en jättebra handläggare. Jag har tänkt helt rätt – jag är anställd den veckan jag är tjänstledig och ska ta föräldraledigt. Jag ska absolut skriva in mig som arbetslös för att skydda SGI och när jag ska ta ut föräldradagar och först då ska jag uppge att jag är arbetslös. Eftersom jag inte hade några avbrott runt studierna, behöver jag inte ens tänka på den delen av mitt liv rent bidragsmässigt. Skönt!

Nu till a-kassan. Eftersom jag måste söka jobb på heltid, måste jag ju ha rätt till a-kassa eller? Åtminstone fram till föräldraledigheten. Men ännu en myndighet och ännu mer krångel. De vill ha intyg på att jag studerat och nu när jag fyllt i grejer vill de istället ha intyg på vad jag har kvar att studera. Jag har gjort två olika intyg för studier eftersom det är väldigt luddigt hur man ska fylla i. Jag fyllde i att jag studerat och att jag tagit en paus. Jag fick, hör och häpna, upp en ruta för mer förklaring och skrev att jag är på paus för beräknad förlossning och sådant. Fortsätter fylla i alla jag ska fortsätta plugga efteråt och vilka datum som gäller. Trots allt detta frågar systemet om jag ska plugga igen. Så då får jag göra ännu ett inlägg om att jag ska plugga sen. Samma utbildning, samma start- och sluttid. Helt sjukt. Det är så rörigt.

Enligt min före detta arbetgivare ska det finnas ett intyg redan om mitt arbete hos facket, men icke. Så det går så bra för mig just nu. Är så trött på det här. Alla dessa myndigheter borde hitta bättre sätt att kommunicera med varandra. Allt är så krångligt och så fruktansvärt osmidigt.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.