Hanna och hennes grabbar

Kvällsrutiner, morgonrutiner och VAB

Igår åkte Jonas till jobbet. Första gången sen innan jul. Jag ska vara ärlig, jag var skitnervös. Hur skulle det gå att vara själv med barnen, lägga dem och hur skulle natten gå?

Nu är det lite dags att börja tänka på nya rutiner. Barnen är på förskolan tidigt nästa vecka också, men veckan efter det kommer de bara gå 15-timmarstiden. Med andra ord kan de få sova lite längre, och förhoppningsvis även jag. Men det är inte alltid lätt att få barn att göra som man själv vill, eller hur? Det är ingen i den här familjen som vill gå upp klockan 5, men vad gör man när ett av barnen är klarvaket? Eller kanske båda? Nej tack.

Fram till nu har Mikael lagt sig lite tidigare än Gabriel. Det ska det bli ändring på nu. Så igår lät jag båda vara vakna lite längre, vi åt kvällsmat tillsammans och sen fick de lägga sig. Jag tog båda till toaletten, borstade tänder och allt. Vi tog oss upp för trappen och där fick de nya blöjor och pyjamas. Jag hämtade en bok och sa vi läser en saga i mammas och pappas säng. Grabbarna fattade helt och hållet vart de skulle och allt. VI läste boken och sen samma sak igen – båda visste vart de skulle när jag sa läggdags. Så båda hamnade i sängen runt 19.45 och jag hörde inte ett ljud resten av kvällen. Det var så härligt! Jag gick ut i köket, plockade iordning efter kvällsmaten och allt sådant. Sen blev det soffhäng. En kanonkväll helt enkelt.

Men idag på morgonen vaknade jag vid 4. Mindre roligt. Gick på toaletten och sen kunde jag inte somna om. Jag funderade flera gånger på om jag skulle kliva upp för att plocka med något, kanske plugga. Men jag hörde någon av grabbarna så jag vågade inte gå runt eftersom de då hör mig och kanske vaknar. Det är ju den där hemska tiden där barnen har sovit färdigt kanske, men de sover så länge de inte vaknar. Blir väldigt jobbigt om jag stökar runt och de vaknar av det då. Så jag fick ligga kvar i sängen och inte göra något. Med andra ord hade jag gärna varit klar med allt där uppe så jag åtminstone hade haft min dator och kunde uppdaterat bloggen eller pluggat så här inför sista veckan.

Morgonen gick ändå bra. Blöjbyte och kläder på. Jonas åkte med dem till förskolan så fort han kom hem. Han var sen idag eftersom det var så iskallt ute. Men dagen är ändå fin. Det är -10 grader men just nu ser jag hur några av grannarna sitter ute och njuter i solen. De är påklädda men de är ute. Jag hade kunnat tänka mig en promenad faktiskt, men jag är ju så rädd för att halka så jag vågar inte.

Men strax efter 10 ringde förskolan. Mikael har feber så det var bara att åka. Jag hade tur och hade min mor i stan så hon följde med och hjälpte mig. Tur var det för Gabriel skulle minsann inte stanna kvar enligt honom själv. Så jag fick med mig båda barnen hem. Lite dåligt av förskolan ändå att inte hålla kvar honom eller hjälpa mig så att han stannade, han har ju fortfarande rätt att vara där. Blir så trött på sådan personal!

Gjorde pannkakor till barnen innan Mikael fick lägga sig. Märktes tydligt att han inte var på humör. Glansig i ögonen och när jag kom upp med honom från trappen var det inte en suck till annat än att lägga sig. Han vill aldrig ha täcke på sig men idag gjorde han inget motstånd när jag bäddade ner honom. Så han är inte pigg min mini!

Så det blev en annorlunda dag till slut i alla fall. Jag hoppas kvällen går lika smidigt som igår, det vore väldigt skönt för oss alla. Men med tanke på att Mikael är febrig så kan det ju strula lite. Men jag känner att detta är en kvällsrutin att hålla fast vid. Att lägga dem tillsammans och runt klockan 20. Förhoppningsvis sover de lite längre än klockan 5-6 då.

När Skruttan kommer så blir det ju helt annat här hemma. Då behöver jag verkligen prioritera hur jag lägger upp dagarna. Jag hoppas att grabbarna sover till åtminstone 7 framöver. Om hon sen vaknar vid 6 gör ingenting. Då hinner hon få mat och jag har förhoppningsvis hunnit vakna till liv så jag kan ge alla tre grabbarna frukost innan Lucas ska till skolan. Sen är det ju bara att byta allas blöjor och från pyjamas till kläder för jag ska ju gå med grabbarna till förskolan tre dagar i veckan. Varannan vecka är Jonas hemma en eller två dagar, men det är lika bra att göra likadant jämt så man får det gjort tänker jag.

Jag har en skräckblandad förtjusning nu inför Skruttans ankomst. Hur sak det gå? Hur löser man allting med tre blöjbarn? Hur ska man lägga upp sina dagar, vad har man för rutiner? Allting blir nytt och jag ser verkligen fram emot det, samtidigt som jag är livrädd. Tänk om jag inte får min dag att gå ihop?

Allt ordnar sig till slut, man måste bara ge det lite tid. Inte stressa och ta en dag i taget. Men jag gillar att ha en grundplan som man åtminstone kan utgå ifrån tänker jag. Hur tänker ni kring rutiner och struktur?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.