Hanna och hennes grabbar

Glukostest

Idag var det dags, glukostest nummer två. Jag hatar verkligen det här testet. Det är tidskrävande och tråkigt. För er som inte vet, när man är gravid och bor i Jönköpings län får alla göra ett glukostest. Detta för att se om man har graviddiabetes eller inte. Man gör det första ganska tidigt i graviditeten så jag har redan gjort ett. Sen gör jag ett till i v28, jag vet inte om alla gör det eller om det är för att jag är överviktig som jag gör det. Hur som helst så var det dags för nummer två nu.

Man kommer till sin barnmorska fastande. Ska inte ha ätit på ett visst antal timmar helt enkelt. Man får en dryck som man ska dricka och sen får man sitta där och vänta i ungefär två timmar, då tar man ett blodprov och sen får man gå hem. Drycken är vidrig. Jag som inte dricker söta drycker mår nästan illa av detta. Det är ju extremt sött för att se hur kroppen reagerar och om man kan hantera det helt enkelt.

Jag hade graviddiabetes med Mikael och det var så stressigt. Inte att testa sig och sådär. Man fick hem en blodsockermätare och allt man behövde, men man blev stressad över värdena. Man fick inte ha över ett visst värde på morgonen, och inte heller innan/efter måltider. Mina värden var jättebra, förutom morgonfastan. Hur jag än gjorde och vad jag än åt, var det alltid lite högt. Jag fick kommentarer från vården och frågade vad jag skulle göra för jag kunde inte göra mer än det jag gjorde. Men jag fick inget svar. Vi som tillhör Eksjö förlossning ska lämna in våra prover senast söndag varje vecka och på måndagen kommenterar de siffrorna. Jag minns så väl första gången jag skickade in. Mitt fastvärde var lite för högt. Med lite så menar jag 0,1 över gränsen. Ät inte så sent på kvällen var kommentaren på detta som jag fick och vi hör nästa vecka. Jag svarade med att jag äter aldrig efter klockan 18 så hur sent ska jag sluta äta? Men det fick jag inget svar på. De har nämligen bara mottagning mellan 10-12. Så jag körde ju på så som jag brukar i en vecka till. Då var alla prover bra så då fick jag inget att anmärka på utan bara att vi hörs nästa vecka. Inget svar på min fråga från föregående vecka.

Veckan efter var det återigen lite för högt någon gång och då skulle jag ta en promenad efter middagen så hjälpte det att sänka värdet. Jag svarade fint att vi tar alltid en promenad efter middagen redan, åtminstone de dagar vi kan ta en promenad med tanke på familjekonstellationen. Vad kan jag annars göra frågar jag. Men nej, inget svar denna gång heller. Detta gjorde mig galet frustrerad. Till slut hade jag OK värden de dagar jag skulle ha det och behövde sen inte skicka in mina svar mer. Vissa dagar var mitt värde lite för högt, andra dagar inte. Och jag vet än i dag inte varför.

Nu har jag bestämt mig för att om mitt värde visar på diabetes så kommer jag inte ha någon kontakt med vården om det ändå. Jag kommer säga ifrån till min barnmorska att jag kommer sköta det här själv. Märker jag att det sticker iväg helt åt fel håll kan jag höra av mig, men eftersom de inte hjälpte till ett skit förra gången utan bara gav mer stress, ja då skiter jag ärligt talat i det. Nu är det januari och vi har inte så mycket som händer innan Skruttan är planerad att komma. Min brorson fyller år men eftersom min bror alltid vill ha kalas sent på eftermiddagen kommer vi troligtvis inte gå. Sen är det mina föräldrar som kommer ha kalas och sen är det bara Gabriel. Om jag då väljer att äta lite tårta vid de två tillfällena så är det ändå helt ok. Jag vet vad som gäller och allt sådant. Att hålla mig ifrån godis/chips blir inga problem, kanske nu i början när man är lite sockerberoende efter alla helger, men om någon vecka är man tillbaka till det vanliga tänker jag.

Så nu får jag vänta tills svaret kommer, troligtvis imorgon eller senast på fredag. Hade ni graviddiabetes och hur gjorde ni? Fick ni bättre hjälp än jag? Berätta gärna för jag vill verkligen ha tips och trix.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.