Hanna och hennes grabbar

Tentasvar och minijul

Igår var det en stor dag, av många anledningar men mer än så kan jag inte säga just nu. Men snart…

Något som var fantastiskt igår var i alla fall att jag fick veta resultatet på min tenta – och jag är godkänd! Jag hade 96% på del 1 (vilket jag trodde typ jag skulle ha eftersom det är en rolig del) och 76% på del två, vilket är mer än jag trodde. Man behövde minst 60% för att bli godkänd på varje del, hade jag fått över 80% på varje del hade jag fått VG. Men G is good enough som vår lärare säger. 

Under hösten har vi jobbat med duggor. Jag har nämnt dom innan. Men ord på grekiska och latin som vi ska översätta till svenska. Så glosor helt enkelt. Det har varit inom olika områden av människokroppen, som till exempel andningsorganen, inom psykiatrin, sinnesorgan och urinorgan. Varje vecka har det varit runt 70-150 ord, beroende på tema, samt ett gäng prefix och suffix. Bilden visar alla kort jag gjort med ord. I den vänstra högen är det alla ord för varje vecka. Som ni ser så är de översta korten vita och gula. Det är en veckas ord. Under det är det röda med några få vita, det är nästa veckas och så vidare. Den mindre högen är våra prefix och suffix för alla veckor. Några orangea/lila samt några blå varje vecka. 

Detta har varit en pärs kan jag meddela! Vissa veckor har jag kämpat så enormt mycket och velat ge upp så många gånger. Men jag har hållit i och hållit ut. Det är jag glad för nu. Vissa veckor har det varit mycket lättare att plugga, då har man kunnat vissa ord sedan tidigare tack vare alla sjukhusserier man tittat på. Eller så har man kopplat samman vissa prefix/suffix och fått till det den vägen. 

Men någon jag haft problem med hela hösten har varit just prefix/suffix. Jag har fått göra om duggor på grund av dessa och det har varit så irriterande. Men jag har klarat det till slut. VI har en dugga kvar som vi ska träna på över julen. Det är många ord, fler än vi brukar, men vi slipper alla prefix/suffix. Så det är bara att börja nöta. Jag tänkte jag skulle göra nya kort för orden idag, så jag kan ta med dom på vår roadtrip under mellandagarna. 

Men fatta, jag är godkänd! Det betyder att jag bara har en tenta kvar, en dugga samt två små moment att göra på en gammal tenta, sen är jag klar med denna termin! Känns så himla bra att man faktiskt klarat sig ända hit. 

Mer som hände igår var att vi firade jul med Lucas ute hos mormor och morfar. Han åker nämligen till sin biologiska pappa idag så han fick sina

 julklappar igår. Han blev chockad kan jag säga. Flera gånger. Men nu är han stolt ägare av en Ipad och har fått nya tofflor som han springer runt i hela tiden här hemma. Han fick ännu en julklapp men den får ni veta mer om en annan dag. 

Jag har sagt det innan, men jag säger det igen – det är både skönt och inte alls skönt att Lucas är med i jul. Visst vill jag fira julen med alla mina barn, men med Lucas blir allting mycket mer stressigt. Han äter ingen mat som serveras utan man måste lägga till ännu en matlagning för hans skull. Om man jämför med smågrabbarna så finns det alltid något de äter vid julbordet – det kan vara köttbullar eller prinskorv, ägg och rödbetssallad eller frestelse. De äter lite här och där och får i sig tillräckligt ändå tänker jag. Men Lucas. Han äter ingenting av det som serveras vid jul. Han vill ha nuggets eller pannkakor. Visst nuggets är inte så svårt att göra, men man ska komma ihåg dem. Pannkakor tar tid att stå och steka för det är ju livsfarligt att värma från dagen innan.

Så ur den aspekten är det jätteskönt att han inte är hemma över jul. En annan aspekt är att när han har tråkigt börjar han med sina tics – han gör olika ljud med munnen. Det kan vara att han gör pruttljud eller fejkar att han rapar och så vidare. Det låter kanske löjligt men när du hört det till och från hela dagen, ja då är det ganska störigt. Eller när han spelar tv-spel och sitter och pratar för sig själv hela tiden. Han pratar konstant och börjar skrika många gånger. Det är irriterande för alla eftersom det sabbar lite stämning.

Men självklart kommer jag sakna honom som person, men kanske inte allt som är runt omkring. Det blir inte lika stressigt att laga mat, och det blir inte lika mycket ljud runt omkring. Visst kommer smågrabbarna låta, men där accepterar man det mer eftersom de är små och inte förstår. Lucas är större och borde inse att vi bara bli förbannade till slut. 

Hur som helst, idag åker han iväg och vi ska fixa med det sista inför julafton. Vi ska ju fira här hemma hos oss. Så idag ska jag både göra sallad och koka ägg. Jonas har lite städning kvar att fixa. Sen är vi nog klara med det mesta faktiskt. Ikväll lägger vi upp alla klappar under granarna och spelar bingo-lotto. Det blir nog en uppesittarkväll här med. 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.