Hanna och hennes grabbar

Tisdag och tentadags!

Idag är det tisdag! Jag är skittrött som vanligt men det är bara att bita ihop. Idag styr jag bilen för sista gången i år mot Jönköping. Jag tror det i alla fall. Vi ska inte dit något mer vad vi planerat.

Plocka upp Jenny i Nässjö och sen är det raka spåret. Vi kommer vara ute i god tid vilket bara är positivt. Att komma försent och missa tentan vore fruktansvärt. Vi ska ha en salstenta där våra kunskaper i prefix/suffix ska testas, samt försvenskning och diagnosrättning. Jag känner mig hyffsat säker på diagnossättningen. Vi kommer alltså få diagnoser skrivna som vi ska rätta. Oftast är hela diagnosen skriven i grundform, vi ska ägna oss åt att böja orden rätt och efter vissa premisser. Det är substantiv och adjektiv samt prepositioner. Sen finns det olika regler för de olika orden men grunden är att det finns alltid ett nominativ och ett genetiv vad gäller substantiv. Kommer det in adjektiv ska det böjas efter sitt huvudord och finns det en preposition ska substantivet efteråt böjas efter prepostionen. Krångligt? Ja lite men så roligt! För mig har detta varit väldigt enkelt. Jag har liksom fattat hela konceptet direkt och tycker det är galet roligt. Det är så många olika delar, är det grundform eller ägande form? En eller flera? Och så vidare. Skitkul enligt mig!

Försvenskning handlar om att skriva om orden till svenska, inte översätta men skriva det med svensk stavning. Ett klassiskt ord är thorax. Att försvenska det är att skriva torax eftersom vi inte använder bokstaven h på samma sätt som andra språk, i det här fallet latin och grekiska. Vi skriver torax i i journalen för att patienten lättare ska förstå. Nu är detta ett väldigt vanligt ord så kanske svårt att förstå tanken men det är det vi ska göra. Detta ord kommer garanterat inte vara med, men för att ta ett exempel. Ett annat ord vi försvenska är graphi. Vi skriver ju grafi. Förstår ni skillnaden?

Dessa tre delar består tentan av – prefix/suffix, diagnoser och försvenskning. Diagnoserna gör vi på första passet, en kort paus och sen gör vi resten på andra passet. Vid 12 ska vi lämna in tentan senast. Jag ser fram emot denna tenta, samtidigt som jag fasar. Men det är ju på grund av prefix/suffix.

Efter tentan har vi bokat bord för att äta en gemensam jullunch. Nu ses vi inte igen förrän vecka 2. Så ett avstamp för att vi klarade oss fram till jul åtminstone. Vi kan inte säga att vi klarade första terminen, för den är till och med vecka 2. Men vi har symboliskt klarat oss en termin kan man säga.

I eftermiddag sen ska vi röja. Eftersom jul firas hos oss i år är det dags att storstäda hela huset. Vi behöver slänga massor till insamlingen – det är plats och metall i mängder i källaren just nu. VI vet att det kommer bli en hel del kartong efter jul igen, men då får vi åka en gång till. Vi ska även åka till tippen med större grejer vi inte kan slänga vid stationerna här i stan. Dels glömde vi liggdelen till den gamla syskonvagnen, plus lite andra större grejer vi behöver få iväg såsom babynestet och lite sådant. Jag tänkte först tvätta av det och lägga ut det till försäljning men det går inte att tvätta det då skummadrassen är helt torr inuti. Så det hamnar på tippen. Lite köksgrejer som ska kastas – en kapselmaskin och lite. Att bli av med dom grejerna vore fantastiskt.

Men en sak i taget, vi får se om vi börjar kasta ute på tippen eller om vi tar småskiten först, allt ska ju väck i alla fall.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.