Hanna och hennes grabbar

Intensiva pluggveckor

Nu när det väl går att lägga in bilder igen, kommer jag kanske vara lite mindre aktiv för ett par dagar framöver. Varför?

I plugget nu är det väldigt intensivt. Vi har tre veckor framför oss där jag inte riktigt vet hur livet ska gå ihop om jag ska vara ärlig. Om vi börjar med den här veckan:

I måndags hade vi två föreläsningar. Jag var tveksam till om jag skulle åka, det var gästföreläsningar och det brukar alltid vara svårt att hänga med i dom eftersom de pratar om program vi inte börjat arbeta i ännu. Men till slut åkte jag och ja det var både positivt och negativt. Den första föreläsningen var jättebra. De pratade om hur viktigt det är att vi delar på privatliv och vårt yrkesliv. När jag jobbar som vårdadministratör, kommer jag ha access till ett jättestort system som hela regionen använder. Det är faktiskt 18 av 21 regioner i Sverige som använder just samma system. I detta system finns alla patienters journaler. Så när en patient träffat en läkare dikterar läkaren allt som sagts. Detta ska jag sen som medicinsk vårdadministratör skriva in i journalen. Då kommer jag alltså tillfälligt se en journal, inte allting, det behöver jag inte. Men de delar jag behöver se kommer jag se och sen måste jag vara tyst.

För att ta ett exempel där jag är patient – när de utredde min hosta så träffade jag en läkare. Vi pratade om hur länge jag hostat, och hur hostan är (rosslig, torr, ihållande). Han beslöt att jag skulle göra en kontraströntgen. När han dikterat klart allting efter vårt möte, går diktatet iväg till vårdadministratören. Nu skriver denne in alla anteckningar som läkaren säger, och när det är klart läggs det upp för granskning av läkaren. Dessutom måste administratören gå in i en annan del av systemet för att skicka iväg remissen till röntgen. Alltså får administratören vara inne i en del av journalen som den inte annars skulle få. Men just i det läget får man göra det. Samma sak om sen när jag varit på röntgen och dom dikterar vad som ska stå i journalen. En ny vårdadministratör skriver in allting och lägger även in remissvaret. Men denne administratör får inte gå in i delen som handlar om remisser, för det är ju redan gjort. Däremot får denne gå in i delen där svaren kommer, för där ska ju mitt svar komma in. Rörigt?

Helt enkelt – jag som administratör får jobba i de delar jag behöver för att jag ska kunna utföra mina arbetsuppgifter. Om någon sen frågar mig om jag kan kolla deras journal åt dom så nej det kan jag inte. Jag kan heller inte snoka i min makes journal för att se om han har något han inte berättar om sin hälsa. Det får jag heller inte göra. Ganska självklart i mina öron men det finns många fall där folk har blivit av med jobb och fått rejäla böter för att de har varit inne folks journaler, och då inte ska vara där. Vi fick höra om en läkare som gick in i sin före detta hustrus journal för att finna något alarmerande så han kunde anmäla henne till socialen och få egen vårdnad. Inte lagligt kan man säga.

Hur som helst, den första föreläsningen handlade om just detta och det var intressant. Vi tog lunch och sen hade vi en till. Den var inte lika rolig. Föreläsaren älskade ljudet av sin egna röst och malde på om mestadels fakta kring hennes arbetsplats. Väldigt tråkigt om jag ska vara ärlig. Jag var hemma först klockan 19.15..

Idag tisdag har vi haft föreläsning igen. Den börjar med en dugga. För er som inte vet – en dugga är typ ”veckans ord”. Vi håller för tillfället på att lära oss extremt många ord inom medicinsk terminologi. Vad olika ben, muskler och sjukdomar heter på latin kan man säga. Under dagens dugga gick vi igenom rörelseapparaten. Där handlade det mycket om muskler och ben. Pannben, hjässben, strålben, vadbenet och så vidare. Men även muskler och vad olika delar av kroppen heter. Vad heter handflata exempelvis? Vi lär in cirka 130 ord i veckan, sen får vi en dugga som innehåller 30 ord ungefär. Av dessa måste vi ha 60% för att få godkänt. Utöver dessa ord, har vi prefix och suffix att lära oss. Små ord som man sätter samman för att bilda nya ord. Ett känt suffix är ”logi”  som betyder läran om. Vi läste alla biologi i skolan. Bio betyder livet. Så dessa två tillsammans blir läran om livet. Sådana ord har vi också som vi ska sortera ut, översätta och gärna sätta ihop till vad det faktiskt är vi pratar om. Även här ska vi ha 60%,

Efter duggan hade vi föreläsning om adjektiv. Hur böjer man ett adjektiv efter substantivet på latin? Alltså det är krångligt, men ack så roligt! Efter föreläsningen gjorde jag en dugga till, jag missade nämligen förra. Jag fick för liten procent men jag hade min migrän så det var inte så konstigt. Jag gjorde den och åkte hem.

Lagom hemma var det dags att laga mat och sen satte jag mig med de nya orden. Jag skriver det svenska ordet på ena sidan av ett papper, sen det latinska på den andra sidan. Klipper lika stora delar, jag får ut 8 bitar på varje A4. Vi har två grupper till nästa tisdag och jag skrev den ena idag som har 68 ord. Den andra skriver jag imorgon efter skolan och prefix och suffix skriver jag på torsdag. Imorgon i bussen och på tåget kommer jag sen öva på dessa ord som jag idag skrev. Jag kände igen flera så förhoppningsvis klarar jag mig ganska snabbt med pluggandet.

Men sen då? I vanliga fall är jag ledig på torsdagar och fredagar. Men inte denna vecka. Nu ska vi ha praktik. Jag ska vara dessa två dagar på min plats här i Vetlanda. Som det ser ut så går jag till klockan 16 båda dagarna. Sen är det hem och laga mat. Jonas jobbar dessutom så jag är själv med barnen, hur ska jag hinna plugga då? På lördag hinner jag heller inte eftersom Jonas sover dagtid och på kvällen ska vi på kalas.

På måndag är vi som tur är lediga men jag kan inte plugga allt på måndag. Måste ta lite varje dag. På tisdag nästa vecka är det som idag – föreläsning med dugga och sen övningsuppgifter. På onsdagen ska jag återigen till Jönköping, dock till Ryhov där vi ska sitta och träna på diktat. Torsdag och fredag blir det än en gång praktik.

På måndagen efter det är jag än en gång ledig, på tisdagen är det en ny föreläsning med dugga och på onsdag har vi en megastor tenta. Så under dessa veckor ska jag alltså lära mig runt 450 ord, ha praktik och plugga inför tentan. Jag ska vara ärlig – bloggen kommer definitivt blir lidande. Jag ska försöka så gott jag kan, kanske lägger in flera kortare inlägg som publiceras på utsatt tid, eller så blir det helt enkelt något när jag hinner, men misströsta inte! Efter tentan är det lite lugnt igen och då kan jag skriva.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.