Hanna och hennes grabbar

Host host host

Jaha min hosta är tillbaka. Jag är så ledsen.

För er som inte vet – jag drabbas av en rejäl hosta då och då. Oftast med bara någon månad mellan gångerna. Hostan är hemsk! Jag har både torrhosta och slemhosta. I mitt fall går det så långt att jag kräks av min hosta, eller kissar ner mig. Varför inte båda två?

Förr, från det ett jag var väldigt ung fram till år 2020 ungefär, kunde jag få rejäl hosta två gånger om året. Den tiden då man inte tar på sig jacka/tjocktröja för man lever på hoppet om att hösten inte riktigt är här än. Och samma visa på våren när man hoppade över de varma kläderna på morgonen ”för de är ju varmt när jag ska hem”. Då fick jag alltid hosta.

Självklart hostar jag under resten av året också, men då är det vanlig hosta för att halsen blivit ansträngd. Den här hostan jag pratar om gör att jag hostar så mycket ett jag tappar luft.

Men sen år 2020 har det blivit värre. Jag hostar så pass mycket så jag får ont i halsen av de. Om jag har torrhosta blir det ibland att jag kräks. Jag hostar alltså så att jag mår illa och att jag triggar kräkreflexen. Till slut kräks jag. Inte mycket oftast men att hosta så mycket och inte vara hemma?

Jag hostar också ganska slemmigt ibland. Det växlar liksom. Jag hostar och hostar tills det känns som att jag inte har någon luft i lungorna, och då klöks jag istället. Fruktansvärt!

Förstår ni då hur mycket jag hostar? Och hur det leder till att jag ibland faktiskt kissar på mig?

Jag har sökt för detta hos min vårdcentral så många gånger. Redan när jag var gravid med Gabriel. Efter graviditeten längtade jag efter promenader, men nej jag hostade så mycket så jag vågade inte ge mig ut i rädsla av att kissa ner mig. Alla blickar man fick med, mitt i en pandemi. Det var brutalt. Jag isolerades ännu mer. Ringde sjukvården igen, fick en vikarierande läkare och hon beställde allergitester, bokade lungröntgen och ett spirometritest. Märkligt att de ordinarie inte kunde gjort samma sak.

Alla svar var negativa. Ingen allergi, ingen astma och inget märkligt med lungorna. Nu var ordinarie läkare tillbaka och han skrev ut en inhalator med kortison. Hm menade att jag är så inflammerad i halsen av hostan så det släpper inte.

Det hjälpte! Jag var utan hosta i säkert tre månader. Sen återkom den. Jag ringde igen. Och igen. Och igen.

Jag fick en ny läkare som skickade mig på kontraströntgen men nej ingen förändring. Så nu har de kommit fram till att jag är känslig i halsen. Vissa är det. Och med dom orden så är det helt ok att jag hostar till jag kräks, klöks eller kissar på mig. När jag hostar sinkat inhalera.

Problemet är att det tar 1-1,5 vecka innan inhalatorn gör det den ska. Så idag är det onsdag, jag har missat två dagar i plugget och kommer missa två till. Dessutom gästföreläsningar. Nu påverkar det inte vara mitt social liv, det isolerar mig inte endast. Nu påverkar det min framtid och mitt ”arbete”. Kul att söka jobb sen och vara hemma för lite hosta i en vecka i stöten.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.