Hanna och hennes grabbar

Traditioner i familjen

Har ni några traditioner? Ja jag vet, jag har pratat om detta i ett annat inlägg. Jag tror det var när jag skrev om mors dag. Men jag tänker traditioner kring olika saker.

Men om jag börjar med födelsedagar. Jag vill egentligen inte ha kalas på födelsedagen. Den är enbart för familjen. Men vi har lite problem i vår familj. Vi är för många som fyller år samtidigt. Mikael nu då, han fyller den 10/6. Hans kusin fyller den 11/6. Runt dessa datum är det även skolavslutning här i kommunen. Eller det var det fram till i år. Nu är skolavslutningen om en vecka. Dessutom slutar Lucas på torsdagen, innan var det fredagen. Studenten är fortfarande på fredagen vad jag vet.

Men nu ska jag och syrran då komma överens om vem som ska ha kalas när. Vi bråkar ju såklart inte, men det blir lite logistik. Hon har ju vår familj att bjuda, samt sin makes föräldrar och familj. Jag å min sida har också min familj att bjuda men också Jonas familj. Min bror till exempel, dom åker alltid till Öland för de har husvagnen på säsong. Och nu i början av sommaren åker de varannan helg när de inte har barnen. Då fixar och trixar dom med allt möjligt. Så om både syrran och jag vill att dom kommer och firar barnen, ja då måste vi anpassa oss efter dom. Nu gör jag inte sådana anpassningar, vill dom komma så får dom prioritera. Men det blir lite planering när det är så mycket som händer. Men hur som helst, på själva födelsedagen vill jag att det bara är familjen. Den som fyller år får bestämma vad vi ska äta till middag. Oftast blir det att vi äter ute. Jag själv väljer alltid pinchos, Jonas likaså. Lucas vill alltid ha Mcdonald’s och smågrabbarna har inte fått välja, men när Gabriel fyllde år tog vi McDonald’s för vi vet att han tycker om det.

Dessutom, på skolavslutningen har vi alltid firat genom att gå ut och fika. Nu missade jag detta förra året, men i år ska jag ta igen det. Vem vet om vi kan göra detta nästa år? Jobbar jag? Pluggar jag? Jag har ingen aning. Vi får se.

Nästa tradition är midsommar. Där har vi faktiskt ingen tradition helt ännu. Men jag hoppas vi kan bygga upp den nu. Lucas har ju aldrig velat fira någonting. Han äter ju inte den klassiska midsommarmaten utan man måste alltid stå och steka pannkakor eller liknande. I ett par år, precis när jag och Jonas blev tillsammans, åkte vi till Liseberg. Vi sov över en natt, var på Liseberg midsommarafton och midsommardagen. Första året jag och Lucas var med, åkte vi med två av Jonas vänner – Jackie och Tobey. Andra året tog vi med oss Emelie. Tredje året åkte vi tre själva, sov två nätter och avslutade hela helgen med att gå in på Universeum. Det var en riktigt rolig helg! Men sen har det liksom försvunnit. Första midsommar i huset var inte Lucas hemma. Vi skulle åkt iväg men fick ställa in. Istället bjöd vi hit lite vänner och hade lite party. Andra året hade vi ett annat par här. Tredje året var vi helt själva och förra året var vi från början själva, men sen på eftermiddagen kom Emelie och härjade lite med oss. I år är Lucas hemma hos oss. Jag tänker att vi ska äta en härlig midsommarlunch tillsammans, och nu när Gabriel blivit lite större, ska vi faktiskt åka till något av de midsommarfiranden som anordnas lite här och där i Vetlanda. Det har tidigare varit lite jippon på paradisvallen i Bäckseda. I Holsby har Fackelbärarna alltid bjudit in till fest. Men så fort evenemangen kommer ut, ska vi se vad som passar oss bäst helt enkelt.

När vi kommit hem ska man ju äta jordgubbar, det måste man på midsommar. och i år är det inte bara jag! Förhoppningsvis tycker Gabriel fortfarande om det och Mikael ska få testa för första gången. Och kvällen ska avslutas med grillat. Om vi kommer vara själva som familj eller om vi bjuder in några andra, det vet jag inte ännu, det får vi se. Jag vet att det är nära, men jag har så mycket annat att tänka på nu.

Sen har vi faktiskt inga fler traditioner förrän jul. Jul är stort för mig. Jag vill alltid mysa med min familj. Morgonen börjar med varsin julklapp under granen. Sen äter vi en gemensam frukost och sen lite åker vi till Sjunnen oftast. Där firar vi jul med mina föräldrar och min syster och hennes famlij. Vi äter jullunch tillsammans, tittar på Kalle och senare öppnar vi paket. Någon gång dukar vi fram ostkaka med grädde och sylt, pepparkakor, lussekatter och godis. Nu sedan Gabriel kom in i våra liv, och efter det Mikael, har vi åkt hem någon gång innan de ska sova. Inte för att de måste somna vid den tiden, snarare för att dom är helt slut! Det händer så mycket och vi är så många som pratar, härjar och skrattar, att dom inte orkar mer. Jag orkar inte mer heller för den delen.  Så det är skönt att komma hem, lägga barnen, plocka med alla öppnade julklappar och sen mysa ner sig i soffan. Det är så härligt. Ibland åker vi upp till Jonas familj men vi har knappt varit där på julafton. Vi får se hur vi gör i år när Lucas firar hos sin biologiska pappa.

Nyår har vi gjort olika för varje år det med, men det ska alltid vara trerätters. Vi har dessutom alltid varit hemma hos oss. Men det blir som sagt trerätters med start runt kl 18. Sen äter vi middag framåt 20 och efterrätten tar vi runt 23. Sen går vi ut och kollar på raketerna och sen är det läggdags. Nej skämt och sido. Mellan alla måltider gör vi olika beroende på om vi firar med någon eller själva. Första året i huset var det bara jag, Jonas och Lucas. Pandemin. Jag var dessutom rejält gravid så vi ville inte bli smittade, det blev vi dock ett par dagar senare ändå. Men vi hade en så rolig afton! Vi spelade tv-spel tillsammans. Lite olika för att variera oss. Vi hade så roligt tillsammans.

Nästa storhelg med tradition är påsk. Där är det alltid olika, men väldigt likt julen. Vi firar med min familj och istället för julklappar, gömmer vi påskägg till alla barn.

Sen har vi såklart mors & fars dag. Här brukar vi fira den det gäller med en present och sen blir det att välja middag. Inget anmärkningsvärt men lite firande i alla fall. Jag får lite ont i magen att säga till min egna mor att jag vill fira henne en annan dag, vi vill ju få egna traditioner med våra barn liksom. Det blir så mycket man ska hinna med eftersom det alltid är en söndag. Men förhoppningsvis kan jag tänka om så vi hinner fira den äldre generation plus min egna.

Det sista vi firar är vår bröllopsdag. Vi har hittills bara haft en och förra året var det inget speciellt. Jonas visste om den men tänkte inte alls på att ge mig någon present. Jag själv gav en till honom, tillika mig själv. Bomullsbröllop – sängkläder. Jag köpte sängkläder där kuddarna var broderade med våra efternamn samt vårt förnamns första bokstav. Dom blev jättefina! Jag minns faktiskt inte vad vi åt men på kvällen öppnade vi en flaska bubbel vi fick i bröllopspresent. Jonas är inte lika mycket för att fira som jag. Han har inte samma traditioner som jag så det är svårt att få honom att förstå.

Hur som helst, vi har traditioner tillsammans med min familj, men också några egna. Jag vill ge mina barn en uppväxt med härliga traditioner men också nyheter. För mig har det alltid betytt något med midsommar och påsk. Men sen Lucas blev så galet selektiv som han är med kosten, ja då har det försvunnit. Jonas bryr sig inte nämnvärt. Så det är bara jag. Och det är tråkigt att jag måste få kämpa själv. Men nu har vi två stjärnor till i familjen. Så för deras skulle vill jag ha dessa traditioner, med en twist som vi valt själva, om vi väljer något menar jag. Vi ska ju inte hugga det i sten, man kan alltid korrigera lite.

Har ni traditioner i er familj?

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.