Hanna och hennes grabbar

Prover hit och prover dit

Ett snabbt och smidigt inlägg såhär mitt på dagen.

Idag har varit en viktig dag. Jag har tagit cellprov. Det är ju något som vi kvinnor får kallelse till vart tredje år tror jag det är. Jag har inte stenkoll om jag ska vara ärlig. Jag minns att när jag bokade tid för att ta ut min hormonspiral när vi bestämt oss för att försöka skaffa barn, då hade jag en tid för cellprov också. Och det är ju tre år sedan.

Cellprovet i alla fall är ju ett prov de tar för att upptäcka tidigt ifall man har cancer i livmodern. Jag själv har haft hudcancer och har blivit utredd om vi har någon genetisk anledning till varför vi drabbats. Vi är nämligen flera inom släkten som fått hudcancer, men även andra cancersorter. Så vi hade förmånen att bli utredda. Jag säger förmånen för detta har ju gjort att vi nu vet att vi är benägna att få vissa cancersorter lättare än andra, och därför får vi gå på kontroller som annars inte hade varit. Därför säger jag att vi har fått en förmån till utredningen. Så jag går på två olika undersökningar årligen för att tidigt upptäcka eventuell cancer.

Därför vill jag verkligen säga till alla att gå och gör era kontroller! Det är så viktigt och så bra. Vissa går inte för att de tycker det är läskigt eller för att de inte har tid. Tro mig, att ta sig den tiden är så värt det om de skulle hitta något när man hoppat över en, två eller tre kontroller. Missa inte dessa.

När jag ändå var igång med prover så ringde jag min vårdcentral om de blodprover jag ska ta. När jag var gravid med Mikael blev jag inlagd i fyra veckor. De tog blodprover på mig varje dag i början och sen varannan dag. De upptäckte att jag hade brister på både folsyra och vitamin b12. Bristen på b12 ledde till att jag inte tog upp järn ordentligt och hade lågt blodvärde. Så nu var det dags att göra en uppföljning för hur kroppen tar åt sig olika vitaminer och mineraler. Det är också viktigt. Så nu får vi se vad det blir för resultat.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.