malinsroom

jag vill veta – om barns rättigheter vid brott

Alla barn har inte det så bra hemma.


Visst är det en fruktansvärd mening! Jag önskar att det var fel, att det inte stämde, men fruktansvärt nog så bor vissa barn i hem där det förkommer bråk och ibland även våld. I vissa hem är bråken stora – för stora! Det finns barn som är rädda i sitt eget hem. Det finns barn som blir slagna och barn som lever i en skräckfylld vardag.

Brottsoffermyndigheten har tillsammans med Stina Wirsén tagit fram en barnbok som utgår ifrån att alla barn ska veta att det finns hjälp att få. Att de ska våga berätta när något är fel. Ett ämne som sällan tas upp i barnlitteratur, men som faktiskt berör alla barn.

Böckerna om Liten är favoriter hemma hos oss. Jag älskar de små finurliga och uttrycksfulla figurerna och deras olika berättelser. Jag uppskattar enkelheten. Och det är precis vad denna boken är. Enkel. Trots det tunga i berättelsen så handlar den om Liten, om hur det kan vara och om hur det kan bli. Inga krusiduller. Inga långa texter. Bara bilder med en tillhörande mening. Ibland säger det mycket mer än överarbetade och alltför omfattande böcker.

 

Utdrag ur boken ”liten” av Stina Wirsén.

Utdrag ur boken ”liten” av Stina Wirsén.
Boken Liten är del i informationskonceptet Jag vill veta, ett material som tagits fram i samverkan med Barnombudsmannen. Just boken riktar sig till yngre barn med det finns information och material för alla barn upp till 18 år. Websidan jagvillveta.se är indelad i tre åldersgrupper (4-7 år, 8-13 år och 14-17 år) och där kan barn själv få information om vad hen kan göra om hen har blivit slagen, hotad, mobbad eller fått saker stulna. Man kan även spela spel och se filmer. På jagvillveta.se får barnet information om att denne inte är ensam och att det finns hjälp att få.

Det finns även massor med information för oss vuxna. Tydlig, enkel och kortfattad information om du frågar mig. Och publikationerna finns översatta till alla möjliga språk. Här -> hittar du allt material.


Jag kommer att läsa denna bok för Lennon. Jag tycker att det är väldigt viktigt att man pratar om hur andra barn kan ha det. Att alla barn inte alltid har det så bra.

Som lärare betraktar jag detta material som en liten guldgruva. Att möta barn som utsätts, eller har utsatts för bråk, våld och hot tillhör tyvärr en del i vardagen. Det är alltid svårt och jobbigt men att ha lite material i bagaget kan underlätta lite, lite. Och att arbeta med detta material i ett förebyggande syfte kanske kan hjälpa barn att våga berätta. På så vis kan vi hjälpa barnet och dennes vårdnadshavare att få hjälp och stöd.

I maj släpps boken liten till försäljning men klickar du på länken nedan så finns den redan nu att läsa i Pdf-version.

Liten – Stina Wirsén

Och vill du vara säker på att inte missa boken  så kan du sätta den på bevakning HÄR

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. ladythirty

    Åh så bra!
    Stina Wirsén är poppis här hemma också!

    Vilket bra koncept, måste kika närmare på det!