Livet runt 40

Polyper / Förstorade halsmandlar hos barn

I januari drog Olivia på sig en halsfluss, sin andra i sitt 3-åriga liv. Hennes halsmandlar var då REJÄLT stora. Hon fick penicillin kur och smärtan avtog. Dock inte svullnaden.
Jag påtalade detta för läkaren efteråt och hans svar var att de kan vara det lång tid efteråt. Så vi slappnade av.
Vi har därefter kollat i hennes hals med jämna mellanrum och sett att mandlarna fortsätter vara lika svullna som när hon var sjuk. Tilläggas bör då att hon ätit 2 penicillinkurer efteråt, så hade det varit något skit kvar hade det då försvunnit.
Det vi nu hajar till på är att hennes tal är grötigt, hon slarvar mer med sina bokstäver och uttal. Hon sover väldigt oroligt, kastar sig framochtillbaka och drömmer mardrömmar. Snarkar och har andningsuppehåll under natten. Minskad aptit.
Hon har rejäl täppa i näsan än och blir inte bättre av nässpray, för hon är ju inte förkyld.
Hennes bonusfarmor påtalade detta idag med och sa att tror ni inte hon kan ha polyper.
Vi har ju pratat om det innan och tänkt att så kan vara fallet, men när någon utomstående sa det blev det så självklart.
Googlade bums och på 1177 fann jag detta om halsmandlar:
Halsmandlarna, de så kallade tonsillerna, är två körtlar som sitter på var sin sida av svalget i höjd med den bakre delen av tungan. De är en del av kroppens immunförsvar som skyddar mot infektioner. Halsmandlarna är större hos barn än vuxna och krymper sedan gradvis under tonåren. Ibland blir halsmandlarna så stora att barnet får besvär av dem. Det kallas för att ha förstorade halsmandlar. Även om det är ovanligt kan de hos vissa barn bli så stora att det blir för trångt i halsen.
Det finns ingen förklaring till varför barnet får förstorade halsmandlar. Att få problem av förstorade halsmandlar är vanligast när barnet är mellan två och fem år. Ibland kan halsmandlarna behöva opereras bort.

Symtom

De flesta barn som har förstorade halsmandlar får inga besvär även om halsmandlarna ser väldigt stora ut, men en del barn kan få svårare än vanligt att andas. Ett annat tecken på förstorade halsmandlar kan vara att talet påverkas så att det låter tjockt och grötigt.
Barnet kan också få problem med sömnen, till exempel snarka och sova oroligt. Det kan leda till att barnet är trött på dagen, eller att barnet blir överaktivt. Dålig nattsömn kan också göra att barnet kissar på sig nattetid.
Hos en del kan svalget också bli så trångt att barnet får svårt att svälja och bara kan äta finfördelad eller mosad mat i mycket små tuggor.

Behandling

Om ett barn får stora problem på grund av förstorade halsmandlar kan hela eller en del av halsmandlarna opereras bort. De flesta barn blir då av med sina problem.
Likaså fann vi att allt stämde med polyper också.
Nu vill jag bara åka in omgående och be dem kolla hennes halsmandlar. Jag får nästan lite småpanik i kroppen när man kommer på en sak och det bara stämmer.
Lilla gumman.
Någon som gjort detta?
 
 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sara - Ensamstående mamma

    Min son Jonah har opererat både hansmandlarn och polyperna.. Jag ringde vårdcentralen för en koll då han snarkade som tre vuxna karlar och hade sömnapneer. Vi fick en remiss öron-näsa-hals som bekräftade min misstanke att halsmandlar och polyper var rejält förstorade. Så vi fick vänta på operationstid och när den dagen kom så gick det som en dans 🙂 Han var pigg redan dagen efter och hade inte överdrivet ont och inga komplikationer 🙂 Bara att fråga om det är nåt.

  2. Veronica

    Halloj, Rickard snarkar sen jul, såpass att vi inte får någon hel natt… Har varitt på koll på vc och fått remiss till öronnäsa hals, troligtvis är det körteln bakom näsan, en enkel op, det som ibland kallas pålyper. Mandlarna är stora de med, men jag hoppas de duger gör det är ju en jobbigare op. Det sägs att kidsen växer i dem igen. (Han pratar inte så bra så det är ju svårt att höra) På halsmandlarna brukar man kolla att de inte går över mittlinjen i halsen. Tycker absolut ni ska kolla upp! Det är ju enkelt att låta någon titta och göra en bedömning!