Livet runt 40

Halsfluss av streptokocker

Innan vi visste att Olivia hade halsfluss trodde vi bara hon hade en vanlig febersjukdom, ja ni vet typ 3-dagars feber. Hon var dock grötig i sitt tal och lät rätt konstig på rösten när hon pratade. Det var inte förrän på den 3:e dagen när febern försvann som vi kikade ner i halsen och upptäckte den ofantligt mycket förstorade halsmandeln och fick panik. Här har hon gått i flera dagar och haft ont i halsen och inte sagt något. Det var även på den tredje dagen hon fick utslag över hela kroppen och mest i armveck och nacke.
Lilla gumman. Så här står det på 1177.

Halsfluss av streptokocker

Halsfluss är en infektion som orsakas av virus eller bakterier i halsmandlarna, oftast streptokockbakterier. Streptokocker sprids via till exempel saliv, genom direktkontakt eller kontakt med föremål, till exempel leksaker eller handdukar. Sjukdomen smittar från någon dag innan barnet får symtom och flera veckor efteråt om barnet inte får behandling. Vid antibiotikabehandling brukar barnet inte smitta efter två dygns behandling.

Symtom

Symtom på halsfluss är feber och svullna, rodnade, ömma och vitprickiga halsmandlar. Barn som har en halsfluss som orsakas av streptokocker är sällan förkylda samtidigt och brukar inte ha någon klar rinnsnuva eller hosta. Barn som är yngre än tre år brukar inte ha typiska symtom på halsfluss utan får istället feber och tjock snuva. I samband med streptokockorsakad halsfluss kan personen få utslag på huden och smultrontunga (röd, svullen, prickig tunga).

Inkubationstid

Det tar mellan en till tre dagar från det att man har smittats tills man blir sjuk.

Behandling

Streptokockinfektioner behandlas ofta med antibiotika i tio dagar.

Ska barnet stanna hemma?

Ja. Ett barn som har haft en streptokockinfektion kan gå tillbaka till barnomsorgen eller skolan efter minst två dygns antibiotikabehandling om barnet är så piggt att det orkar vara i en barngrupp hela dagen och delta i de vanliga aktiviteterna.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.