Livet runt 40

Dagis tillsammans eller var för sig

I januari börjar Petter på sin första dagisplats. Vi har sökt samma dagis som Olivia har till Petter.
Men nu är min fundering. Ska man välja samma avdelning eller ska man yrka på att de ska ha olika avdelningar.
Ena stunden så vill jag att de ska ha olika avdelningar för att Olivia inte ska känna att hon ska ta hand om lillebror, skydda honom och leka med honom istället för sina egna vänner.
För jag tycker det är viktigt att man har egna vänner och naturligtvis asbra att de kan leka tillsammans och vara vänner, men det kan de ju göra hemma.
Så för att göra det lättare för Olivia att få lite ”egentid” med vänner är det väl bättre om de har olika avdelningar.
Men kommer vi in på föräldrakooperativet vi sökt till ja då är det en och samma avdelning.
Fan
Så jäkla svårt.
Och man bör ju fundera på hur man vill ha det nu för vips så är man där. Snart är det oktober och då är det snart januari när Petter ska börja.

Ni med 2 barn.. hur tänkte ni med dagis?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Sanna

    På vår förskola ”får” inte syskon gå i samma grupp, de delar på de, om det inte gäller tvillingar där föräldrarna får bestämma hur de vill göra. Därför kommer Emma och Liv att gå på samma förskola, men olika grupper, men de kommer att kunna leka med varandra när de olika rummen öppnas upp gör alla. Jag tycker att det här låter som en bra idé. Annars tror jag att Emma skulle känna att hon behöver ta hand om Liv hela tiden, tror också att Liv inte skulle uppskatta att ha henne efter sig för mycket 🙂

    1. MissJoi

      Tycker det låter som en superidé er förskola har. Tror det är bra för syskon att få sära på sig, att få hitta egna vänner men ändå kunna få träffas liksom.

  2. Anna

    Jag har inte två barn, men hade jag det skulle jag tänka att de skulle gå på samma avdelning. För att de har en trygghet i varandra och för att de ska kunna leka tillsammans om de vill. Jag tror ju att syskon i olika åldrar ändå söker sig till olika aktiviteter och kompisar. Men jag skulle heller inte tycka att det var negativt om de hängde mkt, separeras får de ju ändå göra när de börjat skolan….jag är rätt avslappnad och litar på att de allra allra flesta barnen hittar rätt och blir självständiga individer tids nog:)

  3. Anna - Vitt eller svart

    NU har ju mina barn haft så många år mellan så det har aldrig varit aktuellt men jag tror att det är lika bra båda alternativen. Det kan nog vara så att o till en början blir omhändertagande men det släpper nog efter ett tag, dels så kommer säkert P vilja vara med sina kompisar (när han når den åldern) utan henne och tvärtom.
    För vår del ville vi ha barnen på samma dagis just för att vi kände fröknarna, tyckte om dem och kunde rutinerna. Hade de hamnat på samma dagis så hade det automatiskt blivit olika avdelningar eftersom de var uppdelade efter ålder: Däremot hade de ju delat utegården och säkert haft aktiviteter tillsammans och det gillar jag.
    Tänker att det finns så mycket annat att oroa sig över att ni bara ska hänga med och se vad som händer! (Lättare sagt än gjort).
    kramkram

  4. alfva

    Jag skulle inte vilja ha mina på samma avdelning, dels av de anledningar du listar ovan men också för att de måste kunna få bygga på självständighet ifrån varandra. Nu är kanske varken mina (eller dina heller såklrat – vad vet jag) typen som bygger ett beroende till sitt syskon, men vi har just såna syskonpar på förskolan som de får arbeta aktivt med att separera på och bygga upp självförtroendet att de kan själva.
    Fast att sätta dem på separata förskolor skulle jag aldrig komma på tanken med, är det inte jobbigt nog att hämta och lämna på ett ställe (ja, våra avdelningar ligger vägg i vägg genom samma dörr).

  5. Magda

    För oss blir det olika avd men samma dagis. N har börjar på stora arenan för 3-5 åringar o M hamnar på lilla m 1-3 åringarna. Känns tryggt att veta att de är nära varann o kommer ha vissa aktiviteter ihop men ändå vara skilda åt.