Livet runt 40

Varför har du Facebook?

När Jesper och Anna-Maria var här igår kom jag och Anna-Maria in på att prata om Facebook. Jag hade letat efter henne och inte hittat henne varpå jag frågade om hon inte hade det.
Nej, sa hon. Jag tog bort mig för en tid sedan.
Varför då undrade jag.
Varför då? Varför ställde jag ens den frågan? Jag störde mig på mig själv i samma veva som jag sa frågan högt. Varför då? Som om jag måste ha en anledning. Alla har ju inte Facebook och många går ju ur mer och mer.
Jag har varit på väg att ta bort mig flera gånger, för nog sjutton är jag beroende alla gånger, men jag är än så länge kvar.
Jag är ju även bloggare och har Instagram. Så behövs verkligen Facebook?
När jag skaffade Facebook första gången var det för att jag var nyfiken. Nyfiken på hur gamla klasskompisar såg ut och vad de gjorde och om de hade barn.
Facebook blev ju HäntExtra för Svenssons. Man kunde helt plötsligt frossa i andras kort, statusuppdateringar och söka på gamla ex och folk man spanat in på krogen. Blev ju som en drog. Man loggade in efter krogen, under tiden man förfestade och fylleångestsökte.
Sen stillades nyfikenheten och alla ens närmsta ”400” vänner man lagt till började kännas lite väl många. Från att ha lagt till alla som frågat och som man bara festat med en gång kanske, började jag nu rensa bland ”vännerna”.
Frågade mig själv varför jag hade kvar folk som inte ens kunde hälsa när man mötte dem ute på stan.
Det gick bort.
Ibland är jag väldigt aktiv och skriver många statusuppdateringar och ibland går det flera dagar utan att jag skriver någon.
Nu använder jag Facebook mycket till att vara med i tävlingar.
Jag funderar till och från på att ta bort Facebook helt för att det faktiskt tar väldigt mycket onödig tid. Jag stör mig på mig själv när jag loggar in ofantligt många tillfällen per dag bara för att kolla om det hänt något nytt.
Vilket det oftast inte har.
Jag stör mig på vissa folks statusuppdateringar, vissa som tigger saker, överöser sin familj och sambo med superlativ (fast man vet att det absolut inte är så i verkligheten) och vissa som skriver ut exakt vad de gjort från morgon till kväll och nästintill förklarar vilken konsistens det varit på spyan som deras husdjur lade upp bredvid frukostbrickan på morgonen.
Så varför har jag då kvar det?
Ja… jag är så förbannat nyfiken. Det kan jag erkänna. Nyfiken på folk och vad som händer. Vilka som fått barn och vilka som gift sig. Sånt är ju skitkul.
Så kanske behöver jag ta en rens bland mina ”vänner” istället. Rensa ur och inte störa mig. Vore ju rätt gött faktiskt.

Varför har du Facebook?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Anna

    Jag ska försöka kolla fb mer sällan, för jag är oxå för nyfiken för att lämna helt. Det där med gofika är en sak jag roar mig med att störa mig på. Om det finns gofika , vad är då en vanlig fika?. När man fikar nåt äckligt? Och det gör man väl typ aldrig! Så nu har jag fått ur mig det:)

  2. Heidi Larsson

    Jag är väldigt selektiv med min vänlista, rensar med jämna mellanrum. Jag var sen att skaffa Facebook och tycker det är ett bra sätt att ex hålla kontakten med gamla barndomsvänner, avlägsna släktingar, vänner utomlands osv. Men i övrigt tycker jag som du – det är mest falskhet och ”rosa plyschoverall, rosé på baginbox, fredagsmys och gofika” för hela slanten. Man kan bli trött för mindre…

  3. Åsa L

    Jag har inte fb. Jag är ensam om mitt namn i Sverige och jag jobbar inom en branch med stora löneskillnader mellan ”golvet” och tjänstemän. Jag är inte chef men jag planerar produktion, lägger scheman och förhandlar med facket och därför är det många som nyfikna på mig (eftersom jag ”lever” på att effektivisera) T ex hur mycket tjänar jag, vart jag bor, vad jag kör för bil. Det har hänt flera gånger att jag får hem såna där brev att någon har begärt ut uppgifter om mina inkomster. Inte så kul… Att inte ha fb är att värna om privatlivet och att slippa bli ”vän” med folk på jobbet.

    1. MissJoi

      Men för h-vete. Orka bry sig om vad andra tjänar. Only in Sweden. Det kan vara farligt att unna andra lycka och välmående om en inte får lite av kakan själv. Eller ja lite.. gärna lite mer.. då kan en unna. Och begära ut någon annans uppgifter, det tycker jag är skamligt!! Jag förstår dig verkligen.

  4. Dessie - Mamma till ett hjärtebarn & en femkilosbebis

    Känner likadant! Det tar mycket tid, bara för att sitta och scrolla sida upp och sida ner för att se om det hänt ngt. Tycker det är en gnutta hemskt att man idag får reda på att bästa vännen fått barn eller en släkting gått bort VIA FACEBOOK! Och gillar men inte sina ”vänners” glada uppdateringar och foton så guuuuuuud nåde en ;))

    1. MissJoi

      Ja visst är det sjukt. Man måste gilla inlägg, skriva grattis för annars ser det konstigt ut.
      Frågan som ställs när man missat något är ”men jag skrev ju det på fb”. Fan inte bra…