Livet runt 40

Svartsjuka mellan syskon

Innan Petter kom till världen var jag och Andy lite oroliga för om Olivia skulle bli svartsjuk på Petter och kanske börja bruka våld på honom. Slå, nypa, lägga saker över ansiktet när han skriker så han blir tyst.
Vi gjorde upp planer innan Petters nedkomst hur vi skulle göra för att försöka förminska riskerna till detta.
Det viktigaste för mig var när Olivia kom till BB. Petter skulle ligga i lilla sängen själv. Ingen av mig och Andy skulle hålla honom i famnen, för då skulle våra famnar vara stängda och Olivia skulle inte få plats.
Så när hon äntligen kom till BB sprang hon fram till mig och kastade sig i min famn och vi hälsade på Petter tillsammans. Sen ville hon inte mer. Då räckte det.
När vi sedan kom hem hade vi även lite regler för oss själva att följa:

  • Olivia skulle få vara delaktig i allt gällande Petter. Hon var med och badade honom, smörjde in, hämta blöjor, slängde blöjor, matade (när han blev större eftersom jag helammade).
  • Egentid. Jätteviktigt att man tog sig tid att bara umgås med Olivia. Vi var noga med att hon kom i första hand. Folk fick hälsa och krama på henne först när de kom på besök. Vi hittade på saker själva med Olivia osv.
  • Ingen bortamatch. Olivia skulle sova hemma, ingen annanstans. Vi ville minimera risken att hon skulle känna att vi hade en ny bebis nu och då fick inte hon vara hemma och sova.
  • Satt jag och höll i Petter och Olivia kom och ville upp i min famn, då fick Andy komma och hämta Petter så Olivia fick sitta hos mig.

Så hur har det gått?
Jättebra. Klart hon varit lite svartsjuk ibland, men ovanligt lite. Hon är trött på honom emellanåt och slår till honom i huvudet eller råka sparka honom så han trillar omkull.
Men ändock lugnt.
Den som är svartsjuk är istället Petter!

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.