Livet runt 40

Jag är inte sämre mamma för att jag vill ha egentid

Vi mammor är väl experter på att ständigt ha dåligt samvete när vi åker från våra barn.
Åker man bort för någon dag oavsett om det är med jobbet eller med vänner, köper man gärna med något litet för att döva sitt dåliga samvete.
Vill man börja träna för att man mår bra av det och råkar säga det högt skyndar man sig att i nästa andetag säga ” Ja alltså jag mår ju bra av mina barn också, men..”.
Vill man åka iväg och umgås själv med en vän, bara ta en fika eller en ensamstund i en affär, kan man snabbt tillägga ” Ja alltså jag vill ju umgås med mina barn också, det är inte det”.
Varför är det så svårt att bara säga ” Jag behöver egentid” ”Jag behöver vara själv”.
Tror verkligen folk att bara för att man vill vara själv en stund eller en dag att man älskar sina barn mindre då? Att man inte vill umgås med sina barn?
Jag tycker det är skitviktigt att man får egentid, båda föräldrarna (även om killar är mycket bättre på att fixa och ta detta).
Man återhämtar sig, får vara någon annan än bara mamma/pappa. Kanske hinner man prata om annat än bara barnen (även om man älskar dem oändligt mycket alltså ).
Är det så farligt att bara säga ”Alltså snart behöver jag åka hemifrån en stund för barnen är skitjobbiga”.
Måste man i nästa andetag yppa något om hur gulliga barnen är eller hur mycket man älskar dem?
Alla som känner en vet ju att man gör det.
Man älskar dem inte mindre när man vill åka hemifrån. Det är ju för att man vill älska sig själv lite mer!
Bara för att man en dag blir mamma ska man inte förlora sig själv. I början gör man det, då lever man i lyckorus och kärleksbubblor. Men bubblan spricker och oavsett hur underbara och söta de små liven är, så är de a pain in the ass ibland. Ibland rätt ofta.
Det finns inga barn som är guld och gröna skogar konstant. Positiva superlativbarn är ännu inte nedsläppta på denna jord.
Nog för att mina ungar är jordens guld för mig och Andy, så har de sjukt gäll röst och är enormt trotsiga emellanåt, så man kan fundera på om de har horn där bakom pannbenet.
Nej, ingen förälder är en sämre förälder bara för att man behöver egentid och man är verkligen ingen sämre förälder för att man erkänner det. UTAN parentes.
Man är ärlig.
Man saknar sig själv.
Inget konstigt.
Man har ju levt med sig själv i x antal år innan barnen kom.
Så imorgon kommer braiga svärmor hit för att låta mig åka in till en kompis, käka mat och gå på bio.
För att jag vill och behöver.
Inte sämre mamma för det.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Svärmor

    Neej, det är du inte. Så klart du ska ha egentid o dessutom får ju jag rå om dom små liven, tacksam för det 🙂

  2. Skorpan och Loppan

    Man är faktiskt en BÄTTRE mamma om man får sin egentid då och då. En liten paus är bara nyttigt både för mamman och för barnen.
    När man sen kommer hem är man en glad, lugn och tillfreds mamma som bättre och lättare kan hantera trots och tjut än vad en trött och sliten mamma kan.

  3. Therese

    jag skäms inte ett dugg över att jag tar en stockholmsövernattning ibland, eller åker och fikar med en kompis! MEN MEN MEN jag har alltid en liten mini-therese som sitter på ena axeln och berättar för mig att jag BORDE ha varit med barnen! jag börjar bli bättre och bättre med att slappna av när jag är borta från barnen men det är för sjutton inte lätt. män verkar inte alls ha det där ”dåliga-samvetet-problemet”… why liksom? du är ju definitivt en supermorsa och HOPPAS att du unnar dig en weekend i New York eller nåt när A blivit piggelin igen – det vore du värd tycker jag 🙂 KRAM!

  4. Hanna

    WORD! En kväll i veckan åker jag iväg till gymmet, och det är så freakin’ underbart. Bara vara jag, inte behöva fundera vad jag ska prioritera att hinna med innan något av barnen blir less/behöver gå på toa/behöver ny blöja/vill hänga på min rygg/äta kex.
    Med stora hade jag dåligt samvete då jag åkte hemifrån, nu när de är två så njuter jag istället, och skickar iväg sambon på egna äventyr om han inte varit iväg på ett tag.
    Jag tror att de flesta av oss behöver en egen stund då och då, men precis som du skriver så ”får” man ju inte känna så. Men det skiter jag i! Ha!

  5. Josefine

    Hållet helt med, man är en egen person fast man är mamma! Det är väl helt naturligt att göra saker själv när man har möjlighet. Härligt med middag och bio! 🙂

  6. Maria

    Ja visst är det så, ingen är ju bara mamma, man är ju den människa man var innan man fick barn också! Och all energi som kommer in ”på kontot” tack vare att t.ex. träffa kompisar, den får ju barnen sen nytta av tack vare att man blir gladare!