Livet runt 40

Hur väljer ni vinnare i era tävlingar?

Jag har märkt när jag själv deltagit i flera tävlingar att många väljer sina vänner som vinnare. Vissa gånger har jag struntat i att tävla i en tävling jag verkligen velat delta i, bara för att jag sett att en de känner har deltagit. Man vet då att den kommer vinna och mycket riktigt när tävlingen är avklarad och vinnare ska redovisas, så står vännen som vinnare.
De första gångerna har jag använt mig av Random.org, men sen fick jag höra av en vänlig kommenterare här inne att detta var inte okej av Lotteriinspektionen, så det slutade jag med tvärt.
Oftast nu räknar jag ihop alla ”lotter” i tävlingen och så ber jag en oberoende säga ett nummer mellan t.ex. 1 – 57 och så räknar jag fram vem som vinner. När det är motivering jag vill ha går jag rätt och slätt på hur bra motivering det är.
I vissa tävlingar jag har anordnat har även samarbetspartnern fått välja vinnare. Detta är nästan skönast tycker jag. De väljer helt och hållet och väljer de en jag känner, så gör de ju.
Jag har även fått respons från vissa samarbetspartners att de vet om att vissa anordnare väljer sin partner som vinnare. Det tycker jag är riktigt grisigt. Har man så lite rent mjöl i påsen att man måste ”roffa” åt sig av det andra kämpar om att få vinna. Be rätt ut istället då om att få saker av de som du samarbetar med. Det är väl lite mer schysst.. eller?

Hur väljer ni?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. catya

    Någon gång för något år sedan körde jag en random, och 3 ggr på raken dök en vän upp som vinnare. Det kändes så dumt och jag fortsatte att försöka dra en.
    Numer kör jag en fråga, och en motivering, just pga att man inte får LOTTA.
    Jag går helt enkelt på rätt svar + bra motivering som antingen berör mig eller roar mig. 🙂

  2. På Selmas gata-inredning, DIY

    Jag tror att det verkligen behöver spridas i bloggvärlden att man faktiskt INTE FÅR lotta! Oavsett HUR man gör det så är det olagligt!! Även om vissa tycker att det är mest rättvist, etc. Bästa är väl om sponsorn väljer ut någon, det känns schysstast.
    Sedan blir jag ledsen när jag läser sådant som Anna ovan skriver, att hon inte gillar rim och förklaringar etc. Jag vinner EXTREMT sällan något och även om jag ibland har lagt ner mycket tid och bemödat mig att skriva ett rim som blir helt okej så vinner någon annan som skriver en ihophafsad rad. Det känns inte roligt.
    Har sett flera som skriver att de aldrig väljer någon som rimmar, jättekonstigt att förstå, alla rim är inte bra, men ibland är de det och så utesluts man för det? Det kan jag tycka är så tråkigt. Jag förstår inte varför man har den ”regeln”? Är det inte bra om man faktiskt engagerar sig lite i tävlingen och gör sitt bästa?
    Och så det där med att man får ett visst antal lotter beroende på om man ”gilar” på fb, länkar på bloggen och så vidare… Det måste ju också vara olagligt eftersom man inte får lotta bland de tävlande och då spelar det ju ingen roll hur många lotter alla får. Själv avskyr jag den delen eftersom hela min blogg skulle bestå av inlägg som tipsar om olika tävlingar och så vinner jag ju så sällan ändå. Det är liksom inte värt det.
    Jätteintressant ämne du tar upp förresten, hurra för dig! Jag har inte så bra koll så jag visste inte att folk väljer sina vänner. Det behövs diskussioner som dessa, annars lär vi oss ju inte av varandra.

  3. Sandra

    Jag har alltid en motivering eller en fråga, t ex ”Hur gick det till när du…..”. Sedan väljer jag alltid det i mitt tycke bästa svaret eller motiveringen, om inte sponsorn väljer vinnare!
    Kram!

  4. Tatyana

    Jag har kört random eller lottat, i vissa fall gått efter kommentar. Jag har haft både vänner och familj som har deltagit. Hade dom blivit dragna hade dom såklart fått vinsten. Än så länge har alla vinnare i mina tävlingar varit helt okända personer. Men som sagt, skulle nån jag känner bli dragen så skulle dom få vinsten, dom deltar ju på samma villkor som alla andra. Men jag skulle inte välja någon jag känner med flit. Jag vill vara ärlig mot mina samarbetspartners, så jag får behålla dom och även få nya 🙂

  5. Anna - Vitt eller svart

    Jag föredrar att att lotta fram vinnare om inte företaget själv väljer ut (vilket är helt klart bekvämast för då slipper jag anklagas för orättvisor och liknande).
    Ibland skriver jag in allas lotter i excel och drar de nummer som vinner, om jag inte har den tiden tar jag ett nummer och räknar helt enkelt alla lotter ner till det numret.
    En fördel för min del är att jag sällan kommer ihåg vilka som vunnit tidigare, då jag har rätt många tävlingar, men jag vet att flera vunnit flera gånger och ser det som ett bevis på att det är rättvist lottat.
    Motiveringar gillar jag inte alls, inte heller rim och förklaringar till varför man ska vinna. Jag vill att alla ska ha samma chans oavsett skrivkunskaper men ber alltid om ett svar på en fråga då Lotteriinspektionen kräver en prestation.
    Jag väljer bort de som tävlar i flera namn från samma IP, svarar fel på frågan eller inte följer reglerna på annat sätt. Annars har alla lika stor chans, oavsett om jag ”nätkänner” dem eller inte. Som du tex, du vann nyligen och det har inget att göra med att jag läser din blogg. 🙂 Även om jag skulle kunna säga att jag är så himla snäll och ville ge dig en vinst så är det inte fallet. 🙂
    Tänker också på det här med vinnare och blir ofta arg, det är många bloggare jag helt slutat tävla hos av samma anledning som du. I en blogg såg jag exempelvis att en tjej som vunnit i ett tidigare inlägg nämndes som hennes granne, wtf??
    Jag ger presenter till mina vänner av de vinster jag själv har turen att vinna, det är minst lika bra.
    Kram!

    1. MissJoi

      Fan vad skönt att läsa! Att det är fler som tänker lika.
      Och det där att det är så uppenbart att man väljer sin granne. Dölj det då istället lite smidigt eller? WTF.. Åh vad anti jag skulle bli. Man märker snabbt när man tävlar, vilka man inte ska tävla hos. Ibland har man stor lust att meddela deras samarbetspartner hur de beter sig, men man gör inte det.
      Visst är det jäkligt schysst att dela med sig. Jag älskar sånt! Mera vinster ger mera saker till andra. Kärlek det.
      kram på dig

  6. Caroline, Längtan efter fler barn!

    Jag har en vän som vunnit i en av mina tävlingar, men sen dom jag känner började delta i tävlingarna så har jag börjat låta någon annan dra vinnaren, oftast är det sambon som får välja en, jag tar bort dom tävlandes namn och sen får han välja ut en, känns mest rättvist så.. Men sen har jag haft en tjej som vann två tävlingar i rad hos mig, funderade först på att dra en ny vinnare, men samtidigt kändes det fel att hon skulle ha mindre chans att vinna bara för att hon vunnit förut..
    Däremot en sak jag reagerat mycket på är när en och samma person vinner nästan alla tävlingar inom samma bloggkategori, kan man ha så mycket tur? självklart vinner man mer om man deltar i fler tävlingar men man kan inte undgå att fundera.. :p

    1. MissJoi

      Jag håller fullständigt med dig. Jag har oxå märkt av att en och samma vunnit extremt många tävlingar. Jätteroligt, men allvarligt..
      Jag brukar oxå be om hjälp. Andy har valt någon gång och då blev det en jag kände lite grann. Han visste inte heller vem det var.
      Skönt att vi är fler som reagerar.

  7. Heidi Larsson

    Bra att du tar upp detta! Jag gillar också när företaget väljer vinnaren. Jag vet inte hur det ställer sig i lotteriinspektionssynpunkt, men jag brukar ha en fråga (prestation) och lottar en vinnare bland de som svarat rätt. Är det motivering ska det styra tycker jag och då kan man inte ens ha lottsystem, eftersom det är den bästa motiveringen som styr. I min senaste tävling var det faktiskt en bloggvän till mig som vann och jag funderade lite. Ska jag dra en ny vinnare så ingen kan störa sig? Nej fan heller! Hon har ju lika stor rätt att vinna som alla andra! Men jag skrev en notis i inlägget om hur dragningen gått till och att jag alltid är ärlig och rättvis i mina tävlingar. Skulle man få rykte om
    Sig att inte vara det kan man lika gärna lägga ner bloggandet! 😉 Kram på dig, kloka qvinna! 🙂

  8. Petra Christensen

    Hej!
    Usch vad tråkigt!
    Det bästa är nog att man får skriva en motivering och svara på frågor samt att man låter företaget som sponsrar tävlingen välja vinnaren. jag tycker tävlingarna i Underbara Claras blogg är jättebra, där är det alltid företaget som sponsrar som drar vinnaren och man kan lita på att det inte är något fusk.
    Hälsningar
    Petra

    1. MissJoi

      Ja då blir det ju tvärschyssta raka rör. sånt gillar jag. I många av mina tävlingar har företaget vilja välja själva, men vissa har inte tid och överlåter det således till mig. Jag vill oxå ha raka rör. Alla ska ha samma chans.
      kram på dig

  9. Karin, katterna & killarna

    Precis som Martina skriver här ovan så får man inte lotta. Spelar ingen roll om man använder sig av ett randomiseringsprogram eller om man drar ett nummer manuellt.
    Själv deltar jag sällan i tävlingar eftersom att det oftast ingår att man ska gilla företaget på Facebook och det vill jag oftast inte eftersom jag är less på all reklam på fb och för att jag inte tycker att det är rimligt att företag får så mycket reklam till en så låg kostnad. När jag gillar nåt på fb så blir det ju som en rekommendation i mitt namn och det vill jag bara göra när jag verkligen kan stå för det.

  10. Sara - Ensamstående mamma

    Jag skriver ner alla deltagare i ett dokument på datorn.. T.ex om du är den första som deltar i tävlingen och väljer att ta 3 lotter så får du nummer 1-3 i dokumentet. Och sen får någon jag känner säga en siffra mellan 1 och den sista lottens nummer – och det blir vinnaren 🙂

  11. Kicki Skriver

    Jag brukar ge varje tävlande ett nummer, skriva ner numren på lappar och sedan drar jag (eller barnen) en lapp och det numret som står på lappen vinner 🙂
    Tycker att det blir rättvisast så!
    Kram

  12. Kim

    Fan va kasst det är. Jag var med i en tävling där jag la ner mycket tid och energi på motivering, spred den så gott jag kunde. Vann gjorde en som skrev typ -Jag är med. Jag misstänkte att det va nåt knas och kollade lite och ser att vinnaren privat är vän med bloggaren och dess partner privat. Facebook avslöjar mycket, särskilt om profilen är offentlig.
    Jag bloggade själv en kort tid, hade två tävlingar och sa faktiskt till mina närmsta vänner att inte vara med. Det kändes så konstigt. I tävlingar som etablerade företag anordnar får ju oftast inte anställda eller dess familjer delta, det ligger nåt i den regeln…

    1. MissJoi

      Jag vet!! Blir lika förbannad varje gång och vissa har mage att välja samma flera gånger dessutom. Ett företag jag pratat med nu om en kommande tävling påpekade detta själva. Andra som varit med och tävlat hade hört av sig och ”tjallat”. Med all rätt tycker jag. Här kämpar en annan och skriver rim och ranson och kämpar och så som du säger vinner en som skriver hej jag vill vinna. URK

  13. Martina

    Man får ju inte Lotta eller slumpa fram en vinnare alls utan det måste ske en prestation bakom en vinst. Enklast är då att ha motivering och kanske frågor man måste svara på.