Livet runt 40

Tips om dubbeldagar

När Petter föddes bestämde jag och Andy att vi skulle nyttja de nya dubbeldagarna regeringen beslutat om att man kan ta ut. Föräldrar kan alltså ta ut 30 dagar jämsides varandra vid nyfött barn. Förut var det ju blott 10 dagar.
Vi fyllde i vår ansökan på nätet och väntade. 30 dagar kunde det ta att handlägga ärendet sa de och vi väntade våra 30 dagar. Vi hade ju ändå fyllt i e-blanketter och skickat in exakt samma datum som man skulle göra.
Vi ringde kommunen och bokade tid för faderskap. Då det var sommar när Petter föddes var det ont om personal och därför fick vi vänta 5 veckor på tid.
Försäkringskassan sa: Inga pengar förrän Andy tagit på sig faderskapet.
Och vi väntade 5 veckor. Skrev under och skickade in till Skatteverket. Skatteverket registrerade Andy som far och vi ringde Försäkringskassan, som sa:
– Andy skrev på att han är far ** augusti, därför får han inga föräldrapenningsdagar förrän det datumet. Så när er son föddes har han inga dagar, så du måste flytta över dagar från dina föräldradagar till honom så kan ni få pengar.
HALLÅ… jag hade ringt 4 ggr (vilket de hade noterat) och frågat om det var något mer jag måste göra när vi registrerat faderskapet. Icke. Det var det enda.
Men tydligen blev inte Andy far förrän det datumet vi var iväg till familjeavdelningen, så Petter är fortfarande faderslös i över en månad..
Så jävla skumt och dumt.
Så mitt tips: Ska ni söka dubbeldagar och ni inte är gifta, se för fasen till att föra över föräldradagar till pappan omgående när bebis är född, så slipper ni strul.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Bitterpappan

    Vi skrev under papper hos vår kommun innan Mathilde föddes. Men hela systemet är det fel på. Gifta får samma rättigheter när det gäller barnen. Men icke när du är sambo/särbo/singel. Du kan läsa vad jag tycker om detta i nästa Pappa Magazine 😉

  2. Jasmine

    Vi blev varnade innan vår son föddes att fixa faderskapet innan förlossningen så blir det inget krångel med försäkringskassan. Detta borde ju vara ett vanligt problem så de borde ändra sina regler. Vi fixade faderskapet när jag gick på övertid så det var egentligen bara tur att vi slapp krångel.

  3. Ullis

    Fast sålänge faderskapet inte är registrerat, är det nog svårt att föra över dagar på hemsidan.
    Bra grej, som de krånglat till verkar det som.:(

  4. Anna

    Pust… Dags för våra politiker att ändra lagstiftningen så att även barn till icke gifta föräldrar kan få bekräftat vem som är pappa smidigt, varför inte redan på BB?
    När min sambo tog ut de 10 dagarna var det aldrig nåt problem trots att faderskapet inte var bekräftat, är det alltså annorlunda med de 30 dagarna?! borde man iaf informera om väldigt tydligt!!

    1. Joi

      Jag håller med ! Skriv papper på
      BB. Fatta vad det skulle underlätta.
      Vi tog ut tio dgr på första barnet, då var det inga problem. Annorlunda med dubbeldagar. Suck