Livet runt 40

Hur firar ni jul?

Vi som är uppvuxna med skilda föräldrar vet att jul är förknippat med ständig ångest och dåligt samvete. Som barn känner man sig ständigt taskig mot den förälder man lämnar för att åka till den andra föräldern.
Man åkte runt till pappa, mormor, farmor, styvpappas föräldrar och så hem till mamma.
Ingen direkt skitmysig jul egentligen, då man bodde i bilen känns det som.
Min bästa jul var för ca 10 år sen. Då min dåvarande sambo och jag slog ihop hela våra släkter och firade på ett och samma ställe. Min pappa och syster kom dit och alla mina andra syskon och mamma.
Ett och samma ställe hela dagen och kvällen. Det har väl aldrig hänt. Inget dåligt samvete för någon. Alla tyckte det var roligt och trevligt. Helt enkelt bäst.
Än så länge kommer vi väl få pendla runt i Sverige över jul. Julen kommer bli i 3-4 dagar i år, för att både jag och Andy har skilda föräldrar. Alltså 4 ställen att åka till.
Jag vill verkligen inte att Olivia ska behöva ha det stressigt på jul. Jul ska vara mysigt för barn och inte förknippas med bilåkande. Självklart hade jag det jättemysigt på julen oxå, men det ständigt dåliga samvetet var rent ut sagt skitjobbigt.
Jag längtar efter att vi har eget hus, så vi kan fira där. Bjuda in alla i våra familjer och de som vill komma kommer. Ett och samma ställe. Olivia leker med alla sina kusiner på båda sidor som är där. Det finns mat och massor av godis. Ett och samma ställe.
Inget dåligt samvete.
Iår kommer jag inte få fira med mamma och mina syskon på mammas sida på julafton. Det känns konstigt. Mamma kommer sitta själv efter jobbet då vi är i Karlskoga på kvällen.
Där kommer det dåliga samvetet och ångesten komma in.
Men jag längtar tills vi har vårt eget hus. Egen jul tillsammans med alla. De som vill.
Ett och samma ställe.
Hur gör ni?

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Mia...Mamma till Lexie

    Är som du…skilsmässobarn… men har däremot BARA upplevt det som underbara jular!
    Julen pågår som du beskriver i flera dagar och jag är lika exalterad inför varje jul och alla som jag ska få träffa!
    MEN.. i år är det vår tur!! Nu samlar vi alla som vill och firar första julen i huset här i Trollhättan!! Ska bli supermysigt!

  2. jenn

    Känner igen detta dilemma! Har själv skilda föräldrar och vartannat år är det si och vartannat så. Sen har vi min sambos sida och även om de inte är skilda så är hans systers sambo ett skilsmässobarn så de har samma dilemma som oss. Det krockar hur vi än gör! Och ja, vi har hus.. Men inte lönt att bjuda hem på julafton, alla har ju dessa fastkörda rutiner och traditioner om ”vems jul det är detta året”. Jätte jobbigt. Men funderar på att bjuda hem min halva detta året kanske dagen innan eller efter jul på en ”taco kväll”, för att bryta av julmaten ; ) Så träffas man ju ändå.
    Ang. Milians framtida ”yrke” så, ja visst kommer man lägga sig i lite. Men vågar knappast skriva det här i bloggen, då får jag någon surkaarrrinngs kommentar över mig. 😀 Men visst ska jag motivera honom till att bli proffs i något.

  3. nelin

    Vi flänger också runt, mina föräldrar är skilda och jag har flyttat från Skåne till Stockholm. Dessutom bor ingen av min släkt på min mammas sida i Skåne så ska de involveras får det flängas ännu mer. Jag blir trött bara av att tänka på det.
    En ska jag alltid har vägrat är att dela på julafton, eller någon annan dag när man väljer att fira på för den delen. Jag firar hellre flera olika dagar än äter frukost på ett ställe, lunch på nästa och gröt framför kalle på ett tredje. Julfirandet ska vara glädjefyllt och mysigt, inte spenderas till 50 % i en bil i snöstorm och halka!

  4. Madelene Larsson

    Ja det är krångel det där.. tror att alla helst har en mysig julaftonsmorgon och får förbli hemma i lugn o ro hela dagen. Men här blir det till att jobba ända in på kvällen på lillejulafton, komma hem till tom lägenhet då John är hos sin pappa i småland. Vakna själv och ta mej dit där syster yster o dom är. (ej bestämt än) Hoppas pappa kommer ner. Stackars mamsen jobbar hela julafton ända in på sena kvällen. Juldagen blir nog allena. Annandagen jobb, jobb, jobb.. mellandagsrean börjar. När jag kommer hem får jag droppa in till mamma och hoppas dom sparat lite mat till mej 😉 Sen i mellandagarna blir det jobb, jobb, jobb. Summa sumarum: Jobba inte på Lindex om du älskar julen. Kram på er!

    1. MissJoi

      mm Madde dig lider jag med. Av någon anledning får du alltid jobba julhelgen. du får stressa, du får jobba. Ingen rast ingen ro. Bara slit och gno. Hoppas iallafall att du får en alldeles underbar julafton och alla andra dagar. Men vi hörs ju innan det 😉

  5. 2xmama

    Ja,det har varit ett himla flängande vissa jular,inte alls speciellt mysigt eller kul. I år ska vi ha jul hemma hos oss och de som vill får komma. Jag jobbar dessutom på julafton till 12.30 så att fira någon annanstans hade varit en omöjlighet.

  6. Magda

    Min mans föräldrar är skilda så vi firar på 3 ställen, men en dag på var ställe. Hos min familj den 23/12. Sen alternerar vi på julafton och juldagen hos oskars pappa och mamma. Iår är det julafton hos pappan och juldagen hos mamman förra året var det tvärtom.
    Jag jobbar julafton kväll och juldagen dag så jag kommer missa lite firande, vilket gör mig detsamma, iallafall nu när Noran är så liten fortfarande.