Header Image

Liniz's resor

Liniz är flygvärdinna och älskar att resa. I hennes blogg får du läsa mesta dels om familjens resor, härliga resmålstips, praktiska tips inför resor med barn, men även om hennes vardagsliv och hennes stora intresse för barnkläder och barnmode. Liniz bor med min man och sin 4-årige son på Kungsholmen i Stockholm och på somrarna på Västkusten :) Kontakta mig gärna på; lina_g80@hotmail.com

Lussebullar med Kesella 

Publicerad,


Svenska traditioner är verkligen bra och många gånger dessutom goda. Vi följer de flesta traditioner och varje år inför advent bakar vi lussebullar eller lussekatter. I år var vi väldigt tidiga, då sonen tjatat om lussebullar sen han fick syn på dem i Pressbyrån för 2v sedan. Men köpta lussekatter är ju inte lika goda som hembakta så vi bakade våra egna i veckan. Testa detta goda recept vetja!

50 g jäst

  • 150 g smör eller margarin
  • 2 påsar saffran (à 1/2 g)
  • 2 dl socker
  • 5 dl mjölk
  • 250 g kesella/kvarg (1 %)
  • 1/2 tsk salt
  • 1 ägg
  • ev 1 1/2 dl russin
  • ca 16 dl vetemjöl (16 dl motsvarar 960 g)

 

Till pensling

  • ägg
  1. Smula ner jästen i en bunke. Smält matfettet. Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37˚C.
  2. Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker, kvarg, salt och ägg. Blanda ev. i russin. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet. Baka ut degen till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter. Sätt ugnen på 225˚C.
  4. Till pensling: Pensla med uppvispat ägg.
  5. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler övertäckt med bakduk.

Receptet är lånat ifrån ICA.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *