Laila Högfeldt

Vänta du bara!

 

En sak som jag minns från när jag var gravid med William var alla personer som skulle komma med påståenden och utsagor om hur det skulle bli för just mig.

Vänta du bara tills du är höggravid, då kommer du tycka att det är ännu värre än vad du tycker nu”, eller ”Sover du dåligt nu? Vänta bara tills barnet är ute, då kommer du inte att sova alls” etc. Ja ni förstår nog vad jag menar.

Om jag ska vara ärlig så har jag aldrig sovit så bra som de första veckorna efter att bebisen födds. Sluppit halsbränna, inte behövt att vakna flera gånger varje natt för att gå upp och kissa etc. Jag har sovit tryggt tillsammans med min bebis och aldrig upplevt så behagliga och underbara nätter.

Alla upplever saker olika. Ingen graviditet är sig lik, inte ens en graviditet av samma kvinna. Mina graviditeter med William och Philip har varit så olika, likaså förlossningarna och även livet som mamma. Alla barn är olika, även vi mammor. Vissa barn skriker sig genom nätterna, en del sover från sju till sju, andra är någonstans mittemellan.

När jag var gravid med Philip så tålde jag inte ”vänta du bara” meningarna och avfärdade de ganska snabbt eller så slutade jag bara att lyssna.

Jag minns att en person sa att deras första barn var så lugn och skön och att det sedan blev kaos med två barn. ”Vänta du bara, du kommer att förstå när du får två barn. Har man två barn blir det kaos”.

Jag har tänkt ganska mycket på den meningen om varit lite nervös för om det kommer att bli kaos med barn nummer två. Äntligen kan jag pusta ut nu när Philip snart fyller två år. Det blev inte kaos, det blev precis tvärt om, underbart. Så därför tycker jag att alla som använder ”Vänta du bara” meningar ska sluta att ge ombedda spådomar och råd om hur det kommer att bli.

Bara för att en person upplever en sak på ett visst sätt så betyder det inte att alla andra också upplever det så. Självklart kan man dela med sig av sina egna erfarenheter, men då ska personen man samtalar med be om råd eller fråga ”hur upplevde du det?” etc. Men att skrämma upp mammor/pappor med ”vänta du bara meningen” gör folk nervösa och är så onödigt.

IMG_0327

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. waffle game

    A game that is extremely hot right now is Waffle game. You are a waffle lover and also love word games. Try Waffle now to find the hidden keyword with a new and exciting gameplay

  2. Jennyjenny.se

    Ja, precis som du säger är alla barn olika, alla föräldrar är olika och situationer och förutsättningar kan också de olika ut. Jag tyckte första barnet var den största omställningen i livet och med andra barnet flöt det liksom bara på. Men jag kan ändå h full respekt för de som drabbad av tvåbarnschocken och skulle aldrig säga ”andra barnet är hur enkelt som helst” för det vet kg ju ingenting om. Jag kan bara säga hur det blev för mig 😉 Sen är väl ändå positiva berättelser att föredra framför skrämselhistorier Haha.