Laila Högfeldt

Bœuf Bourguignon med ris

Igår regnade det hela dagen så jag bestämde mig för att laga en riktigt höstig söndagsmiddag, nämligen Bœuf Bourguignon. Det var så mysigt att ta ett glas rödvin samtidigt som jag försiktigt rörde om i grytan. Trots att vi inte brukar äta gryta ofta här hemma så gick denna måltid hem hos ALLA., både Niclas och barnen.

Här kommer receptet ifall ni också vill göra =)


Du behöver:

1,5 kg högrev

140 gram bacon

1 klick smör

2 morötter, spara en till slutet av koktiden

2 gula lökar

1/2 kruka timjan, hela kvistar

2 st lagerblad

4 msk tomatpuré

3 msk kalvfond

1 msk dijonsenap

300 gram färska champinjoner

2 vitlöksklyftor, läggs i mot slutet

1 burk (ca 340 gram) syltlök, avrunnen

1 msk socker (går att utesluta)

 

 

Gör så här:

Klipp baconet i bitar och lägg i grytan, bryn så att fettet smälter, men de ska inte bli för genomstekta.

Skär högrev i ca 3 cm bitar och lägg i bland baconet. Tillsätt smör och bryn köttbitarna så att de får en fin stekyta.

Häll 1 dl vatten,

Skär en morot i tjocka slantar och löken i klyftor. Lägg i moroten, löken, timjan, lagerblad, tomatpuré, kalvfond, dijonsenap och sockret. Täck köttet med ca 5 dl rött vin. Koka upp och sjud tills att köttet är mört. Jag gjorde detta vid lunchtid och då var grytan helt perfekt inför middagen. Man behöver inte förbereda så lång tid innan, men låt det sjuda i minst 2 h.

 

Bryn resterande morot som är skurna i tjocka slantar och champinjonerna i smör och häll i ca 15 minuter innan ni ska äta. Pressa även i vitlök.

Precis innan du ska servera häller du i de avrunna syltlökarna så att de blir varma men behåller sin krispighet. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ris eller potatis till.

 

2017-10-22-08181882526.

2017-10-22-08206161093.

2017-10-22-08425884565.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.