Laila Högfeldt

Klä din man i klänning i så fall, Kitty Jutbring

Kitty Jutbring svarade på min debattartikel. Ett replik som enligt min mening var grymt dålig skriven. Här kommer min slutreplik. Ni kan läsa inlägget på Aftonbladet här.

Screenshot_20171010-170501

SLUTREPLIK. Kitty Jutbring kritiserar mig för att jag vågar stå upp för barns rätt att slippa vara sociala experiment och politiska slagträn. För mig står det klart. Barn ska inte användas som verktyg för att bryta normer i samhället.

Kitty Jutbring, om du vill leva i en genusneutral familj så börja med dig själv och andra vuxna. Låt din man bära klänning till jobbet och sätt på dig en riktigt manlig kostym när du går till nästa viktiga möte om du tror att det gör samhället mer jämställt.

Om du tror att du själv genom att härma efter en mans stereotyper får större trovärdighet än om du klär dig i precis de kläder du själv vill, så lev efter det. Men sluta använda barn som försöksobjekt i för att uppnå jämställdhet.

Jag har fått mejl från många föräldrar efter min artikel. Allt ifrån en mamma som klär sin dotter i färgneutrala kläder när hon ska träffa sina ”genusmedvetna vänner” för att de annars ser ner på henne, till en farmor som bevittnar att det är precis som jag beskriver det i texten. Deras barnbarn har gärna på sig klänningar eller rosaskaliga kläder, men föräldrarna vägrar eftersom de menar att klädesplaggen skapar en könsfälla.

Det handlar inte om barnets personliga frihet utan det handlar om att föräldrar vill göra ett ställningstagande på sina barns bekostnad genom att använda sina barn som budbärare.

Det finns många glastak i samhället som fortfarande väntar på att krossas och mycket att göra för att uppnå jämställdhet. Titta på årets Nobelpristagare – inte en enda kvinna fick det i år. Kvinnor i Europa tjänar i snitt sexton procent mindre än männen, vilket innebär att vi från den fjärde november och året ut jobbar gratis medan männen får full lön. Sverige har fortfarande, trots att vi ses som världens mest jämställda land, aldrig haft någon kvinnlig statsminister och varje gång vi har en kandidat så dras hon ner. Ingen av dessa orättvisor kan förklaras med att vi är inträngda i könsroller utan snarare att vi kvinnor måste inse att vi är värda exakt lika mycket som män – oavsett klänning eller kostym.

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. David

    We greatly value the information you’ve provided. It’s fascinating to read what you have to say on your blog. You’ve given people a blog post that is both educational and entertaining to read.

  2. papa's freezeria

    Thoughtfully, I found this site while searching for sonnet blogs. I learned a lot from this post. I know you’ll keep going and give us useful information. Thank you for your post.

  3. Marie

    Fantastiskt bra skrivet!!
    Jag uppfostrar både min dotter och min son likadant . Min son får välja kläder själv och har alltid älskat bilar hans tredje ord var traktor :). Då fick jag höra på förskolan ”att de är kul att se hur föräldrar väljer att klä sina barn pojkar i blått flickor i rosa och låter pojkar leka med bilar”. Jag svarade med att blått faktiskt är min favorit färg och att min son faktiskt både hade bilar och dockor hemma men väljer att leka med bilarna.
    Och fick en tystnad tillbaka. Jösses folks hets kring barns kläder och kön. Jag tycker att du har helt rätt de är upp till oss vuxna att visa jämställdhet och låt barnen få vara barn!

  4. Hans

    Laila,
    Tack för dina klarsynta inlägg
    Egentligen är det ju inte konstigate än att pojkar och flickor är olika på insidan också,, inte bara på utsidan.

  5. Hans

    Laila,
    Tack för dina klarsynta inlägg
    Egentligen är det ju inte konstigate än att pojkar och flickor är olika på insidan också,, inte bara på utsidan..

  6. Andreas

    Du har helt rätt att barn inte ska användas som murbräckor för föräldrarnas ideologiska projekt.
    Samma personer som försöker påtvinga barnen någon sorts anti-stereotyp brukar själva ha gjort extremt könsstereotypa val, inte minst av utbildning och partner.
    Däremot så ser jag inte varför hon skulle låta sin man bära klänning till jobbet, det är väl hans val hur han vill klä sig och inte något som hon har rätt att styra över. Om hon vill ha en man som bär klänning till jobbet så borde hon i så fall ha valt en sådan man från början.

    Glastaken i samhället, i alla fall mellan män och kvinnor, är oftast helt imaginära. De skapas av de skilda val som män och kvinnor gör, men de orsakar dem inte. I världens mest jämställda land så ställer vi inte samma krav och förväntningar på kvinnor, vi tycker att det är helt ok att vi har en av världens mest segregerade arbetsmarknader eftersom vi med lagstiftning försöker skydda kvinnor från konsekvenserna av deras val istället för att förvänta oss att de tar eget ansvar för sin inkomst. Vi tycker att det är helt ok att kvinnor gör inkomstkarriär på män genom att välja partner som i snitt är ca 2 år äldre och därmed har en högre inkomst, vi tycker att det är helt ok att män ska ta de mer riskfyllda och obekväma arbetena o.s.v.. Världens mest jämställda land betyder inte så mycket om man skrapar under ytan.
    Om du vill räkna nobelpristagare, räkna då först hur många kvinnor i sverige eller utomlands som har lagt ner de timmarna som dessa gjort, det är 80-timmars arbetsveckor eller mer för de flesta och under många år. De kvinnorna finns absolut, men de är inte många.
    Kvinnorna i ledande positioner i politik och offentlighet brukar inte precis dras ner av andra, de drar ner sig själva. Kanske för att kvinnorollen inte längre ger det skydd de vant sig vid när de sedan själva står där högst upp. Kom också ihåg att det är bara kvinnor som misslyckas som vi kommer ihåg och tycker synd om, männen som misslyckats vill ingen höra talas om och de glöms snabbt bort.

      1. Andreas

        Ett kort svar är i och för sig trevligare än inget, men i samma anda som vad gäller barnen så kan man ju bryta stereotypen och föregå med eget gott exempel genom en kommentar i sak.

  7. K Flatbacke

    Äntligen.
    Tack för att du som ”kvinna” säger sanningen.
    Så trött på svart eller vitt…
    Det är så naturligt.

  8. Sofia k

    Du har så jäkla rätt? älskar din artikel i Aftonbladet. Tänk om flera föräldrar skulle tänka som du älskar’t

  9. M

    Undrar om Kitty klär sin man i klänning? Om han är skotte så gör hon nog det, annars – inte en chans. Vad har du under kilten, Knut…??? Det hade varit trevligt för oss damer att få se män ute i samhället med kjol. Tänk så vackra manliga ben vi skulle få chansen att se då, varje dag!!! 🙂

  10. Katrin

    Bra skrivet.
    Något som PK människorna missar är att politisk korrekthet leder till diktatur. Kortfattad förklaring. En grupp bestämmer vad som är politiskt korrekt och resterande ska också tycka så annars är de ju dumma. Kolla på Nordkorea, en liten grupp bestämmer vad som är rätt. Övriga måste tycka lika annars försvinner de.
    Låt folk leva och vara lyckliga i rosa eller blå kläder oavsett kön. Förstör inte barn genom att förneka dem glädjen att välja själva. Lär dem tänka.

  11. KingKokos

    Du började ju lysande men sen drog du upp den gamla löneskillnadsmyten tyvärr. Faktum är att när man gör noggranna studier och tar med faktorer som utbildning, likvärdiga jobb etc så är detta ”enorma lönegap mindre än 3%! Vilket i mångt och mycket kan förklaras med att kvinnor, rätt eller fel, i högre utsträckning väljer att jobba mindre och vara hemma med barnen mer!
    Synd att offerkoftan alltid ska dras på!

    1. lailahogfeldt

      Löneskillnaderna börjar redan vid första jobbet, det förklaras inte med att kvinnor jobbar mindre eller är hemma mer med barn. Det är väldigt få som har barn när de får sin första anställning. ?

      1. Andreas

        Det bästa vi har att utgå ifrån så här långt är Jämos Miljongranskning (del2). De var noga med att aldrig uttrycka löneskillnaderna de hittade i procent, men det är ganska lätt att själv räkna fram vad det motsvarar. Till saken hör att Miljongranskningen även jämförde likvärdiga arbeten, alltså inte bara exakt samma. Resultatet landar på ca 1 promille osaklig löneskillnad om man förutsätter att samtliga löneskillnader var till kvinnors nackdel (vilket de inte var, men större delen). Lönediskriminering kan därmed bekräftas som en ren myt, men det har i och för sig varit känt sedan Meyerson-Milgroms undersökningar för 20+ år sen. Kvinnor som gör samma livsval som män tjänar i snitt alltså nästan exakt lika mycket.

        De okorrigerade skillnader som gärna pratas om i media och jämställdhetssammanhang har för svensk del att göra med utbildning, yrke, bransch och deltidsarbete. Själva föräldraledigheten påverkar säkert lite, men det är inte en av de större faktorerna. Undersökningarna finns fritt tillgängliga om någon vill kolla upp fakta. Det finns också utländska och internationella undersökningar med väldigt likartade resultat.

        Det som skiljer mellan dessa undersökningar och de som visar 3-20% är att de senare oftast inte har korrigerat på individnivå, haft grova indelningar av arbeten/roller eller bara korrigerat för några faktorer. Ju bättre och mer detaljerad data desto mindre skillnader.

        Du har rätt så långt som att det enda som kan göra skillnad är kvinnors egna val, men det handlar inte om kvinnors värdering av sig själva utan om att kvinnor relativt sett måste värdera det som ger effekt i lönekuvertet högre och även så tidigt att det även påverkar bl.a. utbildningsval.

  12. Louise Rippon

    Ahh, underbart, underbart, I love it! Ditt svar till Jutbrink är fantastiskt! Man blir så vansinnigt trött på dessa hipsterföräldrar och PK-folk i allmänhet. Härligt att du öppet vågar säga det som så många av oss tycker. Tack!! 🙂
    Farmor o Mormor

  13. Ylva

    Jag håller med dig Laila! Jag bor på södra sidan av Stockholm och när jag gick på förskolevisningar var det många som frågade hur förskolan arbetar med genus. Däremot var det bara jag som frågade om man arbetar för att uppmuntra tystare barn till att höras och hur man gör med barn som tar väldigt stor plats. Det känns liksom viktigare. Sen ska man också arbeta med genus men när det tar överhanden och på barns bekostnad är det inte bra. Och hur vetenskapligt förankrat är egentligen hur genustänk påverkar jämställdheten? Min fyraåriga dotter älskar dans, klänningar och rosa. Det tänker jag inte ta ifrån henne men jag vill visa att mamma jobbar och tycker det är kul och vågar höras när det behövs.