Laila Högfeldt

Hur tar man hand om en nyfödd bebis

bild 6

Idag tänkte jag skriva ett inlägg som jag själv kanske hade behövt som en förstagångs-mamma.

När jag skulle bli mamma var jag självklart väldigt spänd och nervös! Samtidigt väckte det även många frågor. Hur tar man hand om en nykläckt liten bebis? Kommer jag att räcka till? Hur gör man?!?

Så det här inlägget är till för alla mammor som känner sig osäkra inför de första dagarna tillsammans med sin nyfödda lilla bebis.

bild 5


Enligt mig behöver en bebis behöver tre saker: Skydd, mat och omvårdnad.

 

1. Skydd:

När mina barn har födds har jag velat ha dem så nära som möjligt, gärna hud mot hud. Efter att ha läst på lite om nyfödda bebisars tankar så har jag läst mig till att det finns en undermedveten rädsla från den tid då människan var ett byte bland andra rovdjur. I det moderna samhället som vi lever i idag så finns det inga ”rovdjur” att skydda barnet mot. Däremot har jag märkt att genom att hålla min lilla bebis nära så har bebisen blivit lugn och känt en trygghet. Jag har ofta fått höra kommentarer som att min bebis verkar så nöjd och lugn. Jag tror att det är för att jag alltid haft de nära, natt som dag.

Jag har hellre bebisen i sjal/bärsele den första tiden än i barnvagn. När jag exempelvis la Philip i barnvagnen så skrek han, men när jag tog upp honom och satte honom i bärselen så blev han lugn, nöjd och somnade tillslut tryggt tätt intill mig. Detta gällde såväl på promenader, i matvarubutiken som hemma. Jag samsov även med min bebis på bröstet, hud mot hud.

bild 8

bild 13

bild 7

 

2. Mat

Den första frågan som kommer upp gällande mat är den eviga debatt-mammafrågan: Ska jag amma, ska jag inte amma? Detta tycker jag att man som mamma ska välja själv. Personligen har jag ammat båda mina barn utan någon förkunskap alls. Det kom väldigt naturligt och även barnmorskorna på BB visade mig en massa olika amningsvänliga ställningar för att amma min bebis. Många tror att de måste sitta upp och amma, vilket jag också trodde. Under den första tiden med William satt jag alltid upp och ammade. Men jag personligen tycker att den bästa ställningen faktiskt är att liggamma vilket jag gjorde med Philip redan från start. Det finns inget rätt eller fel utan det viktigaste är att du och bebis känner er bekväma och mår bra.

 

 

bild 2

bild 4

3. Omvårdnad 

Jag tror att nyckeln till att ge tillräcklig omvårdnad är att vara lyhörd. För mig är lyhörd lika med att vara vaken på barnets signaler. Sitter jag som förälder och kanske tittar på tv med bebisen i famnen och barnet skruvar på sig så tittar jag ner för att se varför. Lyhördhet är alltså inte detsamma som att hela tiden fokusera på barnet, utan lyhörd är att se efter och svara på barnet när den visar att den har behov som den behöver hjälp med. Kanske skruvade barnet på sig för att lägga sig mer bekvämt? Kanske var den hungrig? Kanske hade den bajsat?

Jag tror att barnets behov kommer smygandes. Först är man lite hungrig, sedan ganska hungrig och sist vrålhungrig. På samma sätt visar barnet först svaga för att sedan växla till allt starkare tecken på att den har ett behov. Uppmärksammar vi som föräldrar barnets behov ungefär samtidigt som de dyker upp så blir barnet väldigt nöjt, jag upplever att barnet känner sig väldigt sedd och hörd.

Men precis som med allt annat så tror jag inte att omvårdnad ska komma för mycket, i förväg eller försent. Det handlar om att hitta det som är lagom för barnet, vilket man får genom lyhördhet.

bild 1

bild 10

bild 9


 

Har ni några tips som ni gärna vill dela med er av till nyblivna föräldrar? Kommentera gärna i så fall =) ♡

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Tilda

    Så bra skrivet om lyhördhet! Kan bara instämma! Lyhördhet är det jag varit ”mest noga” med nu när bebisen är liten (ca 4 månader). Jag har alltid försökt göra henne nöjd på första signal att något är ”fel” och jag tror det har bidragit till att hon nu är så lugn och nöjd hela tiden, för att hon vet om att jag kommer hjälpa henne snabbt om något känns dåligt.

    Gällande amning så ville jag hemskt gärna amma. Men jag bestämde mig innan att jag kommer ge det 3 veckor, mår jag skit av amningen efter 3 veckor så kör vi ersättning. Nu gick det bra och kändes bra redan efter nån veckan så jag är jätteglad. Men jag tror inte att bebisen mår bra om inte mamman gör det så hade det inte funkat efter 3 veckors försök hade jag gett upp.
    Tror mycket på glad mamma = glad bebis.
    Personligen mår jag bra av att vara social i lagom dos, max en fika/lunch/middag med vänner per dag, sen mår jag bra av att röra på mig och promenerar mycket med bebisen.
    Tror man ska fortsätta göra sånt man mår bra av!

    Min man ger mig alltid (minst) en timme egentid när han kommer hem från jobbet. Ibland går jag ut på en promenad med en podd i öronen, ibland gymmet, badar badkar, målar naglarna eller vad jag nu känner för. Det är väldigt tacksamt! Han längtar såklart efter bebisen hela dagarna och ser fram emot att komma hem och umgås själv med henne. Om jag har haft en tuff natt och/eller dag så vet jag att jag får en timme helt för mig själv när han kommer hem, det har räddat många dagar när man varit på väg att bryta ihop. Så det är ett tips för alla som har möjlighet att göra så!

    Tack för en fin blogg! Kram

    1. lailahogfeldt

      Men precis!! Tack Tilda för att du delar med dig! Jättekul att läsa. Jag tror att det är jättebra att din man ger dig en timme egentid när han kommer hem från jobbet. Så bra!! =) Tack själv för att du läser bloggen =) <3 <3 KRAM!