Laila Högfeldt

DEBATT: Sluta med könsneutralisering!

Idag hittar ni min debattartikel om könsneutralisering på Aftonbladet Debatt.


konsneutralisera barn

Varje förälders största uppdrag är att ge sina barn de verktyg och de möjligheter som de behöver för att kunna stå på egna ben, forma sin egen framtid och blomstra på sina egna villkor.

Men i dagens samhälle ska flickor och pojkar allt oftare, i sann hipsteranda och en rädsla för att inte hänga med i globaliseringens allt snabbare tidevarv, tituleras hen och uppfostras i en medvetet könsstereotypt förvrängd miljö.

När söner uppmuntras att klä sig i klänning eftersom det anses modigt, normbrytande och positivt för pojkens självbild, medan döttrar inte får gå i klänning eftersom det skulle påverka hennes självbild negativt, så gör man sina barn en björntjänst. Man tar ifrån dem deras identitet.

Tänk på det, hur identifierar du dig? För mig står det bortom allt tvivel att det naturliga för mig är att identifiera mig som kvinna, som revisor, influencer, medmänniska, dotter, syster, fru och mamma. En man kommer aldrig att kunna vara gravid, föda barn eller amma. Det är unikt för kvinnan.

De genetiska skillnaderna innebär inte att kvinnor och män bör behandlas olika i samhället, men att förneka dessa och ta ifrån varandra våra identiteter leder oss in på ett sluttande plan.

Att barn inte ska identifiera sig med ett kön och därför leka och klä sig så könsneutralt som möjligt ökar inte jämlikheten eller formar barnen till starka individer, det gör att vi anpassar oss till männen.

Titta i ett kontorslandskap, i medievärlden, bland politiker och företagsledare, hur många kvinnor är inte klädda som män, i en svart-blå-gråskalig illasittande kostym? Hur många av de framgångsrika kvinnorna ombeds inte att dölja känslor och att sänka sina röster, för att ge ett ”seriösare” och ”proffsigare” intryck – och därmed efterlikna manliga stereotyper mer? 

Det är dags att sluta använda våra barn som sociala experiment och politiska slagträ. Det är lika ok för en flicka att leka med en bil som med en docka. Likadant är det för pojkar. Men att förbjuda dem att leka med en viss leksak eller ha på sig ett visst klädesplagg vore att förneka våra biologiska skillnader, det som karaktäriserar det kvinnliga och det manliga. 

Det är dags att uppfostra våra barn som de individer de är och inte förneka dem deras kön. Vill mina söner hålla på med exempelvis stereotypt manliga sporter som fotboll eller boxning, så kommer jag att uppmuntra dem i deras val. Likaså skulle jag uppmuntra en dotter att utföra samma sporter om hon så skulle vilja. 

Vi måste sluta förminska tjejer som vill klä sig i prinsessklänningar eller leka med Barbies. Valet är hennes och hon kommer inte att bli en sämre människa för sina val, snarare tvärtom.

I stället för att sträva efter ett könslöst samhälle, så bör vi sträva efter att uppfostra våra barn till att bli starka, självständiga, empatiska och älskvärda individer med unika karaktärsdrag och val.

Det är när vi är förenade i mångfald och pluralism – inte i begränsningar – som vi är som starkast.


EDIT:

Hej!

Jag uppskattar att ni, mina följare, delar era tankar och åsikter på min sida, men jag förväntar mig att ni gör det på ett respektfullt sätt. Min policy är tillåtande och jag tycker att alla ska få komma till tals, så länge det inte sker på ett hatiskt eller intolerant sätt.

Därför kommer inlägg tas bort om de innehåller:

• hets mot folkgrupp
• förtal och personliga påhopp
• kommentarer vars huvudsakliga syfte är att sälja en produkt
• kommentarer som bryter mot upphovsrätten
• spam
• andra kommentarer som jag anser vara olämpliga

Upprepade överträdelser kan leda till att ni blockeras från min sida.
Sociala medier är aktiva 24 timmar om dygnet. Jag modererar så snabbt jag kan, men jag hoppas ni hövliga användare kan antingen ignorera eller svara så artigt ni kan på personliga attacker och allmänna provokationer om de dyker upp. I längden leder det till en bättre samhällsdebatt!

Har ni några frågor om min policy, maila [email protected]

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Bekean Loinse

    Det är också sant att det subway surfers finns en ökad medvetenhet kring könsstereotyper och en önskan att bryta normer för att främja mångfald och inkludering. Men det är viktigt att balansera detta med att tillåta barn att utforska och uttrycka sin egen identitet på ett sätt som känns äkta för dem.

  2. Ghostwriter

    Since the information you provide is objectively truthful, accurately portrays the situation, and is very beneficial for the advancement of society as a whole, you’ll have to count on me as a follower.

  3. globle

    You’ll have to have me as a follower since the information you offer is really true, accurately portraying the situation in an objective manner, and it’s highly helpful for the development of society as a whole.

  4. backrooms

    This a wonderful post with a wealth of essential information. I am currently subscribed to your blog and have bookmarked it for future reference. Thank you very much for sharing!

  5. lolbeans

    Interesting platformer fight royale lolbeans game. Play multiplayer online free of charge in program and portable, no application or download. Extreme Crash!

  6. heardle

    När söner uppmuntras att bära klänningar för att det anses vara djärvt, störande och positivt för pojkens självkänsla, medan döttrar inte får bära klänningar för att det kommer att påverka hennes självkänsla negativt, då gör du dina barn en otjänst. . . Deras identitet är tagen från dem.

  7. dordle

    Jag försöker alltid ge mina barn det bästa, behandla både pojkar och tjejer rättvist. Låt dem göra som de vill, då blir barnen glada. Det är min åsikt.

  8. Elin Persson

    Alltså problemet är inte att killar och tjejer är olika, problemet är att det manliga värderas högre än det kvinnliga. Därför blir det ett problem.

    En flicka/ kvinna värderas främst efter sitt utseende. En kvinnas utseende är hennes största tillgång vilket är helt fruktansvärt. Och genom att klä mina döttrar i söta kläder så innebär det att de per automatik kommer få en massa kommentarer om hur söta de är, dvs fokus på deras utseende. Eftersom de är barn och hela tiden försöker lära sig sin omvärld så kommer de ju eftersträva dessa kommentarer eftersom samhället tydligt signalerat att detta är det rätta. De vill göra rätt, de märker att de får respons om de klär sig sött. De lär sig att deras fokus ska vara på sitt utseende. Senare i livet kommer detta också användas emot dem. Om de tar plats och är tuffa så kommer pojkar och andra flickor att stjälpa dem genom kommentarer som ”du är ful”, ”du är tjock” och detta kommer bli deras hårdaste slag eftersom de lärt sig att detta är det viktigaste de har.

    så nej, jag kommer inte klä dem som pojkar men jag kommer inte heller klä dem som dockor. Jag tänker inte utsätta dem för att de matas med kommentarer om deras utseenden utan fokus på dem kommer vara att de är snälla, omtänksamma, modiga. Envisa och livliga. Jag vill att de ska bygga upp en självsäkerhet som inte handlar om hur behagliga de är. Och om en kille i framtiden försöker trycka ner dem genom att håna deras utseende pga sitt eget tillkortakommande, så vill jag att de ska skratta och kunna sägs: ”jaha WHO cares?” ”Ja men jag kanske är ful, no big deal”. Jag vill att de ska våga säga sin åsikt utan rädsla att få utseendepåhopp för att bli tystade.

    Jag tänker kriga för att de ska slippa känna som jag gjort hela mitt liv,

    1. lailahogfeldt

      Hej Elin, Jag förstår din poäng.

      I min värld har jag alltid fått vara hur flickig och pojkig jag vill och trots detta vågar jag säga min åsikt idag utan att bry mig om vad andra tycker och tänker. Jag tror på att forstra individen till att bli stark i sig själv. Om en tjej vill ha prinsessklänning så ska hon få ha det utan att vara rädd för att män kommenterar hur söt hon är och att hon inte skulle värderas lika högt som män.

      Uppfostra din dotter till att VETA att hon värderas exakt lika högt som en man oavsett vilken färg hon har i sitt rum, oavsett vilka kläder hon bär, oavsett vad någon säger om henne. Hon ska veta att hon är perfekt precis som hon är. Likaså pojken. Alla är unika och så ska det förbli. Oavsett kön, flicka som pojke, så ska man få bära det man vill utan att anpassa sig efter – så som du beskriver det – att män värderas högre.

      Jag vill också poängtera att det finns pojkar/män som vill klä sig i klänningar och det ska de få göra utan att någon annan ska få dem att känna sig mindre värda. Uppfostra era killar till att veta att oavsett val så är de lika mycket värda. Uppfostra pojkarna till att gå sin egen väg och lita på sin inre känsla – och stöd dina pojkar i det. Det kommer alltid att finnas haters, men uppfostra barnen till att känna att de duger som de är – trots haters. Man kan inte bli älskad av alla.

      KRAM!