Laila Högfeldt

En inblick i att jobba i EU-Parlamentet

Idag tänkte jag att ni ska få en inblick om hur det är att jobba i EU-parlamentet. Som jag nämt tidigare så jobbar min syster där som presschef hos Cecilia Wikström (L), Jag fick en önskan här på bloggen att hon skulle berätta lite mer om sitt jobb, så här kommer ett litet inlägg om vad hon gör etc. 


6F050206-9614-49AC-83C0-EA8FEA40225D

Fakta: Linda Aziz
Ålder: 30
Bor: i Bryssel, men är ofta på resande fot
Familj: föräldrar och syskon kvar i Borås. Tysk pojkvän i Bryssel.
Utbildning: Journalist, har läst vid Mittuniversitetet i Sundsvall, samt vid universitet i Kairo, Oxford och Paris.
Blogg: Nouw.com/eulinda
Antal använda språk per dag: mellan 3-5 vanligtvis.


Efter sex år av intensivt arbete i Europaparlamentet finns det fortfarande mycket att lära sig och ingen dag är sig lik. Tempot är mycket högt, arbetsdagarna kan ibland sträcka sig över 12 timmar och jag är på tjänsteresa utomlands minst en gång per månad. Mycket ska klaras av på samma gång. Men arbetet som presschef för Cecilia Wikström (L) i Europaparlamentet är otroligt kul. Här kan jag och mina kollegor åstadkomma förändring och förbättring i EU:s drygt 500 miljoner invånares vardag.

Jag har mitt drömjobb! Att få jobba i en miljö med kollegor från 28 medlemsländer och nästan lika många språk och kulturer är oerhört givande. Medan jag i Sverige ofta hade svårt att anpassa mig till den medelmåttiga ”lagom” mentaliteten och fick stå ut med att med mina mörka ögon och mitt mörkt hår aldrig riktigt ses som svensk så är de flesta i EU-bubblan i Bryssel öppensinnade och välkomnar olikheter. Här är alla olika, toleransen hög, liksom nyfikenheten på varandras bakgrund och originella kulturella rikedom. Mina vänner kommer från alla möjliga länder.

39F131A2-BA77-479D-A2F9-A0C9458E52D3

Jag tänker inte alltid på svenska längre, utan har märkt att det beror på vilket språk jag använder just vid det tillfället. Hemma pratar jag engelska med min pojkvän och jag lär mig sakta tyska. Jag pratar franska med lokalbefolkningen i Bryssel och framför allt engelska och svenska på jobbet. Ibland träffar jag på någon portugisisk eller spansktalande kollega i korridorerna och då gäller det att snabbt växla om. Som ni säkert förstår är det ibland svårt att leta upp rätt ord på rätt språk, men oftast håller jag språkkonfunderandet i schack.

IMG_2191

I mitt jobb är jag delvis Cecilias ansikte utåt. Jag har privilegiet att vandra omkring i fina klänningar, kappor och stilettskor. Men arbetet är lika hårt och svårt som det är vackert och roligt. Mina arbetsuppgifter varierar kraftigt. Framför allt handlar det om att synliggöra Cecilia Wikströms arbete i Europaparlamentet för de svenska medborgarna. Bryssel och EU:s institutioner känns ofta långt borta för vanliga medborgare, men med information och kontakt minskar gapet medan förståelsen ökar. Rent praktiskt handlar det om att lägga upp kommunikationsstrategier, skriva pressmeddelanden, leda presskonferenser, skriva debattartiklar, skapa debatt eller haka på en debatt, men också förstås om att förhandla fram lagstiftning (vilket våra politiskt sakkunniga framför allt har hand om) – vårt största politiska arbete på kontoret handlar om att få ett helt nytt europeiskt asylsystem på plats. Ett system där alla EU:s medlemsländer solidariskt tar emot flyktingar.

FullSizeRender

 

Mitt jobb handlar också förstås om att jaga journalister och försöka få upp intresset för EU. Det handlar om att inspirera och leda människor i hållbara, framtidsinriktade och innovationsfrämjande spår som kan skapa välstånd för oss alla och formulera budskap som når fram i bruset. Sociala medier blir ett allt viktigare verktyg, men det viktigaste är att träffa människor, medborgare som berörs av den lagstiftning vi arbetar med. Men som chef handlar det även om att få fram det bästa av mina medarbetare och få dem att utvecklas. Och om att säkra kvaliteten på Cecilias kommunikationsagenda och leverera i stark tidspress. Jag arbetar inte i mitt namn, utan i hennes, och har inga problem med att inte stå i centrum.

Min karriär kan ses som spikrak och lätt. Att gå från utrikesjournalist på SVT till nyhetsankare på TV4 och sedan till Europaparlamentet. Men som med all framgång krävs beslutsamhet, disciplin och en strävan om att vara bäst. Jag tänker alltid att om andra klarar det så klarar jag det med. Mitt bästa tips för att få drömjobbet är att skicka in spontanansökningar, att sälja in det som är unikt med just dig och om att ha ett stort nätverk. The best way to predict the future is to create it.

IMG_1198

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. flagle

    Great blog. Reading your article was interesting. To me, this is really an interesting website. I bookmarked it and would love to read more from it. Continue your great efforts!

  2. backrooms

    The Backrooms Game is a horror game inspired by the internet creepypasta of the same name. The game involves exploring a series of endless, randomly generated rooms that resemble old and abandoned office spaces.

  3. Petra

    Är ni biologiska syskon? Du ser svensk ut i jämförelse med dina syskon! Här inte följt din blogg så länge så du kanske har beskrivit din familj tidigare, du får förlåta i så fall ?

    1. Carro

      Ja de är helsyskon. Jag tycker att man ser att de är syskon förutom att Laila är ljusare ? Vet att hon har skrivit om det tidigare så kika bakåt ?

    2. Carro

      Ja de är helsyskon. Jag tycker att man ser att de är syskon förutom att Laila är ljusare ? Vet att hon har skrivit om det tidigare så kika bakåt ?

    3. lailahogfeldt

      Ja vi har samma mamma och pappa =) <3 Jag vet att jag ser mer svensk ut, jag är mer lik min mormor som är halv tysk och halv portugis. Mina syskon är mer lik pappas sida som är från Egypten =) Förstår att det kan vara förvirrande =) KRAM! <3