Laila Högfeldt

Mina 2 bästa föräldratips du borde testa!

Jag får ofta frågan om vilket mitt bästa föräldratips är. Jag är – och har aldrig utgett mig för att vara någon expert inom föräldraskap – men här kommer två tips som jag alltid lever efter.

Tips Nr 1: Jag försöker att ha en balans mellan att vara en sträng mamma med handfasta regler och en rolig mamma full med bus och gos. Jag vill uppfostra mina barn till att bli självständiga, smarta, omtänksamma och initiativrika personer. Individer som jag i framtiden själv skulle vilja umgås med. Det kräver att jag är sträng och inte använder tomma hot – utan håller mig till det jag sagt. Även de dagar då det komplicerar min vardag något otroligt. För mig är det viktigt att fullfölja och stå för mitt ord, oavsett vad det gäller, både till deras fördel och nackdel. Jag anser att det är viktigt att mina barn kan lita på mitt ord. Om barnen inte kan lita på vad man som förälder säger så kommer de inte att respektera dig. Om de inte respekterar dig så har du problem. STORA problem.

Jag vill även uppfostra mina barn till att bli kreativa, roliga, humoristiska, spontana och livsälskande barn med glimten i ögat och humor. Det kräver att jag som förälder själv är rolig, spontan och att jag tar fram barnasinnet. En balans mellan att vara strikt och rolig tror jag är nyckeln. Det är något jag lever efter och skulle aldrig skulle ta bort detta från min uppfostringsmetod.

Tips Nr 2: Mitt andra tips är att omfamna kaoset. Det låter kanske inte så simpelt och fridfullt, men jag ska förklara vad jag menar. Jag pratar inte bara om det fysiska kaoset utan även om det mentala och emotionella som kan uppstå ibland när man är förälder. För även om jag till störst del älskar att vara mamma, så kan det ibland vara väldigt jobbigt, utmattande och komplicerat. Det kräver helt enkelt en stor dos tålamod. Ena sekunden känner jag mig som en superhjälte och världens bästa mamma, för att andra sekunden känna mig som världens sämsta. Som jag ser det så finns det tre sätt att lösa detta kaos på:

Alt. nr 1: Jag städar upp röran och får det att bli skinande rent och perfekt, precis så som jag föreställde mig att livet med barn skulle bli. Rosenskimrande och vackert med solstrålar som glimtar in genom fönstret. Detta alternativ tror jag dock inte på. I min värld finns det inget som är perfekt. Perfektionism är även tråkigt och överskattat.

Alt. nr 2: Mitt andra val skulle vara att sätta upp händerna i luften och ge upp. Inse att jag inte fixar det. Men det skulle aldrig fungera, jag skulle aldrig kapitulera.

Alt. nr 3: Det enda val som kvarstår är alternativ nr 3, att omfamna kaoset. Med hjälp av humor och en bra attityd skulle jag aldrig skuldbelägga mig själv oavsett vilket kaos som uppstår. Som förälder gör man alltid sitt bästa, det finns ingen som vill vara så bra förälder till sina barn som en själv. Det sista jag vill är att jag i framtiden ska titta tillbaka på småbarnsåren och tänka att jag var så upptagen med att göra allt perfekt att jag totalt missade att faktiskt njuta av tiden.

 

Så, mina vänner. Detta är mina två bästa tips angående föräldraskap som jag lever efter. Hitta balansen och omfamna kaoset.

 

Har ni något tips? Dela gärna med er i så fall =) ♡ ♡ ♡

IMG_1901

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.