Laila Högfeldt

Att vara gift med delad ekonomi

Hej Laila. Jag undrar om du har några tips till mig. Jag och min sambo är gifta men har var sin ekonomi. Efter att jag har betalt räkningarna har jag knappt några pengar kvar medan han har en jättebra inkomst och massa pengar kvar. Enligt honom så kan han bidra med lite extra matpengar men resten vill han att vi splittar eftersom att det ska vara ”rättvist”. Jag känner mig väldigt ledsen över det här. Det handlar inte om att jag vill utnyttja honom. Vi har en dotter som är två månader men det känns som att han är egoistisk. Jag trodde att vi skulle bli en hel familj när vårt barn kom, spara pengar ihop och bygga en framtid. Jag känner att detta kan förstöra vår relation. Vad hade du gjort? 

Svar: Usch. Ditt mail gör mig så ledsen. Det går ju inte att leva ihop så. Ska han äta löjrom och du nudlar? Ska ni bo i en liten minilägenhet istället för att bo i en barnvänlig villa som ni tillsammans skulle ha råd med? Ska ni semestra på olika ställen, han på rivieran och du i lägenheten?

Om han ska vara så ”rättvis” tycker jag att du också ska vara rättvis. Hur många timmar tar du respektive han hand om er bebis? Fakturera mellanskillnaden.

Alla timmar som du tvättar, städar, lagar mat etc. Det naturliga är ju att man som föräldraledig gör lite mer hemma men eftersom att det ska vara ”rättvist”, fakturera  mellanskillnaden. En städerska/barnvakt tar ca 350 kr/h innan rut.

Vem tar nätterna? Är det du? Fakturera mellanskillnaden och lägg till ob på det.

Jag personligen hade förklarat att om vi inte delar på pengarna så kommer jag att starta ett företag och fakturera mina timmar för att det ska bli ”rättvist”. Eftersom att han är ”rättvisans” man så borde han inte ha några invändningar? Varför ska du göra gratisarbete åt honom när han inte  delar sitt med dig? Jag kommer tyvärr inte på en enda anledning.

Stor kram och stå på dig! ♡

Family-Silhouette-3

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Josefin

    Men åh 🙁 Förstår att personen som skrev är ledsen över detta. Hoppas att det löser sig ❤ Tycker det var bra svarat av dig Laila med! 🙂

  2. Kiwi

    Hur gör man/ni i samband med att man arbetar och inte ena är föräldraledig? Min sambo och jag har drastiskt olika löner och jag känner att min plånbok ekar.. :/

    1. lailahogfeldt

      I så fall tycker jag att man ska dela procentuellt på alla utgifter. Om du exempelvis tjänar 30 % och han 70 % så ska han betala 70 % av era gemensamma kostnader och du 30 %. Ni delar alltså procentuellt. På så sätt har ni båda lika stor procentuell del kvar när räkningarna är betalda. Det känns ju inte snällt om din plånbok är tom när ni betalat alla räkningar och han har hur mycket pengar över som helst. Den med högst lön ska betala mest, tycker jag =)

  3. Christer Holm

    Fy vad det låter tragiskt..
    Blir ledsen när jag läser det där, jag levde i mitt förra äktenskap på det sättet och det var inget jag tyckte var roligt alls.. Tycke rman ska dela på allt i den form man kan.

  4. Vendela

    Hans sätt att räna ÄR inte rättvist. Det finns råd att följa (se tex Konsumentverket) där det klart och tydligt framkommer att man delar lika/rättvist genom att räkna ut en procentsats där den som tjänst mer står för mer procent också. Att dela rakt av är inte rättvist då han tjänar mer!!
    Bra svar tycker jag från Laila också!! Förstår att är ledsen.

    1. lailahogfeldt

      Ja precis, det är också ett jättebra sätt att få det rättvist. Hans sätt tycker inte jag heller är rättvist. Tack fina <3 <3

  5. Sara

    Jag skulle aldrig gå med på det heller! Då hade jag krävt att det ska delas procentuellt om inte annat! Så många procent mer han tjänar än dig, ska han betala mer på räkningar och andra gemensamma kostnader!
    Då snackar vi rättvist! Det andra är inte rättvist, det är idioti!! Stå på dig!