Laila Högfeldt

Okej eller inte med naken bebis på stranden?

I torsdags när vi tog en snabbvisit till stranden hände någonting som gjorde mig väldigt förvånad.

Jag glömde Philips badbyxor på hotellrummet och utan att reflektera över det tog jag bara av hans kläder samt blöja. Han sprang omkring, glad och lycklig. Satte tårna i vattnet och sprang upp till mig och klappade händerna, för att springa ner igen. När jag var liten såg jag mina småbrorsor springa nakna och lekte både på stranden och i vattenspridaren hemma och därför kändes det inte alls konstigt.

Men.

Även om de flesta vuxna runt om kring oss log och sa att Philip var så söt så fick vi även blickar från andra vuxna. Eller inbillade jag mig det?

När vi gick längst strandkanten hörde vi några tonåringar ropa ”Titta där, en naken bebis”.

Men va? Störde det andra människor att han var naken? Jag bestämde mig för att sätta på honom blöjan igen. Självklart vill jag inte att folk runtomkring ska känna sig obekväma. Men samtidigt fick det mig att undra. Är det inte socialt accepterat längre att vara naken på stranden som bebis? Kanske är det bara accepterat i Portugal dit vi brukar åka på somrarna. Där springer var och varannan liten bebis runt naken. Kanske var vi på en strand där folk var mer reserverade än någon annan stans? Eller kanske är det inte längre lämpligt år 2017?

Därför är jag väldigt nyfiken på att läsa om vad just ni tyckerÄr det okej för en bebis att springa runt naken på stranden eller är det störande? Och ja, jag kommer att komma ihåg Philips badbyxor nästa gång =)

 

Läs min debattartikel i Metro HÄR kring nakna bebisar.

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. 성인웹툰

    Oh my goodness! Incredible article dude! Thank you, However I am going through troubles with your RSS. I donít
    understand why I am unable to join it.”성인웹툰” Is there anybody else getting identical RSS problems?
    Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

  2. Helena

    Våra barn springer nakna på stranden och jag tycker att det är underbart att se hur obesvärade de är av sina kroppar. Barnkroppar har ju inget med sex att göra och jag tycker inte att pedofiler ska få bestämma hur mina barn klär sig, de älskar ju att vara nakna! Om ett barn springer runt i badbyxa så är det för övrigt oerhört lätt att med hjälp av Photoshop ta bort brallan och sätta dit en naken rumpa om man nu är en vidrig pedofil med lite datakunskaper. Så det hjälper väl inte att ha kläder på ungen om man är orolig för att någon vriden människa ska ta kort på barnet. Vi har släkt i Danmark och där är nakenhet mycket mindre tabu. Vuxna slänger av sig kläderna och står spritt språngande nakna när de byter om, inget krångel med handdukar där inte. Himla skönt tycker jag. Varför skäms vi så över vår nakenhet? Stört är det egentligen!

  3. Åsa

    Klart en bebis ska kunna vara naken på stranden!
    I Sverige är det nog nästan ingen som skulle reagera el tycka det är opassande, men i Medelhavsländer är nog majoriteten mer pryd och ovana vid att små barn njuter av att vara nakna…. Därför var det nog bara nyttigt för dem att se en turist göra annorlunda!

  4. Emilia

    Jag tycker nej men det är inte pga att det är störande för det är det inte. Men däremot för att barnen kan få springmask när de är utan blöja eller badbyxa 🙂

  5. katta

    Jag kan förstå om folk blir rädda av vad man läser om pedofiler etc men för det första är de troligen inte fler nu än tidigare. För det andra lär deras blickar etc inte vara annorlunda om ungarna har på sig ett par byxor. Jag börjar bli orolig för var denna nakenhetsrädsla ska leda oss. Förr skrattade vi när vi varit i England och såg hur folk av samma kön åbäkade sig med att stå med badlakan för varandra för att inte visa något av sig själva. En del till och med duschade med badräkt – höjden av snuskighet tyckte vi och fick våra fördomar om britter bekräftade. Nu har vi börjat se samma saker härhemma. Var är vi på väg?
    Du gjorde helt rätt, tids nog blir han ”inplastad” vid bad

  6. Johanna Widing

    Jag tycker att det är SUPER-OK och om någon har problem med det så är det VERKLIGEN deras PROBLEM!! Bäbisar ska vara nakna på stranden. Det är ett tecken på frihet.

  7. Susanna

    Helt ok med nakna barn i Sverige…men… i USA där jag bor sen många år, inte ok. Löjligt kanske men så är det bara. Bara att ta seden dit man kommer.

    1. lailahogfeldt

      Ja, jag förstår vad du menar. USA känns lite mer restriktiva och precis som du säger så får man ta seden dit man kommer =) <3

  8. Emelie

    Med tanke pä alla ”äckliga” typer som tänder på barn där ute skulle jag aldrig låta mitt framtida barn, om jag får några speinga naken på en strand…

  9. Ebbe

    Klart barn ska få springa nakna fram tills dom tycker själv är besvärlig om du frågar mig och är den principen vi kör med mina barn.

  10. Ricky andersson

    Omg, de är klart ugen ska vara naken på stranden! De är för tusan ett litet barn som vill leka och har roligt! Låt barn vara barn så länge de kan, för när tånoren kommer är de lägre inte tonåringar utan de tars som vuxna….

  11. Cissi

    Folk ska alltid glo och folk kommer aldrig att sluta att lägga sig i.
    Tycker det är upp till var å en vad man väljer att göra..ja tycker det ät helt okej att bebis springer nakna på stranden..det får min pojk göra..

  12. Malin

    Det finns så många konstiga människor i vår värld och därav vill vi ju skydda våra barn. Så när dom tillåts gå nakna så vet man ju inte vem som tittar i vilken avsikt? jag vågar därför inte låta mina små gå nakna vid några som helst tillfällen för jag vet ju inte vem som är en pedofil och om någon smyg fattar med en mobil ?

  13. Lotta

    Mitt på dagen med stekande sol och naken bebis är väl ingen lyckad kombo precis. Sönerna var nakna men inte när solen var för stark. Det är det jag tänker på först och främst, inte själva nakenheten i sig. ?

    1. lailahogfeldt

      Men precis =) Solskyddsfaktor 50 och en liten stund bara =) Håller med dig, det är främst det jag också tänker på =) <3

  14. Sänny

    Jag Tycker det är en självklarhet att barnen ska få vara nakna. Hemskt att de skulle behöva skylla sig på något sätt.
    Vi var alltid nakna som små både bröder och systrar. Det är naturligt och barn måste få lära känna sin egen kropp och se att alla ser olika ut osv, anser jag iallafall.

  15. Alexia

    Det är en lite kluven fråga. Att barnet i sig är naket bör inte vara stötande, men det faktum att det finns så otroligt sjuka människor där ute gör att jag gärna undviker det. En av mina bästa vänner jobbar som polis och har varit med och gjort tillslag mot människor med barnpornografi och ”stulna” bilder på andras nakna bebisar. Hon vägrar helt att ens ha kort på sin bebis offentligt, enbart på grund av att det lätt hamnar i fel händer.

  16. Emma

    Jag vet att jag och min syster och alla vi kände när vi var små som var med på stranden sprang nakna på stranden till vi var typ 3-4 då vi själva villa ha badkläder på oss men tjejerna hade då bara underdelar och sprang utan överdel tills typ 7-8 års ålder då vi själva villa ha överdelar eller baddräkter. Dessutom anser jag att barn ska få springa nakna om de vill, det är ju hur härligt som helst och de är inte ”sexuellt” att ett barn springer naket? Så låt din pojke springa naken på stranden om han vill det, så länge du anser att du inte tycker att det är fel eller han så är det en självklarhet. Tror att om man för tidigt börjar täcka sina barn kan det leda rill en kroppsosäkerhet även hos små barn. Alla har ett könsorgan och att så små barn ska behöva bry sig om det att och att folk runt omkring reagerar på det är bara stört.

    1. lailahogfeldt

      Ja badhus tycker jag är lite annorlunda. Då skulle jag nog köpa ett par eller fråga om det gick att låna ett par från badhuset 🙂

  17. Jessica

    Det handlar nog mer om debatten om att alla har en kamera nuförtiden och att bilder kan spridas på sina barn på ett sätt man kanske inte vill.