Laila Högfeldt

Att uppfostra måste sluta bli ett skällsord

Ikväll vill jag reflektera lite över hur man som förälder kan låta barnen ta makten över vardagen. Är det okej att ge bebisen ersättning istället för bröstmjölk? Är det okej att stå och diska istället för att leva ett liv på huk framför barnet? JÖSSES!! Vad händer? Nu zoomar vi ut och sätter punkt för vissa påståenden tycker jag.

  1. Barnen kommer inte att få anknytningsproblem för att de tittar på en iPad medan du lagar middag.
  2. Barnen kommer inte att få men för livet om du inte köper en barnvagn för 18 000 kr, där du kan hissa barnvagnen upp och ner, vända barnen fram och tillbaka etc.
  3. Barnen kommer inte att fara illa för att du dricker ett glas vin eller två till middagen.
  4. Barnen kommer inte att älska dig mindre för att du går ut och har en rolig kväll tillsammans med din parter/tjejkompisar.

 

Varje dag föds det 365 000 bebisar i snitt världen över, alla kommer att hamna i olika familjer med olika traditioner och olika idéer om barnuppfostran. Vi i Sverige klandrar och dömmer oss själva till en nivå som gör våra liv ohållbara. INGEN kan ge sina barn en så kallad ”perfekt uppfostran”. Vad är ens en ”perfekt uppfostran?”

Tror någon på fullaste allvar att man aldrig kommer att göra fel som förälder? I så fall lever den människan i total förnekelse. Från att bebisen föds har vi 20 år på oss för att begå misstag som våra barn kommer att använda för och emot oss, vi kan inte curla sönder våra barn för om vi gör det kommer barnen att äga oss innan de ens fyllt sju. Det behövs ingen magister i barnpsykologi utan använd sunt förnuft, gå efter hjärtat och magkänslan, det är inte svårare än så.

Att uppfostra måste sluta bli ett skällsord.

Bild 2016-09-07 kl. 17.50 #8 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Jennyjenny.se

    Sunt tänkt tycker jag! Vi är nog alldeles för hårda mot oss själva istället för att se helheten. Och även om man ger varje sekund åt sitt/sina barn, tar bort all plast, aldrig ger socker och allt vad man ska göra…vad säger att det är det bästa sättet egentligen? Att ha lite tråkigt, leka själv och öva sin fantasi med något köksredskap är säkert utvecklande det också.

  2. Becca

    Mycket bra o enkelt skrivet,det är ingen svår konst- men det är ngt som måste ske hela tiden.. och att lära barn att ta hänsyn till andra människor:) Och klart alla kommer göra fel men ta inte så himla illa upp för minsta lilla grej-ta det,acceptera och förbättra!