Laila Högfeldt

Att dricka alkohol och amma

Hej, jag har en 11 mån bebis som jag ammar 2 gånger per dygn, 1 gång vid 05 och vid 18. Till saken hör att vi ska på semester snart och jag vill ”lyxa” till tillvaron med lite vin till maten. Jag vill inte sluta amma och min son tar inte flaska. Tänkte höra om du som också ammar har några tips på hur du gör?

 

Svar: Åhh vad mysigt med en liten 11 månaders bebis =) Jag tycker verkligen inte att du ska sluta amma för att du ska dricka lite vin till maten. Jag vill minnas att det är mer än tio år sedan livsmedelsverket ändrade sina riktlinjer från nolltolerans till att man som ammande mamma kan dricka en måttlig mängd alkohol.

Om mamman har 1 promille i blodet får bröstmjölken en alkoholhalt om 1 promille, vilket motsvarar en lättöl utspädd 20 gånger. Alltså helt ofarligt för barnet. Den enda risk med alkohol som jag kan se är att man som förälder dricker sig berusad och då mister förmågan om att kunna skydda sitt barn. Men det gäller ju både mammor som pappor, inte bara mammor. 

 

Vill du ta ett glas vin samtidigt som du ammar så kan du absolut göra det utan oro för att din bebis kommer att fara illa av den näst intill obefintliga mängd alkohol som kommer till bröstmjölken. <3

STOR KRAM och njut av semestern!

 

Källa: Min mamma som är leg. barnmorska och min pappa som är överläkare och professor på kvinnokliniken.

 

alkohol amma

 

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Malin

    Fler studier behövs inte. Man kan mäta alkoholhalten i mjölken ganska enkelt och till och med juice och filmjölk innehåller mer alkohol om mamman är redlös. Har druckit vin till maten när jag ammat båda mina barn, med måtta så klart, men det är av andra skäl än att det går över till bröstmjölken. Har man svårt att dricka med måtta bör man undvika alkohol ändå.

  2. Matilda

    Finns för få studier inom det området för att svara säkert på effekterna på barnet… Men motfråga : om ditt barn hade varit ett år, hade du då bjudit honom/henne på ett halvt glas vin? Det är ju faktikst inte farligt – men är det verkligen etiskt korrekt?

    1. lailahogfeldt

      Den forskning som finns visar inga medicinska risker för barnet om mamman dricker små mängder alkohol. Och nej jag skulle inte ge min ettåring ett halvt glas vin för jag tror att det faktiskt är farligt för barnet. Ett barn på ett år, som väger, låt oss säga 10 kg i jämförelse med en kvinna som väger 70 kg, så skulle det vara som att en kvinna dricker 3,5 glas vin, vilket i alla fall jag skulle bli väldigt berusad på. Så ja, det skulle faktiskt vara farligt för barnet.

      Alla gör så klart som de vill, men att säga att det är farligt stämmer inte. Kram!

  3. Lina

    Då tänker jag såhär, varför känner man ens att man vill dricka alkohol när man ammar? Skulle aldrig ens tänka tanken,drick alkoholfritt om det är ett sådant stort ”sug”..?!

    1. lailahogfeldt

      Om du dricker dig medvetslöst full så att du har 2 promille alkohol i kroppen, då innehåller bröstmjölken 0,2 % alkohol vilket inte alls är mycket. I matvarubutiken kan man köpa drycker som klassas som alkoholfria som ligger på 0,5 % alkohol och som många dricker som gravida. Det är i så fall mycket ”värre” än att dricka som gravid än att ta ett glas vin, eller två när man ammar.

      Alla är vi olika, personligen tycker jag att det är gott att ta ett glas vin till maten. Min mormor och morfar som är portugiser dricker 1 dl vin till lunchen varje dag. Vissa gillar glass en varm sommardag, andra utbildar sig till sommelierer och är jätteduktiga på att matcha rätt vin till en specifik maträtt. Alla är vi olika och jag tycker att alla ska få göra som de vill. Men att det är farligt att dricka ett glas eller två till maten stämmer inte. 🙂

      Hoppas att du förstår vad jag menar. Stor kram!

  4. Sanna

    Alltså 1 promille är riktigt mycket. Gränsen för rattfylla går vid 0,2 promille.
    Inte lär ni vilja att barnen dricker 5 gånger rattfylla väl?

    1. lailahogfeldt

      Absolut inte! ? Tror du missförstod nu ☺ 1 promille i bröstmjölken motsvarar en lättöl som är utspädd 20 ggr = mängden alkohol är nästan obefintlig. Hade barnet haft 1 promille alkohol i kroppen hade råden givetvis varit nolltolerans, precis som vid graviditet ❤❤

  5. Eva

    Se till att följa upp vinet med vatten. Jag upplevde att min vätskebalans blev lustig av alkoholen. Jag kunde ta ett glas efter kvällsamningen så fort min lilla son fick stadig sovrutin. Tänk också på att din doft förändras. Dock har inte mina barn påverkats av detta, man luktar ju fortfarande mamma och mat 😉
    Ha en härlig semester!

  6. Lotta

    Så länge du inte blir snurrig av vinet är det ju bevisligen inga problem. Jag tålde knappast något alls efter ett så långt uppehåll men man kan ju smutta på vinet och inte svepa det. ?