Laila Högfeldt

Aborter!

För två veckor sedan, när vi satt på en restaurang här i Spanien så hörde jag ett par bredvid prata om aborter. Som ni antagligen redan vet så hade Spanien ett lagförslag nyss där abort skulle bli olagligt vilket skapade stora protester både nationellt och internationellt. Lagförslaget fick så pass mycket protester så att regeringen tvingades att dra tillbaka sitt förslag och justitieministern fick avgå.

För de personer som aldrig har behövt göra en abort och som slänger ut sig meningar som ”jag skulle aaaldrig göra en abort om jag blev gravid” måste sluta slänga ur sig detta. För det var precis det kvinnan bredvid mig sa följt av en massa moralism. ”Abort görs alldeles för enkelt, bättre vore det om man inte kunde göra abort”.

Abort är inget som vi kvinnor gör under lunchen, som man bara viftar bort och sedan är det klart. Jag känner inte till en enda kvinna som inte har haft en emotionell tid både före och efter aborten.

Jag tycker att det är helt rätt att abort existerar, kvinnor måste ha rätt till sin egna kropp. Men då kommer debatten in ”Alla foster har rätt till att bli födda, jada, jada”. HERREGUD! Vi talar om små microceller som inte ens är medvetna om dess existens! Hade det varit män som kunde bli gravida hade ingen ifrågasatt aborter. Det hade gått att göra aborter lika lättvindigt som att göra en botox på lunchrasten.

Det handlar inte om att man varit ansvarslös och använder abort som ett preventivmedel (jag vet att det existerar sådana fall men det är en minoritet). Det finns inget preventivmedel som är 100 % säkert. Kvinnor blir gravida trots preventivmedel, jag själv är ett levande exempel på detta. Barn kan ju också tas bort av andra anledningar, som att mamman är sjuk eller barnet i magen. Jag är helt för en kvinnas rättighet till abort!

Vad tycker ni?

Abort-1000x618

Bild lånad från frida.se
Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. malin

    Jag tycker det helt är kvinnans val. jag har på kort tid gått igenom två missfall och skulle såklart göra vad som helst för att få behålla ett barn, det betyder inte att jag missgynnar andra kvinnor valet. Efter mina missfall vet jag nu också hur ont det gör, både i kropp och knopp…

  2. Mammalola

    Tycker snarare folk behåller barn för lättvindligt än att det är för lätt att göra abort faktiskt. Förstår mig inte på folk som ska moralisera över detta. Förr gjorde man abort många gånger under sin livstid, med örter och dylikt och det var inget konstigt med det.

  3. Daniella

    Tycker att det är konstigt att folk inte är för abort.
    Sen om man vill inte göra abort/ att man har sina religiösa, moraliska skäl. Så är det okej också. Men respektera att det finns kvinnor som vill göra abort oavsett vad anledningen är. Precis som att de respekterar ditt val att skaffa barn.

  4. Karin Lundqvist

    Man ska bestämma över sitt eget liv och sin egen kropp. Självklart ska rätten till abort finnas kvar, och det ska inte spela någon roll huruvida folk väljer att göra abort eller inte. Alla borde ha rätt till att välja att fullfölja sina graviditeter eller att göra abort, på lika medicinskt säkra sätt.

  5. Amanda

    Varför ska vissa kvinnor sluta slänga ur sig att dom aldrig skulle göra abort? Bara nyfiken!
    Jqg personligen skulle aldrig göra abort och då menar jag ALDRIG och det beror på personliga själ!
    Det kan finnas EN MILJARD anledningar till varför en kvinna inte vill göra abort!

  6. Annica

    Jag anser att ja det görs aborter för lättvindigt. Jag anser att det inte bara ska gå att göra abort för att ”det inte passar nu, men om något år..!” Min make önskade jag gjorde abort (gravid tre gånger, valde behålla alla 3 och har idag tre underbara döttrar), jag valde att behålla. Han stannade ändå. Andra har ifrågasatt varför jag inte gjort abort/ens blivit gravid då jag har ett syndrom.

  7. Lindsay

    Jag är för abort av den enkla anledningen att alla borde ha rätt till vad de gör med sin kropp. Ingen ska kunna bestämma över dig och vad du vill göra. Jag är gravid nu, oplanerat också men jag själv skulle aldrig kunna ta abort även om det kanske inte är rätt tid för mig just nu egentligen. Men även om jag själv väljer att inte göra det så borde alla få ha VALET

  8. Emma

    Jag ör helt klart för abort! Jag blev gravid, med kondom, så jag försökte till och med skydda mig. Jag hade inte det som krävs för att fostra ett barn, för de krävs mer än kärlek som alla säger till mig. Är man emot abortr man emot sina egna rättigheter som kvinna.

  9. Louise

    Jag har aldrig själv behövt göra en abort, fick dock ett missfall när jag var 17 utan vetskap att det ens fanns något som växte i mig och hade använt kondom utöver mina p-piller.

    Tycker aborter ska vara en självklarhet, så läne det ingreppet skadar en mer än vad ett barn skulle göra. Sen tycker jag den viktigaste punkten i diskussionen sällan tas upp:

    Är det verkligen rätt att sätta ett barn till världen när man inte vill ha det eller är redo? Visst vem är någonsin helt redo för ett barn men du kanske förstör vad jag menar. Ett oönskat barn som under 9 månader + inte bli önskat när chocken har lagt sig och man fått ställa in sig får ju oftast ingen bra uppfostran. Det är ibland rent självisk av den gravida och samhället att inte göra abort hur hårt det än kan låta

  10. Bella

    Jag håller helt med dig! Det finns 1.000 anledningar till att en kvinna kanske väljer att göra abort, som många inte tänker på… Och som du skrev, det är inte en människa med tankar å känslor som man tar bort. Det är några celler som inte utvecklats än..

  11. Dema-Gravid i v 33

    Jag är för fri abort. Jag har själv gjort 2 stycken när jag var ung. Jag blir gravid trotts p-piller och som 16 år gammal är det inte lätt att veta. Även mitt äldsta barn är ett p-pillerbarn. Skulle jag som 16 åring sätta barn till världen då jag inte ens kunde ta hand om mig själv ? Nej aborter är bra att det finns men gillar ej att det används som preventivmedel. Det går inte att säga att man aldrig skulle göra en förens man står i det läget att man behöver välja. För det är ingen lätt grej att gå igenom .

  12. Maria 7 barns mamma

    De är väl klart att kvinnan ska få sin rätt att göra abort, men de ska väl ändå finnas en gräns där med, för varje människa vet väl hur ett barn blir till o kan väl män som kvinna skydda sig., kan väl ja tycka.