Laila Högfeldt

Tips vid amning

Jag fick frågan om att skriva mina bästa amningstips, och ja. Jag ammar fortfarande Philip som är 17 månader idag. Han har inga planer på att sluta utan det är fortfarande det bästa han vet. Ni kan läsa mer om vad jag skrivit om ämnet HÄR och HÄR.

När jag för första gången skulle amma trodde jag att det räckte med att sätta bebisen vid bröstet och vips så åt barnet. Så lätt var det faktiskt inte, i alla fall inte med första barnet. Med andra barnet var det faktiskt så, men då kunde jag tekniken och jag visste exakt hur man gjorde.

Här kommer mina bästa tips för amning:

– Se till att bebisen har rätt grepp. Har bebisen inte det kommer du att få såriga bröstvårtor och det gör så j***ans ont. Jag fick det med William och jag ville bara skrika och gråta varje gång han ammade. Märker du att bebisen inte har rätt grepp, stoppa in ett finger i bebisens mun så att vakuumet släpper och gör om. Detta måste jag nog påstå är det viktigaste. Är det fel, stoppa amningen, annars kommer du som mamma att få jätteont.

 

– Testa olika amnintsställningar. Med William satt jag upp i soffan varje gång jag skulle amma eftersom att jag trodde att det var ”så man gjorde”. Men det finns tydligen hundratals olika amningsställningar. Känn efter själv vad som känns bäst för dig. Med Philip har jag i princip alltid liggammat när jag är hemma, just för att det är så smidigt och för att han alltid somnade i sängen och då lät jag honom ligga kvar och så byggde jag en mur runt honom med kuddar så att han inte kunde ramla ur.

 

– I fall du tycker att amning är svårt, be om hjälp! Jag har turen att ha mamma till hands som är barnmorska och även gått flera utbildningar i just amning. Men för er som inte har en expertis så nära, var inte rädda för att be om hjälp på BB eller BVC.

 

– Har ni fått ömma eller såriga bröstvårtor är mitt bästa tips Multi-Mam kompresser. De är ganska nya på marknaden men hjälper mirakulöst bra. Jag kom i kontakt med dem via prover som vi fick med via en startbox. En annan sak som jag minns att jag använde med William var amningsnapp. Jag fick låna en från BB som hjälpte väldigt mycket. Den la jag på bröstvårtan och då sög bebisen direkt på plastnappen istället för på bröstvårtan. Det hjälpte väldigt mycket när mina bröstvårtor var såriga och det gjorde väldigt ont att amma.

 

 

– Ge inte upp så fort amningen blir jobbig. Jag tyckte att amningen var jobbig de första två-tre veckorna och vile ge upp många, många gånger eftersom att mina bröstvårtor var så såriga och gjorde så ont. Men när det onda gick över och när vi tillslut fick in flytet så är amning guld värt. Vill man inte amma eller mår dåligt över amningen så menar jag inte att man ska pressa sig. Men för er som vill amma så kommer det att bli bättre när ni har landat lite i amningen.

amma offentligt

Bild från när jag ammar Philip. Vill ni läsa om mina tankar kring offentlig amning kan ni läsa om det HÄR. 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Dema- gravid igen

    Vad gulligt att du skrev om amningen! Och vilka brs tips. Kompresserna ska jag genast beställa. Jag vill vara så förberedd jag bara kan denna gång. Jag vill verkligen få det att funka! ska ta med mig dina tips och råd! Jag har kämpat tv gånger men gett upp ”förtidigt”

  2. Sara

    Jag krigade envist med min amning i 2månader.. pumpade dag och natt för att hålla igång mjölken och tillslut så funkade det! Och jag ammar min 15månaders tjej än idag! Det är verkligen guld värt och man ska verkligen inte ge sig allt för snabbt!!

    1. lailahogfeldt

      Men åhh! Det låter ju helt underbart, så kul att ni trivs med amningen så bra =) =) <3 <3