Laila Högfeldt

Pedagogiska barnprogram

Låter ni era barn titta på tv? Jag låter William välja om han vill titta på TV eller leka med ipaden i 30 minuter. Men för mig finns det vissa krav när det käller TV:n. En gång kom jag in i vardagsrummet och då hade han med hjälp av Apple TV satt på ett youtube-klipp där han tittade på när någon spelade pokemon-go. WHAT?? Det är som att jag skulle sitta och titta på när någon spelar The Sims, haha =)

Därför får han nu välja ett tv-program efter mitt godkännande. För mig är det viktigt att tv-programmet är roligt men samtidigt pedagogiskt. Jag är inget fan av barnprogram där de bara slåss och skjuter varandra.

 

Här kommer två tips på bra TV-program som mina barn får titta på:


Daniel Tiger

daniel-tiger-masks

Detta är ett av mina favoritprogram för barn =). De har så fint budskap i programmet. De får lära sig om att hantera känslor som ilska, frustation, rädsla, lycka etc. och hur man ska hantera dem. De lär också ut att alla alltid får vara med och leka samt att man alltid kan vända det negativa till något positivt, vilket är en inställning som jag älskar.

En annan sak är att de också får lära sig hur man ska bete sig i sociala situationer, så som i skolan, hemma hos en vän eller i butiken. Ett stort plus och lite överkurs som jag gillar är att de även lär barnen om hur de hanterar olika situationer som kan vara farliga. Exempelvis att man inte får lov att bada på en badstrand utan en vuxen, hur man ska tänka när man korsar en gata eller olika farliga saker som kan finnas i hemmet.  Barnen tycker också att programmet är väldigt roligt då de sjunger väldigt mycket =)

Finns på bl.a. Netflix.

The Magic School Bus

01b81751-b6ae-4a56-af70-9457002c2029

Den här tv-serien är framtagen av lärare och tar med barnen på en massa äventyr samtidigt som fokus är att lära barnen. De åker upp i rymden, lär sig om historia, människokroppen med fokus på matsmältning och virus, dyker ner i havet, lär sig om trådgård, djur och växter! Så bra och tittar William på detta program så får han ibland titta två avsnitt eftersom att jag tycker att det är så bra för barnen 🙂 Varje avsnitt är i 30 minuter 🙂

Finns på bl.a. Netflix.

 

 

Skapa en blogg på LOPPI.se du också, klicka här!

Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Dema- gravid igen

    Här är vi lite slappa. Barnens favoriter är att titta tips på Youtube till deras spel. Men vi har alltid varit så till dator/tv att det är fri tillgång sålänge du äter, gör det vi ber om, är ute och sådant. Lördagar är helt fria spelmässigt. Då har vi en pojk på 9 som har det som sitt största intresse.

    1. lailahogfeldt

      Det har du också rätt i =) Jag tror att du har en bra inställning där. Tack för att du delar med dig! STOR KRAM! <3

  2. Angelica

    Min son på 2år tittar på zack och qvack, masha och björnen, och sen kan de ibland bli något som storebror (7år) vill se, kan va allt från pokemon till nått mer lungnare. lite blandade filmer och serier:) men sen leker han hellre med att bygga med mjuka klossar, lego, duplo etc:)

  3. Amanda

    Jag har två barn och jag låter inte dom de på våldsfilmer eftersom att barn tar åt sig så mycket och tror att det är normalt att slåss så där. Varför inte låta barnen titta på bra saker när möjligheten finns? Så tacl för bra tips! Daniel tiger kände jag till men inte skolbussen. Tack för en bra blogg ❤

  4. Sara

    Hur gammal är William? 6-7 år? Då kan det faktiskt vara pedagogiskt och ett sätt att hantera sociala koder att titta på när någon spelar. Om han får spela själv så kan han lära sig nya trick ( du tittar väl på smink tutorials?) Får han inte spela så vet han ändå vad kompisarna prata om och kan hänga med i lekar där de leker Pokémon.

    Personligen tycker jag att det är helt ok att mina barn tittar på något bara för att det är roligt ibland också.

    1. lailahogfeldt

      Ja men precis, han fyller sju år till sommaren 🙂 Jag förstår vad du menar. Mina barn får absolut titta på saker de tycker är roligt också, men jag vill inte att han ska sitta och titta på filmer där de bara går runt och slåss och skjuter varandra. Jag tycker inte att det är lämpligt för en sjuåring att titta på sådant. Jag tror inte att jag behöver gå in i detaljer om varför jag tycker så utan jag tror att du förstår vad jag menar 🙂 Likaså att sitta och titta på när någon spelar pokemon go. Han har en mobil och kan faktiskt gå ut och spela själv. Det känns lite för hjärndött för att jag ska känna att det är OK att titta på. Däremot behöver det inte alltid vara ”pedagogiskt” även om jag gillar när man kan väva in pedagogik med nöje, därav mina tips idag =) Stor kram!!